1 023 4

Пекин: Търговска война между Китай и САЩ ще бъде самоубийство

В подобен конфликт няма да има победител, твърдят от китайското външно министерство 

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Търговска война не отговаря на интересите на Пекин и Вашингтон, тъй като в подобни конфликти няма победители. Това заяви говорител на китайското министерство на външните работи, цитиран от ТАСС.

Позицията е в отговор на изявлението на главния стратег на Белия дом Стив Банън, че САЩ са в "икономическа война" с Китай.

Пътят към търговска война няма бъдеще, той не е в интерес на никоя от страните. Никой не може да излезе от търговска война като победител. Надяваме се, че съответните страни няма да разглеждат или да се опитват да решават проблеми на 21 век с мислене от 19 или 20 век, заяви говорителят. Пекин подчертава решимостта си да подкрепя сътрудничеството със САЩ във всички сфери.

Банън заяви в интервю за "Американ проспект", че САЩ и Китай са в "икономическа война".
"Те не се опитват да крият какво правят. Един от нас ще бъде хегемон до 25 или 30 години и това ще бъде Китай, ако продължим по този път", твърди той пред информационния сайт с лява насоченост.

Банън посочва също, че за тази икономическа война с Китай Вашингтон възнамерява да прилага положенията от раздела 301 от Закона за търговията от 1974 година. Този раздел дава на президента на САЩ правото да взема всички необходими мерки за борба с политиката, законодателството или действията на чужда държава, които вредят на американската търговия и са в нарушение на международните споразумения.

В случая с Китай, посочва стратегът на Белия дом, става дума за нарушения на интелектуалните права на работещите в тази страна американски компании, а също и за намаляване на цените на стоманата и алуминия.

Китай


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 14:27  17.08.17
  Затова трябва да се договорят!
 • Ххххххх
  Отговор
  2 15:05  17.08.17
  Сащ трябва да направи съюз с Великобритания с Канада сАвстралия с част от Евр.съюз, и С Русия

  Коментиран от #3

 • Бойковист
  Отговор
  3 15:21  17.08.17

  До коментар #2 от "Ххххххх":

  Умишлено ли пропусна България, или просто от скромност?
 • Николета
  Отговор
  4 15:27  17.08.17
  Нали е написал човека и ЕС . Българшя е в ЕС така че.....

Напиши коментар:


Публикувай