1 209 11

Мъртвецът от Червения площад – къде му е мястото?

Един ден тялото му все ще намери покой, но това няма да е скоро

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle

Този път дебатът бе подет от двама коренно различни политици - от известната телевизионна водеща и кандидатка за президент Ксения Собчак и от чеченския държавен глава Рамзан Кадиров. Президентът на Чечения смята, че е грешка "на Червения площад, в самото сърце на Русия, да е изложен ковчег с мъртвец в него". Ксения Собчак пък, която е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, обяви в интервю, че ако спечели президентските избори през март 2018, ще се погрижи за това Ленин да бъде погребан.

Този въпрос обаче в момента изобщо не е на дневен ред, подчерта правителственият говорител Дмитрий Песков. Подобна позиция застъпва и Валентина Матвийенко, говорителка на Горната камара на руския парламент и някогашна губернаторка на Санкт Петербург. Тя се надява да бъде намерен "безконфликтен" път за решаването на въпроса за погребението на Ленин. По думите ѝ, все още имало много хора, за които Ленин имал голямо значение. Тези хора имали правото да настояват за това техните лични убеждения да бъдат уважавани. "Русия не се нуждае от нови конфликти", каза още тя.

Валентина Матвийенко, която минава за една от най-верните привърженици на президента Путин, вярва, че някой ден въпросът дали Ленин трябва да бъде погребан ще бъде зададен на национален референдум. "Това обаче няма да е днес, нито утре", заяви тя пред списание "Аргументи и факти".

Путин и балсамираният Ленин

Шефът на руските комунисти Генадий Зюганов се ядосва на подновената дискусия за балсамирания Ленин. Настояването за това да бъде погребан, според него, е абсурдно. Имало и други държави, които съхранявали телата на своите мъртъвци в мавзолеи. Неотдавна Зюганов се похвали, че Путин го бил уверил, че докато той е президент Ленин нямало да изчезне от Червения площад.

Самият Путин не проявява особен интерес към бъдещето на мавзолея. В разговор с Дойче Веле неговият отговорник за човешките права Михаил Федотов сравни балсамирания основател на СССР с мумиите от "British Museum" в Лондон. И там се съхранявали телата на фараони и други владетели, без някой да им поставя цветя. Казано накратко: той не виждал защо да се занимава с въпроса за погребението на Ленин.

Култът към Ленин

Решението за балсамирането на водача на революцията и масовия убиец Владимир Илич Ленин е взето от неговия наследник Сталин. Първоначално, от 1924 нататък, тялото му е съхранявано в едно временно дървено помещение. Няколко години по-късно е издигнат мавзолеят - от бетон и гранит. Оттогава насам редица учени се грижат за мъртвеца - или за това, което е останало от него.

Приживе Ленин бе строго против култа към личността. Неговият най-доверен другар по време на т.нар. Октомврийска революция Лев Троцки, както и вдовицата на Ленин Надежда Крупская навремето са били против излагането на тялото му. След края на СССР, при управлението на президента Борис Елцин, бяха предприети множество опити за прекратяване на култа към мъртвеца. Руската православна църква също настоява Ленин да бъде погребан. Само че нито Елцин, нито църквата успяха да се наложат.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 01:01  08.11.17
  За това тяло ще стане гражданска война в Русия бъдете сигурни.Местото му е там в мавзолея за преклонение на бъдещите поколения.Аз обмислям да предложа ако вс.пак решът да го погребват да го вземеме тук в бг.и да го сложиме в мин.съвет поне ще сме сигурни че от там само той няма да краде

  Коментиран от #3

 • onq s konq
  Отговор
  2 02:53  08.11.17
  Ако наще диваци не бяха взривили мавзолея ни ,сега можехме да си ги менкаме периодично труповете и на поклониците щеше да им е по-интересно.
 • жщг
  Отговор
  3 07:58  08.11.17

  До коментар #1 от "Бесен Язовец":

  Сложи го у вас в хола ! Така ще си спомняш всеки ден от къде ти идват основните доходи!
 • Kcaniba
  Отговор
  4 08:24  08.11.17
  В Киев да си го сложат!!! Нали той ги е създал....

 • Кики
  Отговор
  5 08:28  08.11.17
  Аз също съм против да се махне мавзолеят. Колко са хората посочили правилния път? Имало труп в центъра на Москва! Ами то в САЩ всеки ден има трупове в изобилие...
 • Put in
  Отговор
  6 08:56  08.11.17
  Put in , Put in време е за смяна на мумията
 • АДД
  Отговор
  7 09:24  08.11.17
  Да се разфасова на парчета и като Берлинската стена - за сувенири.
 • стоян георгиев
  Отговор
  8 11:39  08.11.17
  руснаците били християни,а се кланят на мумия????как ли го приема тва руската православна църква?предполагам нормално и се очаква канонизация на свети ленин ,свети сталин и свети путин.
 • Патето Яки
  Отговор
  9 15:34  08.11.17
  Ленин жил, Ленин жив, Ленин будет жить.
 • незнайко
  Отговор
  10 16:37  09.11.17
  Ако махнат тялото, мавзолея какво ще го правят ??? Ако го сринат както нашия на Георги Димитров какво ще спечелят - НИЩО. Дилемата е по сериозна отколкото изглежда.
 • Ами
  Отговор
  11 13:21  10.11.17
  Мумията на сифилистика и да я погребат, робското самосъзнание на мужиците пак няма да изчезне! Ватниците и сега си имат на кого ПАК да се кланят - полуръста от Кремъл:)

Напиши коментар:


Публикувай