1 523 3

Токио поиска спорни острови (СНИМКИ)

Япония откри музей в подкрепа на претенциите си към два съседни архипелага 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Японският държавен министър за Окинава и северните територии Тацума Есаки откри малък музей, в който са изложени карти и документи, подкрепящи териториалните претенции на страната към нейните съседи Южна Корея и Китай, предаде Reuters.

Министърът, който отговаря и за териториалните въпроси, каза, че за Япония е важно да подобри начина на разпространение на информация - както в страната, така и в чужбина, за спорните острови, за да може японските претенции да бъдат разбрани най-правилно и най-широко.

В Националния музей на територията и суверенитета са изложени копия на исторически документи, които според Токио доказват, че две ненаселени островни групи, за едната от които претендира и Китай, а за другата - Южна Корея, принадлежат на Япония. Единият архипелаг, намиращ се недалече от остров Тайван, в Япония е наричан Сенкаку, а в Китай - Дяоюйдао. Тайван също предявява претенции към него.

Япония от дълго време е в конфликт и с Южна Корея за друг архипелаг от малки островчета в морето между тях. Япония го нарича Такешима, а Южна Корея - Докдо. Южна Корея отвори подобен музей в Сеул през 2012 г. в подкрепа за своите претенции към тази островна група.

Отварянето на японския музей става две седмици преди посещението на японския премиер Шиндзо Абе в Южна Корея, където той ще се срещне с президента Мун Дже-ин и ще присъства на откриването на зимната олимпиада в Пьончан.

Япония


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Даммммм
  Отговор
  1 16:31  25.01.18
  Тук жапонките са в голяма грешка-особенно с Китай. Ония жълтурчовци още помнят и имат зъб на япошките от втората световна война. И със удоволствие ще им дадът един по-рошаф на джапанките..
 • Све
  Отговор
  2 21:26  25.01.18
  Много за това не се говори, Но японците изклаха 30млн китайци през войната. И ако Сталин не беше изпратил 2 млн армия към Япония, императорът едва ли би подписал мир…. Американците нямаха материал за повече бомби

  Коментиран от #3

 • Дада
  Отговор
  3 12:41  26.01.18

  До коментар #2 от "Све":

  Пълни глупости. Когато СССР обявява войната Япония вече е капитулирала. Капитулацията е заради втората атомна бомба и е още на другия ден. Въпреки това СССР продължава да води военни действия още един месец, като на практика не среща никаква съпротива, а 650 000 от "елитната квантугска армия" се предават. Само месец преди това на Окинава от 24000 японци защитаващи острова се предава и то ранени едва 20-тина души, а другите близо 24 000 се бият до смърт или се самоубиват. Пък изобщо не са били елитни бойци.

Напиши коментар:


Публикувай