1 524 4

Американски бомбардировачи "ще преследват" Луната (ВИДЕО)

Пълното слънчево затъмнение ще даде редкия шанс на НАСА да изследва и атмосферата на Слънцето

Снимки: NASA
Снимки: NASA
Анатоли Стайков

На 21 август НАСА ще пусне два модифицирани бомбардировача WB-57F, чиято задача ще бъде да преследват сянката на Луната по време на слънчевото затъмнение, съобщава сайтът Гизмодо.

На борда им ще бъдат монтирани няколко телескопа с камери, предназначени за проследяване на астрономичното явление.

Тъй като затъмнението над неподвижна точка на Земята трае едва 160 секунди, самолетите ще позволят на учените да го проследят за по-дълго време - за три минути и половина. Спечеленото време не е много, защото сянката на Луната се придвижва с 4000 километра в час.

Пълното слънчево затъмнение ще даде редкия шанс на НАСА да изследва атмосферата на Слънцето, включително и на външния му слой - короната. Специалистите се стремят да изяснят защо температурата на короната е по-висока от тази на повърхността на звездата.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай хой
  Отговор
  1 10:58  07.08.17
  Тол/ооууу, сянката на луната се следи при слънчево затъ нение. При лунно затъмнвние се слези сянката на земятя. Анадънмо? Нама как сянката на луната да падне на луната. Айнщайн.
 • Путин
  Отговор
  2 12:33  07.08.17
  Имам предложение, на желаещите да гонят сянката-ще им предоставя "Сармат".
 • Реално хааххаха
  Отговор
  3 12:58  07.08.17
  А Холивуд подготвил ли се е добре--че при "кацането" на Луната се издъниха..
 • Morgoth
  Отговор
  4 22:55  07.08.17
  Самолети, трудна монтировка на телескоп върху движещ се обект и прочее само за минута и половина отгоре? Две наблюдателни точки ще дадат същия резултат, а после може да свържат филмчетата. Множество такива наблюдателници и ще имат цялото затъмнение и короната в продължение на часове.

Напиши коментар:


Публикувай