2 620 0

Горящата бомба се насочи към Япония (ВИДЕО+СНИМКИ)

Иранският танкер "Санчи" беше отнесен от ветровете към японската икономическа зона 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Горящият в Източнокитайско море ирански танкер е бил отнесен от силни ветрове в изключителната икономическа зона на Япония, съобщи говорител на японската брегова охрана, цитиран от Reuters.

Танкерът "Санчи", който гори от близо седмица, след като са сблъска с друг кораб в събота вечерта, в момента се намира на около 300 км северозападно от Сокоджаки на японския остров Амами Ошима - един от северните острови на архипелага Рюкю, включващ и Окинава. Япония изпрати патрулни катери и самолети да наблюдават дрейфа и обстановката на горящия танкер.

Говорителят добави, че китайските власти са отказали предложената им от японската брегова охрана помощ и са казали, че потърсят помощ, ако е нужно. Говорител на китайското външно министерство, цитиран от ТАСС, от своя страна заяви, че Пекин координира действията си с властите на Южна Корея и Япония.

При сблъсъка на танкера е имало 32 души екипаж. Намерено е едно тяло, което вероятно е от иранския екипаж, то е изпратено за идентифициране в Шанхай. Около 14 спасителни съда се опитват да угасят огъня и издирват изчезналите членове на екипажа, съобщи китайската централна телевизия, цитирайки центъра за морско спасяване в Шанхай.

Специалисти от Иран пристигнаха в Шанхай за участие в спасителната операция по издирването, съобщи говорителят на китайското външно министерство. Според него това е станало по искане на Иран след съгласуване с китайската страна. Иранският екип се състои от 12 спасители.

Япония


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай