529 0

Арестуваха опозиционни лидери във Венецуела

Тъмни облаци са надвиснали над Венецуела

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Двама видни опозиционери във Венецуела бяха арестувани, разкриха техни близки. Леополдо Лопес и Антонио Ледесма са задържани от полицията, съобщи Би Би Си. Близките им заявиха, че не знаят къде са отведени. Арестите са извършени на фона на кървавите сблъсъци в южноамериканската страна.

Управляващите в лицето на Николас Мадуро свикаха учредително събрание за нова конституция, което бе остро разкритикувано от опозицията и международната общност.

Мадуро бе обвинен в репресии срещу другомислещите. В няколко града във Венецуела се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност, при които бяха убити десетки.

От месец април опозиционните протести набраха сила в южноамериканската страна. Демонстрации имаше в столицата Каракас, както и в други градове. Опозиционните сили обвиняват управляващите в използването на прекомерна сила срещу демонстрантите, както и политически злоупотреби по високите етажи на властта.

Опозиционните лидери призоваха за бойкот на вота преди дни и отказаха да излъчат кандидати за учредителното събрание, тъй като по думите им този орган е създаден да работи в полза на президента.

Венецуела


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай