2 478 10

Защо горят сгради, обитавани от българи?

В един квартал на Бремерхафен редовно избухват пожари

Денис Джамбазов

В квартал Лее в Бремерхафен пожарите нямат край. Последният е избухнал в неделя - в многоетажна жилищна сграда, обитавана от мигранти, много от които са български граждани. Пламъците са тръгнали от чували, пълни с боклук, оставени в общото стълбище. Според един от обитателите на блока, входната врата не е била заключена. Засега полицията не изключва версията "умишлен палеж".

Това далеч не е единственият пожар в Лее. През последните месеци редовно се стига до подобни случаи: от ноември 2016 досега е имало най-малко 19 пожара, информира радио Бремен. Много от тях протичат по една и съща схема: пламъците избухват в стари сгради в не особено добро състояние, обитавани най-вече от български граждани. Най-често пожарът тръгва от чували с боклук, от детски колички или ремаркета за велосипеди, които са се намирали в общите части на сградите. Нерядко пламъците са били животозастрашаващи, имало е дори жертви. Въпреки това засега полицията отхвърля категорично версията за "серия умишлени палежи".

Защо?

Защо властите не искат да говорят за серия от палежи, след като схемата почти винаги е една и съща? Този въпрос си задават мнозина в северногерманския град. В интервю за радио Бремен социалдемократът Даниел Соарес от мигрантския съвет на Бремерхафен казва, че случващото се не е случайност. "Според мен, тук става дума за политически мотивирани престъпления. Защото почти всички жертви са мигранти. И почти всички са от една националност. Според нашите впечатления, в момента българската общност тук е поставена под огромен натиск", изтъква Соарес и добавя, че българите изпитват огромен страх, защото осъзнават много добре, че точно те са на прицел.

Затова и Даниел Соарес настоява властите да започнат разследване в тази посока - умишлени палежи срещу българите. Криминалната полиция на Бремерхафен обаче засега няма такова намерение. От там не искат да говорят за връзка между отделните пожари - нищо, че си приличат толкова много. "Нашата цел е да съберем всички информации, да ги анализираме и евентуално да заловим извършителите", гласи краткият коментар на местната полиция.

В телевизионен репортаж на журналисти от Бремерхафен за предаването "Buten un binnen" се казва, че в бъдеще градът иска да предотврати подобни пожари. За тази цел от общината възнамеряват да раздават брошури на различни езици, в които се съдържат и следните съвети: не оставяйте предмети в общите части на жилищните сгради и заключвайте входните врати! От репортажа научаваме още, че при пожарите досега са пострадали общо 40 души. Преди няколко месеца при пожар в квартал Лее е починало едно тригодишно дете.

Българите и Бремерхафен

Бремерхафен е известен с високия брой български мигранти. Преди две години градът се прочу с огромна измама със социални помощи, в която бяха въвлечени над хиляда източноевропейци, по-голямата част от които българи. Между 2013 и 2016 те са получавали социални помощи, без да са имали право на тях, като по този начин на общината са били нанесени щети за около 6 милиона евро. Разследването по този случай още тече. Ние от Дойче Веле сме писали многократно по темата.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 16:34  21.09.17
  Българи или същества от тъмната боя? Има голямо значение, защото ако са от вторите, те палят огън, къде ли не и от какво ли не!
 • Дедо Грую
  Отговор
  2 16:37  21.09.17
  Че са български граждани е едно, но дали са българи е въпросът? По всичко личи ,че са цигани. А м...вците не са българи!
 • чуй
  Отговор
  3 17:22  21.09.17
  това не са българи а м...ли!
 • 4 18:08  21.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 18:48  21.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • юрист
  Отговор
  6 19:01  21.09.17
  “...Публикувано във факти.бг: в многоетажна жилищна сграда, обитавана от мигранти, много от които са български граждани....“ Именно, де- български граждани,които са от малцинствен произход и от едно единствено “обичано“ в цяла Европа малцинство...Как пък поне един път някой българин, арменец , евреин, поляк, грък и т.н. с българско гражданство,не предизвика пожар в жилищните сгради, обитавани от него, а? И какъв е проблема да се напише, че са цигани- бг. граждани? Или някой се страхува, че това ще повдигне напълно основателно отрицателно отношение на останалите бг. граждани?
 • Патладжан
  Отговор
  7 19:11  21.09.17
  Запалил са огън да съ топли хаишето (Мънгасърян) и да изпука пиперо на ламаринта.

  Коментиран от #8

 • БАЙ МИЛЕ
  Отговор
  8 19:27  21.09.17

  До коментар #7 от "Патладжан":

  ЖИВЯХ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ В ЩУТГАРТ И ВЕДНЪЖ КОГАТО ХАЗАИНА ДОЙДЕ ЗА НАЕМА СЕ РАЗГОВОРИХМЕ ЗА ЖИВОТА У НАС И В ГЕРМАНИЯ....СРАВНЯВАХМЕ.....ТА МУ РАЗПРАВЯМ АЗ КАК СИ ПРИГОТВЯМЕ ЗИМНИНАТА В БУРКАНИ,ПАЛИМ ОГЪН,ПЕЧЕМ ЧУШКИ И ПРОЧЕЕ......ТОЙ МЕ ГЛЕДА УЧУДЕН....ПРИМИГВА ...ПРИМИГВА..ПА ТОКУ ИЗТЪРСИ...... -АБЕ ВИЕ ДА НЕ СТЕ ИНДИАНЦИ.....? ГОЛЯМ СМЯХ ПАДНА....НО КАТО СЕ ЗАМИСЛЯ СЕГА..ХИЧ НЕ Е СМЕШНО....
 • Тука има тука нема
  Отговор
  9 19:52  21.09.17
  Няма и грам съмнение, че са цигани - "чували с боклук" в общите части, ремаркета за велосипеди( колело с ремарке вместо конска каруца). Германците трябва да спазват един от основен принцип в ЕС- мултикултурното разнообразие и да са толерантни към ЦИГАНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ, защото да живееш сред боклуци, мърсотия, да не искаш да учиш, основната ти професия да е крадец е само израз на различна гладна точка към цивилизацията и нейните материални придобивки
 • ККК
  Отговор
  10 22:48  21.09.17
  Съвсем нормално е да ги палят тези м....ли! Около тях тях само крясъци, викове, силна ориенталска музика, писъци, кражби, побоища, изнасилвания, измами, отвратителна миризма, боклуци и всякаква престъпност, как да не ги палят, и после тук в нашите сайтове ще ги наричат Българи, да ама не. Това са цигани! Моля Ви, не ни сравнявайте нас, Българите с тази измет!!! Моля ви, имайте и вие чест и доблест. Знам, че ще ви е трудно, но поне опитайте!

Напиши коментар:


Публикувай