2 060 12

Изритаха адвокатка от съда. Носела забрадка

Мароканката отказала да премахне забрадката

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Млада адвокатка, трупаща стаж, беше изхвърлена от Административния съд в италианския град Болоня, защото носела забрадка, съобщи „Дейли Сабах“.

25-годишната мюсюлманка Асмае Белфакир е присъствала на дело като стажант. Съдията й казал или да свали забрадката си, или да напусне съдебната зала. Мароканката отказала да премахне забрадката и трябвало да напусне залата.

Белфакир, завършила право в Университета в Модена и Реджо Емилия, заяви, че никога до този момент не е изпитвала на гърба си подобно дискриминационно отношение на италианска земя.

25-годишната мюсюлманка каза, че е била в различни съдилища, но никога до този момент не е получавала забележка заради забрадката си. Организацията на младите италиански адвокати осъди действията на съдията и посочи, че никъде в закона не е посочена забрана за носене на забрадка в съдебната зала.

Мюсюлманската общност в Болоня също се изказа остро за инцидента, посочвайки, че съдията е действал своеволно – без да има правен аргумент да забрани на момичето да носи религиозната кърпа на главата си.

Италия


Още по темата

 • Без бурки в съдебната зала

  Без бурки в съдебната зала

  Горната камара на германския парламент - Бундесратът постигна съгласие за това да настоява пред долната камара - Бундестага, за забрана на носенето ...
  19.10.2018
  1 400
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 11:26  18.01.18
  Ама да си ходи в Мароко да си носи забрадката там !

  Коментиран от #7

 • vvv
  Отговор
  2 11:34  18.01.18
  Колко несправедливо е отношението на запада ! В родната и държава вместо да я изгонят, щяха да я опънат на подсъдимата скамейка в 5-членен състав и да я пратят на въззивна инстанция с 3-членен.
 • толерастията е вредна
  Отговор
  3 11:41  18.01.18
  Точно тя, ако беше истинска адвокатка, щеше да знае закона и че не може със забрадка! Доволно нагла е и това, че до сега е минавала метър и дава смелост защото утре ще иде с някоя бурка, после с нещо друго ! Правилно решение на съдията, а тази "адвокатка" да се оплаче от дискриминация, ама на съда в Мароко !
 • Мдааа
  Отговор
  4 12:12  18.01.18
  Бурни аплодисменти за съдията. Поздрави и все така да НЕ толерира завоевателите. Европа не е мюсли континет!

 • Истината винаги боли
  Отговор
  5 12:16  18.01.18
  Европа,със нейната идентичност и култура, християнство и традиции си отива пред очите ни.Прекомерната и либерална толерантност,вече подготви погребението на Европейската цивилизация.Бог да я прости!!
 • Юпи
  Отговор
  6 12:18  18.01.18
  Точно така.Затова има тоги за всички страни в процеса.Ако нарушава закона съдията е длъжен да вземе мерки и той го е направил.Дал е възможност за избор.
 • Антон 1
  Отговор
  7 14:00  18.01.18

  До коментар #1 от "Българин":

  Най-вероятно , както пишат и в статията закона не забранява забрадките ! Аз обаче съм категорично против демонстриране на религиозна принадлежност ! Какво ли щеше да стане , ако е една мюсли държава св демонстрира постоянно инв такива мащаби християнството ! Щом живееш в една определена държава , то според мен трябва да св съобразяваш даже не само със законите и , а и с порядките , традиции и нрави ! Евала на швейцарци , унгарци и т.н ! Швейцарците не дали паспорт ма холандка , щото била досадна веган ! Аааа ?
 • соросоидни кърлежи
  Отговор
  8 17:10  18.01.18
  Нагли,безочливи, идват в чужда държава и дават акъл на местните, как да живеят. Да беше останала в ислямска кочина и там да дава акъл , обаче всяко излизане от къщи на тази забулена трябва да бъде съпроводена от мъж и други подобни шириатски извращения...да стои там може и гола ако ще..Най добре да ги върнат по бърза процедура в кенефни държави,както правилно се изрази Тръмп.
 • чалма тв
  Отговор
  9 17:15  18.01.18
  Публикувано във факти.бг: Мюсюлманската общност в Болоня също се изказа остро за инцидента". То било инцидент, а би трябвало да е правило за тези пришелци.Какво правят мюсюлмани в Европа, освен да получават соц-помощи и тероризират местните...
 • ЕХА
  Отговор
  10 17:19  18.01.18
  Една добра новина, направо до Мароко да я ритат...Вижте в ислямски държави за всяко нарушение на закона на бесилка или бой с камъни, жените пък по надолу от кучета.Кучета могат да се разхождат свободно, а жени с придружител. Забравих че скоро в Арабия разрешили на жените да карат кола, но пък в Туркменистан забраниха.Това ли искаме за нашите деца?
 • аве фюрер
  Отговор
  11 18:03  18.01.18
  Много правилно , длъжна е да се съобразява с местните закони и разпоредби . Впрочем за такава нагла демонстрация в съда , трябва и да бъде осъдена с ефективно излежаване.
 • сноу
  Отговор
  12 21:33  19.10.18
  А един ,като ми се облещил и пелтечи ,че то видиш ли в" белите държави"било не знам какво си .Ей охлюв ти ходил ли си скоро в тия т.н. държави, бе серсем.Това което им е останало от" белите държави" е белите качулки на пингвините

Напиши коментар:


Публикувай