482 1

ЕП иска по-строг контрол при износа на оръжия

Настоява се за надзор от страните - членки

Росен Стойчев

Европейският парламент настоя днес да има надзор над износа на оръжия от ЕС и да се въведат наказания за държавите, които не спазват минимални изисквания, съобщи пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите предлагат да се упражнява надзор над контрола над въоръженията под егидата на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността; въвеждане на наказания за държавите в ЕС, които не изпълняват общата позиция за износ на оръжия; разширяване на изискванията за износ на оръжия, с които държавите да оценяват възможностите за корупция сред купувачите; увеличаване на прозрачността при докладването на износа на оръжия; създаване на ефективен контрол, за да се предотврати повторен износ на оръжия към неразрешени крайни потребители; включване на въоръжените дронове в списъците на контролирани оръжия.

Евродепутатите отбелязват, че оръжейният износ за Саудитска Арабия нарушава общата позиция на ЕС. Те повтарят призива за налагане на оръжейно ембарго на Рияд.

Държавите от ЕС са вторият по големина износител на оръжия (26 на сто от световния износ) след САЩ (33 на сто) и преди Русия (23 на сто). Близкият изток е най-големият потребител на изнасяното оръжие от ЕС през 2015 година.

Общата позиция на ЕС за износа на оръжия е единственото правно задължително споразумение в региона по тези въпроси. Позицията очертава осем изисквания, които държавите в ЕС трябва да прилагат, когато взимат решения за даване на лиценз за износ на оръжия. Сред изискванията са изпълнение на международни задължения, особено санкции, или съобразяване с правата на човека и международното хуманитарно право в съответната държава, получаваща оръжията.

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 21:53  13.09.17
    Правилно , иначе пречим на краварите !

Напиши коментар:


Публикувай