886 1

Австрия отказа да екстрадира украински олигарх

Според магистратите от Виена съдът в Барселона не е представил доказателства към издадената европейска заповед за арестуване на Дмитро Фирташ

Анатоли Стайков

Австрия отказа да екстрадира в Испания украинския олигарх Дмитро Фирташ.

Областният съд на Виена е решил индустриалният магнат да не бъде предаден на испанските съдебни власти. Според магистратите съдът в Барселона не е представил доказателства към издадената европейска заповед за арестуване на Фирташ по подозрение за пране на пари и създаване на криминална организация.

В началото на декември 2016 г. Испания е представила в Областния съд на Виена заповед за задържане на Фирташ на територията на Европейския съюз. Обвинението е, че Фирташ е член на руската мафия с бос Семьон Моглевич.

Според обвинението организацията е действала в Испания, където живеят част от членовете й. В периода 2009 - 2015 година те са закупували парцели земя и са ги преподавали с цел пране на нелегални парични потоци.

Криминалните деяния според испанското обвинение обхващат и "подкупи на обществени служители, заплахи, изнудване и измамни действия". Прави впечатление, коментират медии във Виена, че точно същите обвинения бяха отправени срещу украинеца и от американските съдебни власти. И САЩ искат от Австрия екстрадиция на Фирташ.

Предстои решението на Върховния съд на Австрия.

Австрия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Патриот
    Отговор
    1 15:32  31.08.17
    А ето искали го САЩ, въпреки че те по никакъв начин не са засегнати. Явно там ще му ходят милиардите.

Напиши коментар:


Публикувай