Last news in Fakti

17 Февруари, 2018 09:02 2 263 1

Извънредно положение в Етиопия - Февруари 2018

  • етиопия-
  • хайлемариам десален-
  • революционно-демократичен фронт на етиопските народи-
  • извънредно положение

Антиправителствените протести в африканската страна продължават

Извънредно положение в Етиопия - Февруари 2018 - 1
Снимка: БТА/XINHUA

Властите в Етиопия обявиха извънредно положение, след като премиерът на страната Хайлемариам Десален обяви, че подава своята оставка, задълбочавайки политическата криза в африканската страна, предадоха световните агенции.

Мярката е предприета от съвета на управляващата коалиция "Революционно-демократичен фронт на етиопските народи", който вчера (16 февруари) се събра на спешно заседание. Не е ясно колко дълго ще продължи извънредното положение. Съветът смята, че мярката се налага, защото членовете му са "стигнали до извода, че тя е от изключително значение за запазване на конституционния ред".

Извънредно положение се въвежда за втори път от две години. За пръв път то бе обявено през октомври 2016 г. и продължи 10 месеца.

Хайлемариам Десален е връчил писмото с оставката си на изпълнителния съвет на управляващата коалиция и тя е била приета. Министър-председателят смята, че оставката му е важна за реформите, които да доведат до траен мир и демокрация. Той ще остане на поста си, докато местният парламент се произнесе с нов премиер. Кандидат за поста на Десален се очертава Лема Мегерса, който сега е начело на големия етиопски щат Оромия.

Етиопското правителство е под пара от продължаващите протести срещу него. В последните седмици стотици политически затворници, включително хора от опозицията, бяха освободени, но така и нямаше признаци бунтът на етиопския народ да спре. Размириците в страната са взели стотици жертви в последните три години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рамбо Силек

    2 0 Отговор
    Язък,сега вместо на почивка да отида там...трябва пак в скучната Италия...