1 588 1

Извънредно положение в Етиопия

Антиправителствените протести в африканската страна продължават

Снимка: БТА/XINHUA
Снимка: БТА/XINHUA
Константин Карагьозов

Властите в Етиопия обявиха извънредно положение, след като премиерът на страната Хайлемариам Десален обяви, че подава своята оставка, задълбочавайки политическата криза в африканската страна, предадоха световните агенции.

Мярката е предприета от съвета на управляващата коалиция "Революционно-демократичен фронт на етиопските народи", който вчера (16 февруари) се събра на спешно заседание. Не е ясно колко дълго ще продължи извънредното положение. Съветът смята, че мярката се налага, защото членовете му са "стигнали до извода, че тя е от изключително значение за запазване на конституционния ред".

Извънредно положение се въвежда за втори път от две години. За пръв път то бе обявено през октомври 2016 г. и продължи 10 месеца.

Хайлемариам Десален е връчил писмото с оставката си на изпълнителния съвет на управляващата коалиция и тя е била приета. Министър-председателят смята, че оставката му е важна за реформите, които да доведат до траен мир и демокрация. Той ще остане на поста си, докато местният парламент се произнесе с нов премиер. Кандидат за поста на Десален се очертава Лема Мегерса, който сега е начело на големия етиопски щат Оромия.

Етиопското правителство е под пара от продължаващите протести срещу него. В последните седмици стотици политически затворници, включително хора от опозицията, бяха освободени, но така и нямаше признаци бунтът на етиопския народ да спре. Размириците в страната са взели стотици жертви в последните три години.

Етиопия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Рамбо Силек
    Отговор
    1 12:17  17.02.18
    Язък,сега вместо на почивка да отида там...трябва пак в скучната Италия...

Напиши коментар:


Публикувай