791 2

Порнографски скандал взе главата на приближен на Тереза Мей

Оставката е на един от най-доверените хора на Мей

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Шефът на секретариата на британското правителство Деймиън Грийн – най-висшия пост след този на премиера Тереза Мей, подаде оставка по нейно искане. То беше отправено, след като разследване заключи, че Грийн е нарушил етичния кодекс за поведение на министрите.

Разследването констатира, че той е дал неверни обяснения относно откритите от полицията през 2008 г. порнографски материали в компютъра в парламентарния му офис. Самият той тогава отрече обвиненията и каза, че е жертва на „политическа инсинуация”.

Оставката на един от най-доверените хора на Мей в кабинета, който ѝ помагаше да помири дълбоко разделената Консервативна партия, е сериозен удар за нея, съобщи Би Ти Ви. 61-годишният Грийн бе назначен след неубедителното представяне на торите в предсрочните парламентарни избори през юни, на които партията изгуби абсолютното си мнозинство в Камарата на общините.

Грийн – стар приятел на Мей, бе свикан под знамената да стабилизира нейното лидерство и да даде отпор на нейните противници вътре в партията, които искаха тя да се оттегли.

„Съжалявам, че ми бе поискана оставката от правителството заради нарушения на министерския кодекс, за което се извинявам”, посочва Грийн с писмо до Мей, поднасяйки оставката си. Той добавя, че не е свалял и не е разглеждал порнографски материали на парламентарните си компютри.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Дедо Грую
    Отговор
    1 09:27  21.12.17
    Брееей! Много палав тоя дедо! А па се инати.
  • 2 10:10  21.12.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай