3 463 13

Китайският експеримент: тотален контрол над хората

Китай възнамерява да подложи гражданите си на тотален контрол

Китайският експеримент: тотален контрол над хората
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle

Добър човек ли си? Китай ще помага на гражданите си, които не могат да отговорят утвърдително на този въпрос. Правителството там планира да въведе обхватна система за социален скоринг, която да съдържа не само оценка на финансовия бонитет, но и на социалното поведение.

Онези, които например не посещават редовно възрастните си родители, ще получават черни точки. Също както и хората, които пресичат улиците на червено или изхвърлят битовите си отпадъци на непозволени места. Централнокитайският град Джънджоу пък още отсега е предприел нещо срещу онези китайци, които не спазват съдебни разпоредби: при всяко вдигане на телефонната слушалка специално съобщение им напомня за техните пропуски.

Проектът на бъдещето

Това са само някои от над 40-те различни експеримента, провеждани в момента на общинско равнище, с които правителството иска да установи как най-добре да реализира предвидената система за социален скоринг. Впрочем, всички, които пътуват по автомагистралите на Китай, отдавна вече не се учудват, че камерите за видеонаблюдение са навсякъде.

За целите на държавната система за социален скоринг ще се използват както наличните данни от службите за гражданско състояние или училищните власти, така и различни видове оценки от всевъзможни компютърни приложения. Роля ще играе и поведението на юзърите в интернет. Системата ще включва освен това автоматично генерирани данни от камерите за видеонаблюдение на обществени места, които имат и функции за разпознаване на лица.

"Става дума за много обхватен проект, който се разпростира над почти всички сфери от ежедневието", се казва в анализ на Берлинския институт за китайски изследвания ("Меrics") от декември 2017.

В анализа се казва, че срещу заплануваната система няма почти никакви критики. "Никой не поставя под въпрос ползата от подобна система като цяло", пише там. Вместо това се обсъждали единствено някои технологични трудности, свързани с обединяването на всички данни в обща мрежа, както и опасността от евентуалното им попадане в ръцете на частни фирми.

"Макар темата да е представена в китайските медии, сред обществото все още не се води истинска дискусия по този въпрос", казва синологът Бьорн Алперман от университета във Вюрцбург и добавя: "Повечето хора вярват, че всичко това изобщо не ги засяга".

Добър китаец, лош китаец

Основни елемент в бъдещата система са наказанието и поощрението. Онези, които не се държат добре, ще бъдат наказвани. Образцовите граждани пък ще бъдат поощрявани. Хора, на които не може да се гласува доверие, още отсега нямат право да купуват билети за самолетни полети или за високоскоростни влакове, нито пък могат да изпращат децата си в частно училище.

Възможностите на подобни системи си проличаха, когато през 2016 година частната система за кредитен скоринг "Sesam Credit", дъщерно предприятие на концерна Alibaba Group, блокира близо 7,3 млн. резервации за самолетни полети на хора с отрицателен скоринг. Експериментира се и с даването на данъчни предимства на образцови граждани или с отпускането на опростени митнически процедури за предприемачи, заслужили доверие.

Публикуването на данните е не само желано, но и се посреща от държавна страна с истински възторг, твърдят експертите на "Меrics". "Публичното опозоряване на хора чрез публикуването на техни имена, снимки, номера на лични паспорти, а в някои случаи дори и на техните адреси, е основна съставна част на системата", казват експертите. Държавните служби твърдят дори, че тяхната система ще помага и на потенциалните кандидати за женитба. Един поглед върху данните бил достатъчен, за да стане ясно дали бъдещият партньор заслужава да му се има доверие.

Засега експериментите ще продължат до 2020. Но вероятно след това ще бъдат изпробвани и нови методи. "Проблем е, че изобщо не се знае по какъв алгоритъм и по какви критерии ще се съставят оценките. Цялата система е абсолютно непрозрачна", твърди Алперман. Експертът обаче предполага, че прилагането ѝ в цялата страна вероятно ще отнеме много години, тъй като за целта са нужни огромни инвестиции. Но стигне ли се дотам, не е изключено системата да се превърне в експортен шлагер – ако например китайското правителство продаде технологията, стояща в основата на проекта, на някой друг авторитарен режим. Президентът Си Цзинпин във всеки случай не пропуска възможност да обяви китайския модел като алтернатива за бъдещето.

Китай


Още по темата

 • Защо не харесваме гласа си

  Защо не харесваме гласа си

  Учени обясниха защо хората не харесват звука на собствения си глас, съобщи Рен Тв. Изследването е било направено в Университета в Пенсилвания. ...
  18.05.2018
  1 035
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Plovdiv
  Отговор
  1 23:35  17.01.18
  "1984" Свободата е робство. Мирът е война. Невежеството е сила.
 • Оруел
  Отговор
  2 23:38  17.01.18
  Извращението на комунизма няма граници!

  Коментиран от #4

 • ново робство
  Отговор
  3 23:42  17.01.18
  Герберастите биха дали мило и драго да купят ноу хау-то и да бетонират завинаги Великия Вожд за водач и бащица! Основно точки, ще носят вярност към партията и "даряване" на блага напр. Суджукойни ! Иначе по китайската тема питам се не рискуват ли да създадат така една общност от аутсайдери, които няма да има, какво да губят и някой ден да избухнат с пълна сила ?
 • Барчо
  Отговор
  4 00:56  18.01.18

  До коментар #2 от "Оруел":

  И коя политическа система стимулира хвърлянето на боклуци по улиците, побоищата, неуважението към родители и деца, грабежите и т.н.???? Направи си справка колко камери за наблюдение има и във Франция и в Германия и в Америка и ..... да не изброявам. Когато напускаш една работа те съпътства един запечатан плик с препоръки към бъдещия ти работодател за твоите поведенчески и професионални способности пак в тия държави. Това какво е? Пак оценка от някой си. Когато те съдят за някакво престъпление винаги имат в предвид предходното ти съдебно минало. Какво е по-различно от системата на китайците по принцип? В Америка ако си гепил нещо като си бил малък, това те преследва цял живот. Нещо има ли разлика? Май е същото. Само че кравофилите щом го правят в Китай е комунистическо извращение, а щом е в щатите е прилагане на закона и е демократично.

 • Кики
  Отговор
  5 01:55  18.01.18
  В С.Корея има система наподобяваща китайското предложение. При корейците има 51 категории и всеки според лоялноста към Вожда и държавата заема определена категория. Колкото си по - предна категория, толкова повече придобивки получаваш - от всякакво естество. Интересен стимул! Но не успявам да намеря подробна информация за тези категории.
 • doe
  Отговор
  6 06:23  18.01.18
  Колкото повече чета такива неща,толкова повече се радвам,че живея в България.

  Коментиран от #7

 • Всякой гледа само да бъде напред
  Отговор
  7 07:12  18.01.18

  До коментар #6 от "doe":

  Да но има все по голяма опасност да живееш в Румелия . Никой не е оцелял без ред.
 • камери му е майката
  Отговор
  8 07:40  18.01.18
  То и тук е така от край време. Казваме му "връзки". Ако нямаш връзки , няма добре платена работа, няма място в детската градина, нямаш място в масонската ложа, няма място на паркинга, а за партийните централи да не говорим. Те се все един тип - "да живее Вожда" , няма значение как е името на партията или Вожда. Така , китайците не са измислили нещо ново, само дето имат повече камери от нас :)
 • гост
  Отговор
  9 09:20  18.01.18
  Начална фаза на промивка и залагане на "правилните критерии" за оценка. Новият американски враг е определен. Започваме информационната и идеологическа война или както те обичат да казват "хибридна". Китайците просто определят нравствени норми и осъдително обществено отношение към неспазващите ги. Плюс това залагат контролиран "естествен подбор" изхвърлящ и елиминиращ лошият материал. Нима нарушаването на подобни нравствени норми не са били обществено осъдителни преди т.н. "демокрация" и "свобода"? Нима "демокрацията" не ви прави потенциални жертви на "свободата" на измамници, убийци и престъпници. Затова се казва "престъпник" - защото престъпва закон и норми, които често имат много вратички и подкупни съдници. Когато обществото стане съдник, трудно би избягал, измамил и съгрешил без последствия. Нима няма да сте благодарни на система, предпазваща ви от лоши хора, партньори и измамници? Страх ги е "демократичните" престъпници от реда, разпространението на заразата и ограничаването на "свободата" им! Това е! П.С. Нали не се заблуждавате, че камерите на системите за контрол по пътищата с възможност за разпознаване на номера на автомобила ще им е много трудно да разпознаят и лица. Системата от много години работи в търсачки и социалните мрежи. Как мислите получавате известия за снимки с ваши приятели, които дори не са тагнати? Китайците не измислят нещо ново, просто го прилагат в полза на обществото, а не на лични интереси.
 • соросоидни кърлежи
  Отговор
  10 09:29  18.01.18
  Не съм прочел горното, но за тотален контрол може да говорим в цялата Европа и Америка, било то във връзка с тер.заплаха или други причини, въпроса е кой ни докарал до това състояние за да следим един друг. Кой поканил алахакбаровци в Европа и сега ще инвестират милиарди за да ни пазят от тези идил-миндиловци.А идеята беше да ги интегрират...,за работа не ги търси.
 • 11 09:59  18.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • незнайко
  Отговор
  12 10:39  18.01.18
  МАТРИЦАТА се прокрадва постепенно. Затова трябва да мислим а не за това в какъв строй живеем !
 • стоян
  Отговор
  13 12:41  18.01.18
  А у нас кога -иначе няма управия трябва ред

Напиши коментар:


Публикувай