Last news in Fakti

20 Януари, 2012 15:11 3 587 0

Франция прекрати военните операции в Афганистан

  • франция-
  • афганистан

Местен войник уби 4-ма и рани 16 френския войници в базата в Каписа

Франция прекратява операциите на френските сили за обучение на афганистанската армия в Афганистан след днешното нападение, при което бяха убити четирима френски военни, обяви президентът Никола Саркози, цитиран от френски медии.

По-рано днес четирима военни бяха убити в северен Афганистан от мъж, облечен в униформа на войник от афганистанската национална армия. Инцидентът стана тази сутрин в района на Тагаб, в провинция Каписа, където е разположен и контингентът на Франция.

При него бяха наранени други 16 френски войници. Говорител на ИСАФ потвърди за инцидента. Стрелецът е задържан.

Не мога да приема, че афганистански военни стрелят по френски войници, заяви категорично Саркози. От думите му стана ясно, че е възможно да се обмисли предсрочно изтегляне на френския контингент от Афганистан. Президентът коментира, че това решение е било трудно, но е трябвало да го вземе. 

По нареждане на президента министърът на отбраната Жерар Лонге незабавно замина за Афганистан. Лонге и началникът на Генералния щаб адмирал Едуар Гийо са натоварени със задачата да установят обстоятелствата около инцидента от тази сутрин

Френските войници не са били въоръжени, когато афганистански военнослужещ е открил стрелба по тях в базата в Източен Афганистан, съобщи Лонге. „Военнослужещите не са били въоръжени. Практически те са били избити. Все още не знаем дали извършителят е талибан, който е успял да се внедри в афганистанската армия”, каза министърът.

Франция настоява за гаранции за афганистанските новобранци. В противен случай изтеглянето на френския контингент ще бъде ускорено, заяви френският външен министър Ален Жюпе. Той посочи, че ще бъде изчакан докладът на министъра на отбраната Жерар Лонге и на началника на Генералния щаб адмирал Едуар Гийо, преди да бъде взето решение за предсрочно изтегляне.

„Тяхната основна задача ще бъде да установят обстоятелствата и отговорността за трагедията. Те трябва да съобщят на френското правителство какви мерки ще предприемат афганистанските власти, за да гарантират сигурността на френския контингент”, заяви външният министър.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай изрази своите съболезнования след смъртта на  френските военнослужещи. „Президентът е натъжен от инцидента и изразява своите съболезнования на държавния глава и на народа на Франция, и на семействата на загиналите. Франция оказа значителна помощ на Афганистан през последните 10 години и отношенията между двете страни винаги са били базирани на честността”, се посочва в съобщение на афганистанското президентство.

Министърът на отбраната генерал Рахим Вардак също изрази своите съболезнования и нареди незабавно разследване на инцидента.

Франция има около 3600 свои военнослужещи в Афганистан, предимно в провинциите Кабул и Каписа. От началото на мисията в централноазиатската страна в края на 2001 година са загинали 82 френски войници.

През миналия месец двама военнослужещи от Френския чуждестранен легион, служещи в Афганистан, бяха убити от мъж с афганистанска военна униформа по време на мисия в Каписа.

През юли 2011 г. петима френски военни загинаха при взрив на кола-бомба в същата провинция. Лятото на миналата година президентът Никола Саркози обяви, че страната ще изтегли 1 000 от военните си от Афганистан до края на 2012 г., припомня БиБиСи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА