984 9

Всеки трети българин в Германия - на социални помощи

Ползваме облагите на добре уредена социална държава

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle

След горната граница за прием на бежанци дали няма да има нужда и от горна граница за ползване на социални облаги от чужденци, пита се ФАЦ. Защото Германия е страна, привлекателна не само за бежанци от региони на военни действия и кризи. През 2016 година в страната са влезли например близо 1,3 млн. чужденци, половината от които (близо 650.000) са граждани на други държави от ЕС. За съжаление не се води точна статистика за това каква е трудовата квалификация на тези хора, тъй като трудовият пазар на Германия е напълно отворен за гражданите на ЕС, които имат и достъп до социални облаги в страната, макар и с някои ограничения, отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Изданието забелязва и една ясна тенденция: голямата част от тези европейци пристигат тъкмо от онези страни в ЕС, които се намират в дъното на класацията по благосъстояние. Повече от една трета от пристигналите през 2016 година европейци са били например от Румъния и България. От Полша са пристигнали 123.000 души, а от Хърватия – 50.00. Докато всички французи и британци, взети заедно, са били едва 20.000 души.

Източване на социални облаги

Според ФАЦ, тези данни пораждат съмнението, че една част от имигрантите се чувстват привлечени към Германия не толкова от перспективата за добра работа, колкото от възможността да ползват облагите на добре уредената социална държава. В потвърждение на тази теза изданието привежда данни на германската Агенция по труда от средата на 2017 година. От тях става ясно, че 47% от българите, живеещи в страната, имат редовна работа, а 30% живеят от социални помощи. Сред румънците съотношението по този показател е по-благоприятно: 59:12. За сравнение: 60% от германските граждани имат работа и плащат социални осигуровки, а 7,2% получават социални помощи.

В тази връзка ФАЦ се пита дали германската държава прави достатъчно ясна разлика между истински кандидати за работа и такива, които целят да източват чужди социални облаги. Изданието припомня, че в края на миналата година германското правителство е затегнало правилата за получаване на социални помощи: отказ вече получават онези чужди европейски граждани, които пристигат в Германия, за да си търсят работа, но не успяват да си намерят такава в продължение на 6 месеца.

Предишното германско правителство искаше да промени и правилата за получаване на германски детски надбавки за деца, живеещи в чужбина, като ги приравни към стандарта на живот в съответната държава. През април Берлин изпрати запитване до Брюксел, без чието съгласие промяната не може да бъде прокарана, но до този момент от ЕК не са отговорили. По данни на германското финансово министерство, Германия плаща детски надбавки за 185.000 деца, живеещи в друга страна от ЕС. Ако правилата бъдат променени, както желае Берлин, това може да спестява на държавата по 159 млн. евро годишно.

Германия


Още по темата

 • Австрия съди Германия за пътни такси

  Австрия съди Германия за пътни такси

  Австрия ще заведе дело срещу Германия в Европейския съд, съобщи ДПА. Причината са германските планове за пътни такси, които ще се прилагат само за ...
  12.10.2017
  1 516
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Фалшиви новини
  Отговор
  1 07:49  13.10.17
  Публикувано във факти.бг: това може да спестява на държавата по 159 млн. евро годишно. За свинете от идил давате трилиони , каква подигравка, отгоре на всичко тези мними бежанци никога няма да работят. За толкова години не успяхте да направите разлика между цигани и българи..Всички изроди ,когато им изгодно се представят за българи...
 • анон
  Отговор
  2 08:09  13.10.17
  е то, за да останеш на социални помощи трябва първо да поработиш, да не се получи, да останеш безработен и тогава ти ги дават тея 409Е + наем. В Европа тече процес на гонене на източноевропейците, ако са случайни, това е организирана система, в която участват всички - социалните, наемодателите, работодателите. всички се облизват за силни образования от източна Европа, които да скапят, да превърнат в черноработници, да прекършат, да обезверят. имам чувството, че им дават бонус точки за такова нещо. но социалните са вътре, това е разказано по преживяно. западняците трябва да бъдат накарани да разберат, че силната социална система и добре платените раб. места не са тяхно изключително право или собственост. чиба
 • Vas
  Отговор
  3 08:53  13.10.17
  Хайде стига . Нека да си кажем истината. Не става въпрос за българи , а за цигани .
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  4 08:53  13.10.17
  В България Хасан е циганин, в Германия - европеец!

 • Да го кажем направо
  Отговор
  5 09:17  13.10.17
  Е какво лошо има в това-защо пищи Дойче Веле...нали уж сме в "общ европейски дом"...нали ни говорят постоянно за "светлото европейско бъдеще"..-или останаха само лозунгите?
 • Мангал
  Отговор
  6 09:57  13.10.17
  Нашите м....лчета и манерките лежат на помощи и крадат
 • Stefan farashev
  Отговор
  7 10:11  13.10.17
  Всеки циганин е по-точното определение в личната карта трябва да има раздел етнос.

  Коментиран от #8

 • ВМОРО
  Отговор
  8 10:53  13.10.17

  До коментар #7 от "Stefan farashev":

  Подкрепям. Трябва да има графа "етническа принадлежност" в личните документи. По времето на Царство България съм чувал, че е било така.
 • Патриот
  Отговор
  9 15:01  13.10.17
  Нека ни дадат пример с толерантност - да ги хранят, поят, да им разрешат кражбите за да могат да се препитават, да изнасилват бабички, обират пенсионерски домове безнаказано, защото не се не са виновни. Те са жертви на системата и за това трябва да им прощават.

Напиши коментар:


Публикувай