1 243 4

Водолаз: Гмуркането е като алпинизма, но е по-тежко

Стефанаки Йоанис

Дълбочинното спускане е съпоставимо с високопланинския алпинизъм, с изкачването на осемхилядниците. Това каза в сутрешния блок водолазът Михаил Заимов по повод опита за подобряване на рекорд на "Гинес" за дълбоко гмуркане в открити води в Гърция, при който загина българката Теодора Балабанова. Повече хора са били на Луната, отколкото на такива дълбочини, добави той. При такова гмуркане сте като в Космоса – в нещо като скафандър сте, с термобельо, защото е много студено, във враждебна среда сте и сте много самотен, обясни Заимов. Важно е от този случай да се извлекат необходимите поуки, да се видят грешките. Теодора ще остане в нашите спомени със своята лъчезарност. Многото курсисти, които е обучила в школата в Халкидики, също ще я помнят, каза още Михаил Заимов.

Водолазът Теодора Балабанова загина в Гърция при опит да подобри рекорд на "Гинес" за дълбоко гмуркане в открити води.

Инцидентът е станал в неделя в залива Торонеос на Халкидики, между полуостровите Касандра и Ситония. Целта на 45-годишната българка е била да достигне дълбочина от 231 метра. Настоящият рекорд е 221 метра. Заедно с нея е бил и съпругът ѝ, който е настанен в болница в Солун в тежко състояние след инцидента.

Пред Нова телевизия Михаил Балабанов бе категоричен , че двамата са извършили сериозна и усилена подготовка. "Направихме много усилена и сериозна подготовка, дайвът тръгна перфектно, достигнахме дълбочината, плувахме нагоре, даже с известен консерватизъм и нещастието се случи на 40-ия метър, вече в крайната фаза на дайва, където проблеми с ухото предизвикаха вертиго у Теодора, а по-късно и при мен", казва той.

Балабанов обяснява, че вертигото е състоянието на дезориентация, всичко се върти, човек започва да се върти, не знае къде е горе, къде е долу и какво става. Това е все едно да ви качат на въртележка и да ви въртят със 100 км/ч, дава пример той.

"Теодора се държа геройски до последно, тя беше изненадана от ситуацията, както и аз, не изпадна в паника, но просто в един момент ресурсите свършиха и тя се удави", каза съпругът й.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 34556
  Отговор
  1 09:10  26.09.17
  Занимават се с глупости вместо да си живеят живота

  Коментиран от #2, #4

 • EMO
  Отговор
  2 10:18  26.09.17

  До коментар #1 от "34556":

  Глупости за тези , които цял живот пълзят ! За това се иска дух и дупе . Бог да я прости и поклон
 • Цефи Узото
  Отговор
  3 17:50  26.09.17
  Сър, така си е, както го описахте. При нас в бара е същото - пиеш, пиеш, после започваш да се катериш на 4 лапи и да плуваш срещу течението, докогато издържиш. И усещането е същото - ти си във враждебна среда - всички те гледат накриво, всеки иска да ти гепне портфейла от джоба. Плаваш, а понякога идва някакъв метър на два бицепс, хваща те и ти помага да преплуваш и изкачиш върха бързо и се озоваваш за броени мигове направо на крайната цел - финала изхода. Ако бицепса те познава, може и до таксито транспортер... Колко еднакво е всичко в света? Но плуването и алпинизма са различни неща. И двете са трудни. Но плуването е по-леко защото водата олекотява движението, а катеренето по скали е много по-трудоемко.... Във водата и да паднеш, на метър надолу няма да умреш..., но само и да се подхлъзнеш на К2 може да пролетиш километър надолу.... А летенето и човека още не са доеволюирали един друг. Иначе сте прав - водолазното дело е от много рисковите и никак не е за подценяване.
 • защо
  Отговор
  4 17:56  26.09.17

  До коментар #1 от "34556":

  Не са глупости - това е изкуство и е твърде необходимо във водни басейни - при преглед и на язовирни стени, поставяне на камери и хидрофори, преглед на корабни корпуси за пукнатини и какви ли не неща. Водолазите са изкуство. Но в случая си е глупаво пропилян живот, на дамата - в момента, в който усетиш леко разконцентриране, хвърляш тежестите и отскачаш нагоре. После и да ти се завърти чивията вече плаваш нагоре....поради олекотентовар. Но явно бабаитлъка е надделял... Ако бе надделял страха, можеше и да е жива. Най-глупавото нещо е да не те е страх...както и да не надделееш над страха-паника.

Напиши коментар:


Публикувай