5 044 23

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция

Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения

Венцислав Михайлов

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.

На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля

и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.

Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.

По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.

Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.

Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.

Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия

за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.

Русия


Още по темата

 • Затварят временно мавзолея на Ленин

  Затварят временно мавзолея на Ленин

  Мавзолеят на покойния съветски лидер Владимир Ленин в руската столица Москва ще бъде затворен за посетители през следващите два месеца, информира ...
  16.02.2017
  931
  13
 • Гибелта на Николай II

  Гибелта на Николай II

  Когато на 14 юли 1789 година парижани щурмуват Бастилията, омразната крепост-затвор, и това предвещаваше революция от историческо значение, Луи XVI, ...
  20.02.2017
  2 308
  2
 • Ленин, Сталин и готвачката

  Ленин, Сталин и готвачката

  Най-ранният ми спомен за Великата октомврийска социалистическа революция е от прогимназията: учителят ни по история забраняваше да съкращаваме това ...
  18.10.2017
  2 653
  9
 • Лъжите за Октомврийската революция

  Лъжите за Октомврийската революция

  Октомврийската революция изобщо не е била това, за което ни я представят. От самото начало тя е една голяма лъжа. А днешните управници в Русия не ...
  7.11.2017
  3 612
  32
 • Акад. Георги Марков: Ленин е гениален измамник

  Акад. Георги Марков: Ленин е гениален измамник

  Днес се навършват 100 години от залпа на крайцера „Аврора“, белязал началото на „новата ера“ в световната история. Учени, ...
  7.11.2017
  4 636
  13
 • Октомврийската революция е епохално събитие

  Октомврийската революция е епохално събитие

  Октомврийската революция е епохално събитие. Исторически разтърсваща и социално трансформираща - за нея отминалия век е просто една секунда. И дори ...
  7.11.2017
  1 008
  19

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • mediator37
  Отговор
  1 07:34  07.11.17
  В болшевишкото правителство на Ленин от 23 народни комисари (министри), 21 са чистокръвни евреи. Ленин също с еврейска кръв дядо му Бланк - чист евреин. ВОСР- най-тъжният факт от руската и световната история .

  Коментиран от #4, #20

 • Снайпериста
  Отговор
  2 07:36  07.11.17
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 07:36  07.11.17
  А бе с няколко думи народа на Русия не е скочил от мн.хубаво на революция. Гладът,мизерията и поттисничеството на ,,аристокрацията" и болярите е довел до тези събития
 • Скорпион29
  Отговор
  4 07:38  07.11.17

  До коментар #1 от "mediator37":

  Никой не е казал че евреите са лоши хора има и лоши и добри евреи.както на всякъде по света

 • бог мамон
  Отговор
  5 07:40  07.11.17
  Комунизма е еврейска"- престъпна идеология"за контрол над масите и отричане на християнството.
 • За правдата
  Отговор
  6 07:53  07.11.17
  Ленин е 100% евреин - син на учители - евреи, заточени от царското правителство в Сибир и загинали там. Ленин е отгледан от руското семейство Улянови от неговата 3-годишна възраст, осиновили го и дали му руското име Владимир.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  7 07:55  07.11.17
  "Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите." И в Раша ушанките унищожават икономиката и превръщат народа в роби, после същото го прилагат в НРБ. Паметник на Борис ||| на мястото на МОЧА!!!

  Коментиран от #10, #12

 • Гроб за ГЕРБ
  Отговор
  8 07:58  07.11.17
  Глада е по-силен и от тока.Хитрия сифилистик просто се възползвал от него.
 • ВМОРО
  Отговор
  9 07:59  07.11.17
  100 години ционистка окупация. Ционизмът е престъпление!
 • ВМОРО
  Отговор
  10 08:02  07.11.17

  До коментар #7 от "Пазарен Либерализатор":

  Във всяко едно българско населено място паметниците на съветските окупатори трябва да бъдат премахнати!
 • Kcaniba
  Отговор
  11 08:10  07.11.17
  Революцията е еврейска, русофобска с еарейска идеология на евреина Карл Маркс, вдъхновена е от евреина ленин, извършена е с уменията на евреина бронщейн (троцки), с кръвта на милиони славяни-руси-малоруси е осъществена!!! По заповед на бронщейн и ленин са убити руския Император НиколайПърви, първи братовчед на Брттанският Император!!! Също така е убита съпругата му и всичките му деца, дори малки момиченца!!! Това бе геноцид срешу руския народ, удавен в кръвтта си!!! Подобен тип геноцид е описан в стария завет, когато воинстващата жидовска секта, под предводителството на моше, търси обетованата земя и избива всичко по пътя си!!!
 • Дедо Грую
  Отговор
  12 08:14  07.11.17

  До коментар #7 от "Пазарен Либерализатор":

  Тази революция си е чисто хазарски опит(успешен) за възстановяване на хазарския каганат. Финансиран е от банките на ФЕД, чиито собственици са също такива - евреи ешкенази(хазари). Чичко Ленин - Бланк е казвал тогава: Ако дори само 10% от руският народ са с нас, то останалите не са ни нужни. А масата от народа е била оскотяла от мизерия и глад. Такива лесно се манипулират. Подобно оскотяване се наблюдава и унас за жалост.
 • Пеньо
  Отговор
  13 08:36  07.11.17
  И преди и след ВОСР този народ никога не е живял в демокрация! Тъжно!

  Коментиран от #14

 • Kcaniba
  Отговор
  14 08:52  07.11.17

  До коментар #13 от "Пеньо":

  Счастлив да си в жидовската си , весела демокрация))))

  Коментиран от #15

 • ВМОРО
  Отговор
  15 08:55  07.11.17

  До коментар #14 от "Kcaniba":

  Жидовската демокрация и жидовският комунизъм са двете страни на една и съща монета, наречена ционизъм.
 • tost
  Отговор
  16 08:56  07.11.17
  Я колко била интересна историята.
 • tost
  Отговор
  17 08:57  07.11.17
  Руснаците са получили октомврийска пролет от Запада.
 • стоян георгиев
  Отговор
  18 11:16  07.11.17
  революцията е плод на целия руски народ и общество.липсата на каквито и да е традиции в демокрацията тогава позволяват тези извращения,които по-късно решиха да наложат и на половината останал свят.евреите участват активно в революцията но има и други ключови групи в нея квито са кавказците особено грузинци и арменци ,както и латишите изнесли военния товар на гражданската воина.германия и българия са основните виновници за руската катастрофа.без българската намеса на страната на троиния съюз нямаше да има руска революция.особено показателно за тва как и къде се позиционират народите на русия през революцията е гражданската воина.бялата армия освен от средите на офицерството и част от казаците няма възможност от никъде да събира ресурс,докато в червената армия се включва масово и доброволно цялото руско население от украина до владивосток.само че много от групирте не разбират че воюват в полза на собственото си унищожение.усещат го когато комунистите узорпират властта ама вече е твърде късно!успяват да се спасят финландците и до 1939 година поляции балтиици,но после и там идва комунизма с масовите убииства и тормоз.

  Коментиран от #19

 • Kcaniba
  Отговор
  19 11:19  07.11.17

  До коментар #18 от "стоян георгиев":

  Сядай 2.

 • тутанкамон
  Отговор
  20 12:32  07.11.17

  До коментар #1 от "mediator37":

  Е то много са били и гейове , вкл. самия Ленин -защо да е еврейска ,а не гейска
 • СССР
  Отговор
  21 13:55  07.11.17
  Поредния кьорфишек е тази статия ! И на децата в 1 клас вече е ясно, че болшевишката революция е платена от еврейските банкери на Уолстрийт, без които комунистите никъде по света не биха дошли на власт ! Всичко останало дето се пише е само прах в очите на слепите !
 • Шалом
  Отговор
  22 14:18  07.11.17
  Някой знае ли,кой от руските милиардери, не е евреин ?
 • Снайпериста
  Отговор
  23 20:28  09.11.17
  КАПУТ ЗА ВЪШЛИВИЯТ ФЮРЕР !

Напиши коментар:


Публикувай