2 214 10

Александър Велики не е само на Македония

Историята принадлежи не само на нас, заяви Заев

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Денис Джамбазов

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е готов да се откаже от твърдението, че неговата страна единствена има право на наследството на Александър Велики, за да помогне да се реши 26-годишният спор със съседна Гърция за името на Македония.

"Отказвам се от твърдението, че Македония е единственият наследник на Александър. Историята принадлежи не само на нас, а и на Гърция и на много други страни", каза Заев в телевизионно интервю в петък вечерта, предаде Нова телевизия.

Откакто стана независима от Югославия през 1991 г. Македония твърдеше, че има право поне на част от наследството на най-известния владетел на антична Македония.

Това разгневи гърците, които гледат на името Македония като на скрити експанзионистични претенции към региона Македония в северна Гърция. В резултат Гърция наложи вето на членството на Македония в НАТО.

Република Македония


Още по темата

 • Гърция не бива да държи Македония като заложник

  Гърция не бива да държи Македония като заложник

  Македонският президент Георге Иванов призова Гърция да направи компромис и да остави страната да се присъедини към ЕС и НАТО, съобщи МЕТА. Той ...
  2.01.2018
  983
  3
 • Македония става Нова Македония

  Македония става Нова Македония

  Оптимизмът на ООН за решаване на десетилетния спор за името на Република Македония се посреща с негативна реакция дори в коалиционното правителство ...
  19.12.2017
  5 478
  15

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • манкейдонец
  Отговор
  1 20:03  23.12.17
  от къдя на къдя ще и грък бя?!
 • 681 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  2 21:03  23.12.17
  Абе какъв Александър Македонски ви гоне тъпи шматки ! Четете ИСТОРИЯ !!!
 • гост
  Отговор
  3 22:05  23.12.17
  Александър Македонски се е подвизавал 4-и век пр.Хр. После идва римска империя , част от нея преминава във Византия през годините . Някъде около пети век (не се знае точно, поради ред причини)се сформира съвременния етно-генетичен състав на българите като обединение на една голяма част от тракийските племена на Балканския полуостров . Част от този народ в момента е локализиран в БЮРМ. В момента основната територия на древните македони се намира в република Гърция .Знае се че македоните са елинизирани но не са "гърци", а траки ,както повечето гърци .Напълно е възможно част от това население да се е вляло в българското обединение на тракийските племена , но това са само догадки . От времето на Александър са минали около две хиляди години ,липсват хроники и сведения ,всичко е размито и някой да държи като удавен че е наследник на Македонски си е диагноза , притеснителна диагноза .
 • ХАСАН
  Отговор
  4 22:56  23.12.17
  Що толкова се ровите в историята?! Минало заминало...хората искат да бъдат наричани македонци и точка!

  Коментиран от #5


 • Йония
  Отговор
  5 23:32  23.12.17

  До коментар #4 от "ХАСАН":

  Съгласни сме. Всеки да се нарича както иска.

  Коментиран от #6

 • Кюрдистан
  Отговор
  6 23:35  23.12.17

  До коментар #5 от "Йония":

  И ние сме съгласни!
 • Понт
  Отговор
  7 23:41  23.12.17
  Нямаме никакви възражения.
 • стоян георгиев
  Отговор
  8 00:18  24.12.17
  заев не е точен.трябвало е да каже съвременна македония няма нищо общо с александър велики.дори като география територията на свъременна македония не е адекватна с древната македонска държава.реално в земите на вардарска македония македонци не е имало изключая 5 % от наи южната и част.другото е било илирия и тракия.демек албания и българия!
 • Бай хой
  Отговор
  9 10:04  24.12.17
  А ве така наречената северна хърция от га е в чертите на рг? И къде са Българите от там които са били мнозинство не преди 4 000 години а само преди стотина? Почему ме са в чертите на РБ? Да не би да са загубени от фердинанд и борис фердинандов? Да не би да сме били в съюз с развития, технологичен и богат запад и поробителката турция срещу освободителката Русия? Колко лайнян мозък трябва да имаш за да плюеш този който си е пролял кръвта за да ти дари свобода и да помагаш на поробителите окупатори.
 • факт
  Отговор
  10 21:01  25.12.17
  ЩО Е МАКЕ СЕ Е ЮНАК

Напиши коментар:


Публикувай