Last news in Fakti

21 Декември, 2011 11:13 1 408 0

Обиски в Olympus за финансовите измами

  • олимпус-
  • измами-
  • olympus
Обиски в Olympus за финансовите измами - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската прокуратура е провежда обиски във водещата корпорация в Страната на изгряващото слънце за производство на медицинска и фото-техника Olympus и в дома на бившия й президент Цуеси Кикукаву.

Следователите се надяват да намерят доказателства за финансовите машинации на сътрудниците на фирмата с 92-годишна история, които й причиниха много милиардни загуби, пише АП.

В момента срещу компанията се води дело за финансови машинации с цел укриване на загуби. Според следствието Olympus е дала 5 млрд. долара на организации с престъпна дейност, включително синдикатите якудза. Те са помогнали на компанията в извършването на финансовите измами.

Според вътрешен източник от Комисията по наблюдение на ценните книжа и борси на Япония в документацията на Olympus са открити съмнителни плащания в периода от 2000 г. до 2009 г. Те са извършвани основно под формата на хонорари за консултации и не са били отразени в счетоводните баланси.

Следствието предполага, че над половината от тази сума е изтекла към престъпни синдикати. „Амагучи-гуми“ е най-големият от тях.

В основата на скандала е разпространената до преди десетина години практика „тобаши", която позволяваше да се прикриват загуби като проблемните активи се продават и отписват от счетоводните документи, но когато се подобри ситуацията или печалбите, същите активи се купуват обратно, а разходите по такива операции минават като консултантски хонорари.

Тази схема е била разкрита от мафията, която е изнудвало ръководството на компанията.

Новото ръководство на компанията вече декларира политическа воля за справяне със скандала и привеждането на финансите на компанията в ред.

Блумбърг припомня, че Olympus трябва да представи пред финансовия надзор нови и верни отчети за финансовото състоянеи на компанията. В противен случай тя е заплашена от отписване от Токийската борса. Срещу подобна възможност открито възразяват основните акционери в Olympus - Nippon Life Insurance Co. и Southeastern Asset Management Inc.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА