1 032 3

Наводнения заплашват Европа

Щетите, причинени от преливане на реки на Стария континент, ще се увеличат над два пъти

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Наводненията като тези във Франция през последните няколко дни ще се увеличат в Европа в резултат на климатичното затопляне дори ако бъде ограничено до покачване на температурите с 1,5 градуса Целзий, сочат резултатите от изследване, цитирани от France 24.

Учените изследвали три сценария, при които температурите се покачват между 1,5 и 3 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

При най-оптимистичния сценарий щетите, причинени от преливане на реки в Европа, ще се увеличат над 2 пъти и ще достигнат около 15 милиарда евро годишно. Броят на засегнатите от наводненията хора ще се увеличи с 80 процента - около 650 000 души годишно.

Ако обаче температурите се покачат с 3 градуса Целзий, щетите ще нараснат със 145 процента и ще достигнат около 17 милиарда евро годишно.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели покачването на температурите да бъде задържано под прага на 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и дори до 1,5 градуса Целзий.

Подписалите споразумението страни се ангажираха да намалят парниковите си емисии. Но на базата на тези ангажименти светът продължава да се насочва към увеличаване на температурите с 3 градуса Целзий. Покачването на температурите с 1 градус Целзий доведе до намаляване на ледената покривка, повишаване на средното океанско ниво и повече валежи.

По-горещият въздух съдържа повече влага, която впоследствие се освобождава под формата на дъждове и снеговалежи.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Миле
  Отговор
  1 10:28  30.01.18
  Нещата отиват на издуй гащи.
 • onq s konq
  Отговор
  2 10:42  30.01.18
  И ас наблюдавам че реката на село се е понадигнала ама чак плавателна май нема да стане!
 • Петко
  Отговор
  3 13:54  30.01.18
  Май Слава Севрюкова ще познае, а?

Напиши коментар:


Публикувай