1 285 2

Белгия иска екстрадиране на Пучдемон

Прокуратурата в Брюксел подкрепя искането на Мадрид за връщане на сепаратисткия лидер

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Белгийската прокуратура поддържа искането на Испания да бъде върнат отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Това съобщиха представители на защитата на Пучдемон, цитирани от местни медии.

Според тях съдът ще произнесе първото си решение на 4 декември.

Пучдемон и четирима бивши регионални министри от неговото правителство са в Белгия, с мярка за неотклонение. Съдът вече изслуша страните по процедурата при закрити врата.

Пучдемон се предаде на белгийските власти на 5 ноември, два дни след като Испания поиска той да бъде задържан и върнат в родината си. Същия ден той бе освободен условно, без право да напуска Белгия и със задължението да се явява редовно на полицейски и съдебни призовки.

Очакваното първо съдебно решение подлежи на обжалване от страна на обвиняемите и на прокуратурата. Срокът за произнасяне по възможното обжалване ще бъде 15 дни. Допустимо е последващо обжалване на апелативна инстанция, която ще разполага със срок от 30 дни за постановяването на решение.

Определението на апелативната инстанция също може да бъде оспорено и така окончателното решение по искането на Испания следва да бъде постановено след още 15 дни.

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тото Риина.
  Отговор
  1 22:00  18.11.17
  Тези гейчета от Брюксел нямат право да предават бореца за свобода Пучдемон.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 00:03  21.11.17
  И сега Пучлю ще трябва да бяга при господарите си в братското СеСеРе!

Напиши коментар:


Публикувай