898 3

Фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските

Фалшивите новини изненадват хората повече от истинските

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Фалшивите новини се разпространяват в интернет по-бързо от истинските, но това се дължи повече на самите потребители, отколкото на програми тип ботове, показва публикувано в сп. "Сайънс" изследване. Изследването на екип от Масачузетския технологичен институт обхваща периода от 2006 до 2017 г. и около 126 000 новини, истински и лъжливи, пуснати в Туитър от 3 милиона души над 4,5 милиона пъти, съобщи Нова телевизия.

За установяване на разликата между истински и фалшиви новини екипът е използвал изводите на шест независими организации за фактологични проверки. Фалшивите информации обикновено се разпространяват по-бързо и по-обхватно от истинските. На истинските новини е нужно средно шест пъти повече време да достигнат до 1500 души, отколкото на фалшивите.

Има 70 процента по-голяма вероятност една фалшива новина да бъде ретуитната в сравнение с истинска новина, отбелязва Ройтерс. Това се наблюдава във всички категории информация, но е най-ярко изразено в фалшивите политически новини, отколкото във фалшивите новини за тероризъм, природни бедствия, наука, градски легенди или финанси.

Екипът на изследването освен това изтъква, че разликата идва от хора, а не от софтуери за автоматични операции в интернет, известни като ботове. Ботовете разпространяват по еднакъв начин истинските и фалшивите новини, което значи, че хората са по-отговорни за по-високото разпространение на фалшиви новини. Според изследването това наблягане на фалшивите новини може да се дължи на способността им да изненадват хората повече от истинските новини, защото противоречат на очакванията и представите им.

Установява се също, че Туитър акаунтите, които публикуват фалшиви новини, обикновено имат по-малко абонати, следят по-малко други акаунти и са по-малко активни от тези, които пускат истински новини.

САЩ


Още по темата

 • В затвора заради дезинформация

  В затвора заради дезинформация

  Датчанин от йеменски произход беше осъден в Малайзия на една седмица затвор за дезинформация и стана първият човек, осъден по спорен нов закон, ...
  30.04.2018
  1 163
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДОХ
  Отговор
  1 10:32  09.03.18
  Вие знаете най - добре ;)
 • Kcaniba
  Отговор
  2 10:48  09.03.18
  Вие , Дойче Велле, СиЕнЕн, Радио Свобода.
 • Пеньо
  Отговор
  3 15:52  09.03.18
  Фейк хората се плодят по-бързо от истинските!

Напиши коментар:


Публикувай