Last news in Fakti

20 Септември, 2017 18:57 1 776 1

Тайван и САЩ подновиха Споразумение за сътрудничество

  • тайван-
  • сащ-
  • споразумение-
  • околна среда-
  • замърсяване-
  • икономически растеж-
  • сътрудничество-
  • вашингтон-
  • пакт-
  • обмен-
  • национална стратегия за развитие

Споразумението бе подновено вчера във Вашингтон

Споразумението за техническо сътрудничество по опазването на околната среда между Република Китай и САЩ бе подновено вчера във Вашингтон, подчертавайки ангажимента на двете страни да положат съвместни усилия за справяне с ключови проблеми, които застрашават човешкото здраве и околна среда.

Съгласно пакта, който ще продължи до юни 2023 г., тайванската Администрация за опазване на околната среда и Агенцията за опазване на околната среда в САЩ ще обменят знания и опит в широк спектър от области. Това се отнася до разработването на големи проекти, насочени към осигуряване на икономическа продуктивност и устойчивост за различните общности и екосистеми.

Споразумението бе подписано от Джеймс Куанг-джанг Лий, заместник-представител на тайванското Икономическото и културно представителство в САЩ, и Джон Норис, изпълнителен директор на Американския институт в Тайван. Лий е първият член на кабинета, който посещава САЩ, откакто президентът Доналд Тръмп зае поста си през януари тази година.

След церемонията представителите на двете страни се срещнаха, за да обсъдят напредъка на проектите, изпълнявани в рамките на пакта, и да обсъдят плановете за бъдещо сътрудничество.

За пръв път Споразумението между двете страни е сключено през 1993 г. и оттогава са предприети редица инициативи с международно значение. Една от тях е Международното партньорство за околната среда през 2014 г. - мрежа от международни експерти, които работят заедно за преодоляване на екологичните предизвикателства.

От Агенцията за опазване на околната среда заявиха, че в бъдеще ще се съсредоточат и върху разширяването на обмена между Тайван и страните, към които е насочена “New Southbound Policy” в области, сред които замърсяването на въздуха, циркулярната икономика, замърсяване на почвата и подземните води, екологично образование и др.

Заемайки централно място в Националната стратегия за развитие, Новата политика има за цел да задълбочи връзките на Тайван с десетте държави-членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия и шест страни от Южна Азия, Австралия и Нова Зеландия в области като селското стопанство, бизнеса, културата, образованието, туризма и търговията.

„Надяваме се, че подобни усилия ще допринесат за постигане на 17 от Целите за устойчиво развитие на ООН“, казаха още от Агенцията.

Приети от Генералната асамблея на ООН през 2015 г., Целите за устойчиво развитие планират спиране на бедността, защита на околната среда и осигуряване на мир и просперитет по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ССС

    0 0 Отговор
    Те Тайван и САЩ си сътрудничат от преди 1950, когато още не бяха Тайван а китайци не желаещи да четат трудовете на Ленин.