5 241

"Смъртоносен химикал" е убил генерал Праляк (ВИДЕО+СНИМКИ)

72-годишният хърватин изпи течност от шишенце, малко след като Международният трибунал в Хага потвърди неговата двадесетгодишна присъда

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Холандски прокурор заяви, че в съда, от който е пил хърватският военнопрестъпник Слободан Праляк, преди да умре, е имало "смъртоносен химикал", но не уточни какво точно е веществото, съобщи Reuters.

Прокурор Мерилин Фикеншер заяви, че според първоначалните анализи "е имало химическо вещество в съда, което би могло да причини смърт".

72-годишният Праляк изпи течност от шишенце, малко след като Международният трибунал в Хага потвърди неговата двадесетгодишна присъда за участие в кампания за прогонване на мюсюлманите по време на войната в Босна през 90-те години. Минути след това лекари потвърдиха смъртта му.

Фикеншер заяви, че скоро ще бъде направена аутопсия на тялото на Праляк, включително токсикологични тестове. Прокурорът уточни, че холандското разследване ще има за цел да установи как Праляк е успял да внесе отровата през строгата охрана в съдебната зала.

Същевременно известният сръбски адвокат Тома Фила, който често защитава обвинени във военни престъпления, заяви, че не е трудно да се внесе отрова в съда.

Той уточни, че правилата за сигурност са "точно като тези на летищата". Служителите по сигурността инспектират метални предмети и изземат мобилни телефони, но "хапчета и малки количества течност" няма да бъдат регистрирани, посочи адвокатът.

Холандия


Още по темата