Last news in Fakti

27 Февруари, 2018 18:00 2 730 11

Забраниха руския на депутатите в Казахстан

  • казахстан-
  • депутати-
  • руски

Решението е взето лично от президента Нурсултан Назарбаев

В Казахстан забраниха на депутатите да говорят руски език по време на заседания на местното правителство, съобщи „Ройтерс“,.

Решението влезе в сила, въпреки че много местни депутати предпочитат руския през казахския. Заповедта е била издадена лично президента Нурсултан Назарбаев.

До този момент самият Назарбев често използваше и двата езика по време на речите си. Отбелязва се, че някои от местните граждани не знаят двата езика, като част от самите депутати предпочитат да използват руския.

Експерти отбелязват, че за по-голямата част от населението руския е по-достъпен. Все пак броят на етническите руснаци в страната рязко е намалял.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анна

    18 16 Отговор
    Диктаторът на тази измислена държава първо смени азбуката и забрани кирилицата, а сега забранява и руския език, като повечето хора от Казахстан наистина говорят руски и са или руснаци, или от смесени бракове. Много руснаци емигрират от Казахстан и казват, че последните 10 години се виждат фереджета, тече ислямизация и тихо етническо прочистване на руското население. Интересно защо Путин смята този самозабравил се султан и приятел на Ердоган за съюзник на Русия и член на митническия им съюз, заедно с Беларус и Армения. Спряганата за любима на Путина гимнастичка Кабаева е рускиня от Казахстан, също емигрирала с цялото си семейство.

    Коментиран от #2

  • 2 Осман

    21 28 Отговор

    До коментар #1 от "Анна":

    Много просто изказване от ваша страна,хората се връщат към корените си и това е всичко,какво ви възмущава.Държавата се казва Казахстан а не Русия или Украйна , какво по хубаво от това да си ползват собствения език .

    Коментиран от #3

  • 3 Kcaniba

    26 15 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Не не е точно така.
    Благодарение на Русия казасите от първобитният си начин на живот в 20 век.
    Днес те се връщат към първобитният , обратно...

    Коментиран от #4, #5, #7, #11

  • 4 ХаХа

    18 19 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Когато американците отстранят някой първобитен диктатор са агресори. Когато руснаците го правят са благодетели. За русолизците принципи няма. Правилно е каквото му харесва на Путин и путинчетата.Това русолизците сте с толкова промити мозъци, че не се усещате как си противоречите сами.
  • 5 ихуахо

    21 12 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Te руснаците все още живеят в първобитния свят ,тръгнали други държави да оправят.Звучи нелепо.Всяка една държава която е имало нещо общо с Русия ,или в момента има ,живее в бедност и недоразвитост.
  • 6 Няма оправия

    12 6 Отговор
    Путин да си избира по добре ,,ортаците"Всичките му васали са от рязаният сектор и няма да съм учуден ако се събуди с ново виждане за Истанбулската конвенция!!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пенсионера

    5 3 Отговор
    Нещо нормално и естественно, е трябваше да питат бг комунистите първо.
    Ха ха ха прост и тъп народ сме
  • 10 Пенсионера

    2 3 Отговор
    Нещо нормално и естественно, е трябваше да питат бг комунистите първо.
    Ха ха ха прост и тъп народ сме, .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.