5 288 2

Прекрояват границите на Балканския полуостров

Ако Хърватия продължи дейностите за изграждане на Пелешацкия мост, Министерството на благоустройството на Босна и Херцеговина ще предложи едностранно обявяване на суверенитет на Босна и Херцеговина в тази част на Адриатическото крайбрежие, като не се изключва възможността да бъде открита процедура пред компетентните съдебни органи

Маргарита Илиева

"Ако Хърватия продължи дейностите за изграждане на Пелешацкия мост, Министерството на благоустройството на Босна и Херцеговина ще предложи едностранно обявяване на суверенитет на Босна и Херцеговина в тази част на Адриатическото крайбрежие, като не се изключва възможността да бъде открита процедура пред компетентните съдебни органи", предупреди министър Адил Османович, пише македонското електронно издание „Локално“, цитирано от "Фокус".

Османович е информирал хърватския си колега Олег Буткович за съществуващите правни пречки за изграждането на моста в Пелешац.

„Ако вашето министерство, тoест компетентните органи и органи на Република Хърватия, продължи с дейностите по изграждането на Пелешацкия мост едностранно, със съжаление трябва да ви уведомим, че Министерството на благоустройството на Босна и Херцеговина ще бъде принудено, в рамките на своите компетенции, да задейства процедура за излизане на страната от Договора за държавната граница между Република Хърватска и Босна и Херцеговина“, се казва в писмото на Османович, адресирано до хърватския министър.

В текста се уточнява, че при подобен случай ще се подходи към едностранно обявяване на суверенните права на Босна и Херцеговина съгласно Конвенцията на ООН за морското право – по начина, по който всички бивши югославски страни, които имат излаз на Адриатическо море, са направили.

На по-късен етап не е изключено Босна и Херцеговина да потърси правата си пред компетентните съдебни инстанции, съгласно съответните разпоредби на международното право.

Османович припомни, че идентификацията и маркирането на държавните граници между Босна и Херцеговина и Хърватия е съгласувано през юни 1999 г. с Договора за държавната граница между двете съседни страни. Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море в района на полуостров Пелешац с ширина от осем километра, но крайбрежните води принадлежат на Хърватия.

През територията на Босна и Херцеговина минава автомагистрала Е65, свързваща основната част на Хърватия с южните райони, където се намира голямото пристанище Дубровник.

Загреб планира да построи мост от континента до полуостров Пелешац, заобикаляйки босненската територия.

Тази инициатива предизвика остра реакция в Сараево заради евентуалната загуба на средства от транзита през босненска територия.

Хърватия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 14:58  07.09.17
  С Една дума Босния се меси във вътрешната политика на Хърватия. И за какво цялата рпбота? Пак ща париии!!!
 • Марио
  Отговор
  2 21:49  07.09.17
  Кво става тука бе???? Ще правим вече градове държави ли???? На племена ли ще се делим?? на родове???? Това е олигофрения, която заразява балканите. Ония нямат интерес от силни Бяалкани, а от разединени племена.

Напиши коментар:


Публикувай