996 2

ЕС изнерви британските министри

Недоволство от преговорите за излизането от ЕС

Росен Стойчев

Преходният период за Великобритания по излизането й от ЕС може да продължи повече от две години. Това обяви британският финансов министър Филип Хамънд, цитиран от Politico.

Според него всички министри в британското правителство са разочаровани от бавния темп по воденето на преговорите с ЕС. Все пак министерският съвет стои зад идеите на премиера.

„Има място за гъвкавост. За това и премиерът отиде във Флоренция преди 10 дни. Целта беше да се отстранят пречките, които стоят между двете страни. Ние търсим вариант, с който да се придвижим напред. Ние сме наясно, че всеки министър може да бъде освободен. Транзитният период може да продължи по-дълго от очакваното. Ние сме готови да подкрепим нашата икономика, колкото е нужно през този период. Премиерът има нашата подкрепа в деликатните преговори с европейските партньори“, заяви Хамънд.

Британският външен министър Борис Джонсън вече заяви, че „преходният срок за преговори не може да е и със секунда по-дълъг.“ Според Хамънд това е било просто „украсено изказване“.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иво
  Отговор
  1 16:27  02.10.17
  Надробиха си попарата, сега да си я сърбат. Не държат никакви козове, не могат да шантажират никого, не следва и да очакват, че ще излязат като победители от преговорите.

  Коментиран от #2

 • Azazel
  Отговор
  2 20:00  02.10.17

  До коментар #1 от "Иво":

  Всъщност, имат доста козове. Най-малкото, търговското им салдо с ЕС е силно отрицателно и ЕС би загубил много повече от бариери пред търговията, отколкото те. Също така, многократно пъти повече граждани на ЕС работят там, отколкото граждани на Великобритания в ЕС. Затова и ЕС държи много повече на свободното движение на стоки и хора, и рано или късно ще поддаде в преговорите. Но не ме разбирай погрешно, Великобритания при всички случаи ще загуби повече от излизането си от ЕС и, несъмнено, поданиците ѝ бяха изманипулирани да направят най-голямата до момента глупост в 21. век (освен, ако не се окаже, че изборът на американския президент е по-голяма глупост, но там нещата са временни и поправими).

Напиши коментар:


Публикувай