3 827 11

Руската позиция за българските евреи е абсурдна, но и логична

Това е позицията на израелския историк Ефраим Цуроф

Росен Стойчев

Руската позиция, че Червената армия е отговорна за спасяването на българските евреи, е абсурдна, но в нея има и известна логика, каза ръководителят на центъра "Симон Визентал" в Ерусалим, Ефраим Цуроф, цитиран от "Джерузалем пост", съобщи „Дневник“. Той има предвид твърдението на външното министерство в Москва, че настъплението на Червената армия вероятно е предотвратило масовото изтребление на хиляди евреи, включително в България.

Цуроф - историк, който издирва от години нацистки престъпници - коментира спора между София и Москва за българските евреи, започнал миналата седмица. Тогава в изявление по повод на антиционистки надпис върху Паметника на съветската армия в София (впоследствие изтрит) говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза: "В годините на Втората световна война благодарение на (съветските) воини е предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин около 50 000 души бяха спасени от неминуема гибел." Думите ѝ предизвикаха реакция от българския външен министър Екатерина Захариева и институцията ѝ, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, и президента Румен Радев, който допусна, че изявлението може да е "провокация".


В края на седмицата руското посолство в София изтъкна приноса на България за спасяване на евреите. Малко по-късно обаче председателят на Руското военноисторическо общество (РВИО) Михаил Мяхков защити позицията на външното министерство в Москва, според което руските воини са предотвратили депортацията на евреите от България. Мяхков посочва:"Главният аргумент за заемането на подобна позиция от българските власти е била променената обстановка на военните фронтове, победата на Червената армия край Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ, дадени за освобождаването и на своята страна, и на страните от Европа."

Конкретно за българския случай Цуроф смята, че е абсурдно да се приписват заслуги на Червената армия. "Не така са били спасени евреите", казва той в отговор на коментара на Захарова. "Евреите са били спасени заради съпротивата на някои важни личности в България срещу депортациите. Позицията му за коментара на Мяхков, препубликуван и от руското посолство в София, е малко по-различна.

"Истина е, че много повече евреи щяха да загинат по време на холокоста без Червената армия, но това са два отделни въпроса... Няма съмнение, че приносът на Червената армия в разгрома на нацистка Германия, която в края на краищата прекъсва окончателното решение (на еврейския въпрос - бел. ред.), е от огромно значение," смята Цуроф. Затова според него аргументът на Мяхков, че нацистите биха могли в други обстоятелства да принудят българските власти да участват в Холокоста, има известна тежест, пише "Джерузалем пост".

Официалният израелски мемориал на Холокоста "Яд Вашем" е присъдил почетната титла "праведник от народите на света" на подпреседателя на Народното събрание Димитър Пешев, покойния софийски митрополит Стефан, пловдивския митрополит Кирил и още 17 българи. Тази титла се присъжда на хора, които не са евреи, но са рискували живота си, за да спасят евреите от депортация и попадане в лагерите на смъртта.

Израел


Още по темата

 • Русия призна приноса на България за спасяването на българските евреи

  Русия призна приноса на България за спасяването на българските евреи

  Посолството на Русия в България излезе с официално становище, в което казва, че признава неоспоримия героичен принос на страната в борбата с нацизма, ...
  4.11.2017
  2 448
  66
 • "Слаб 2" за Захарова

  "Слаб 2" за Захарова

  Руско издание отправи сериозни критики към говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Критиката е причинена от нейно изказване, че ...
  7.11.2017
  1 837
  12
 • Русия размаха пръст на България

  Русия размаха пръст на България

  Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова призова България да се противопостави на актовете на вандализъм срещу съветските ...
  3.11.2017
  7 023
  61

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • имуноглобулин
  Отговор
  1 15:07  07.11.17
  по-скоро е абсурдна от колкото логична тъй като тая логика работи само в България ! Тоест тя е Абсурдна!!!
 • Истината винаги боли
  Отговор
  2 16:15  07.11.17
  По пътя на логиката ще бъде абсурдно,вече Българи да си рискуват живота при подобно теоритично явление в бъдеще време неопределено при така разследваното благородно действие от наследниците на преди направеното реално извършено действие в минало време,свършено ??!!?
 • Krasi
  Отговор
  3 16:26  07.11.17
  Този е някакъв руски евреин. В Израел половината население са емигранти от Русия.
 • Кака Гинка
  Отговор
  4 16:42  07.11.17
  Гафът си е гаф! Теориите опитващи се да го оправдаят,само насочват вниманието към него и го правят още по-ясен и категоричен.А на говорителите,заемащи отговорни постове трябва да им е ясно,че могат да си говорят каквото им хрумне само в къщи...

 • Диди
  Отговор
  5 16:58  07.11.17
  България е спасила животът на евреите.ФАКТ И ТОЧКА ПО ВЪПРОСЪТ. А да се правят коментари като...АКО,АКО,АКО руската армия и пр.,ТОВА Е АБСУРД. Иначе бихме казали АКО нямаше ВСВ,нямаше да има геноцид на евреите.
 • Марио
  Отговор
  6 18:22  07.11.17
  Глупости на търкалета. До последния момент са карани евреи с влакове по лагерите на смъртта и са изтребвани. Единствената логика в тази мисъл на този евреин може да бъде следната: Крайната победа над хитлериска германия прекъсна изтребването на евреите. При положение, че Германия излезе победител във Втората Световна, тогава България нямаше как да не предаде еврейското си население. А в случая съветската армия не е тази, която е предотвратила избиването на българските евреи и заслугата е изцяло на българското правителство и българското население!!!
 • синя трева
  Отговор
  7 20:51  07.11.17
  Като не ви интересува истинската история, айде марш от България на всички, евреи, турци и тем подобни.
 • тасс
  Отговор
  8 20:53  07.11.17
  Ако, ако... Ако баба беше мъжка, щеше да има дръжка!
 • Темиме дарий
  Отговор
  9 21:14  07.11.17
  Ако бях роден по рано щях със зъби и нокти да се включа в изтреблението на юдейте

  Коментиран от #10

 • Расова хигиена
  Отговор
  10 11:06  08.11.17

  До коментар #9 от "Темиме дарий":

  +1 Живота си давам за изтреблението на тази прослойка!
 • Грую
  Отговор
  11 12:51  08.11.17
  Можело, а ма не е! Истината е такава, каквато е и тя е че църковният клир по онова време не е отстъпил от принципите на православната вяра и заедно с български политици е двигателят на този акт. Иначе важни съпътстващи събития в Земната история винаги е имало. Ако не се е блъснал 10 километров метеорит в полуостров Юкатан преди 65 милиона години и досега динозаврите щяха да си похапват бозайници на воля без да има дадат възможност да извършат еволюция до човешки същества.

Напиши коментар:


Публикувай