Last news in Fakti

20 Януари, 2012 22:25 3 174 0

Българин от Чуждестранния легион е убит в Афганистан

  • афганистан-
  • исаф

Българин е сред четиримата загинали френски войници при днешното нападение в Афганистан, съобщи бТВ.

Българинът е бил от 10 години на служба в Чуждестранния легион, потвърдил пред репортер на бТВ представител на френското посолство в София. Оттам вече са уведомили близките на загиналия.

Българинът е бил на 6-месечна мисия в Афганистан и е участвал в обучението на местни военни.

Убитият е 34-годишният сержант Свилен Симеонов. Женен е, баща на 1 дете, разкривa в. „Труд”.

Все още не е ясно дали българинът е бил с френско или с българско гражданство.

Тази сутрин четирима френски войници загинаха, а 16 бяха ранени след терористично нападение в Източен Афганистан. Войник от местната армия ненадейно откри огън по своите френски колеги.

Нападението станало в окръг Тагаб, провинция Каписа, северно от Кабул, където е разположен основният френски контингент от ИСАФ. Нападателят, идентифициран като Абдул Сабур, е бил арестуван от френските военни.

В отговор френският президент Никола Саркози обяви, че прекъсва операциите на френските сили за обучение на афганистанската армия.

Френският контингент в Афганистан в момента наброява 3600 военни. От началото на международната операция в Афганистан в края на 2001 г. Франция е дала 82 убити.

Днешният ден е най-черният за коалиционните сили в Афганистан след като малко след полунощ шестима войници от НАТО загинаха при катастрофа на хеликоптер в  Хелманд.

Това е най-тежкият инцидент от август 2011 г., когато 30 войници, сред които 22 командоси от елитните части „Морски тюлени”, загинаха при падането на хеликоптер в Източен Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА