548 0

Великобритания е важна за отбраната на Европа

Бивш съветник на Макрон призова за партньорство със страната

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Великобритания е единствената страна с ядрена мощ в ЕС, освен Франция, което ще й позволи да бъде голям фактор и след излизането си от Съюза, съобщи Express.

Това заявява бившият съветник по отбраната на френския президент Еманюел Макрон – Франсоа Хейсбо.

„Ясно е, че ЕС трябва да запази Великобритания близо до себе си, но това не е толкова лесно да се случи. Франция и Великобритания държат основната ракетна сила в Европа. В наш интерес е да поддържаме тази степен на интеграция. Така ще можем да спестяваме разходи и ще бъдем ефективни.

Ние заедно се грижим за управлението на нашите ядрени запаси, което е деликатен и важен въпрос. Великобритания и Франция са единствените страни с ядрени оръжия в Европа. Така, че това са естествени партньори.

Великобритания, като Норвегия може да участва в европейските отбранителни проекти, въпреки че ще е трета страна.

Швейцария не е в европейското икономическо пространство, но е част от процеса по кандидатстване за научноизследователски дейности. Щом можем да го направим за Швейцария, защо да не го направим за Великобритания и Норвегия.

Германия също има интерес от това. Съществена част от подизъплнителната дейност на Airbus се извършва в Германия. Можем да намерим отговори на това“, заяви Хейсбо.

Великобритания


Напиши коментар:


Публикувай