Last news in Fakti

30 Януари, 2012 10:38 1 114 0

24-часова стачка блокира Белгия

  • белгия-
  • стачка

24-часова национална стачка започна в Белгия. Тя е организирана от най-големите профсъюзи в знак на протест срещу политиката на строги икономии.

Едни от първите включили се в протеста са транспортните служители. За едно денонощие общественият транспорт в белгийските градове ще бъде напълно спрян, няма да се движат и влаковете, включително международните Thalys и Eurostar.

Ще бъде затворено летището в град Шарлероа, второто по големина в страната. Възможно е стачката да се отрази и на работата на международното летище в Брюксел.

Асоциацията на белгийските пилоти, в която членуват около 800 летци и бордови инженери от гражданската авиация, призова членовете си да се присъединят към стачката.

Пощенските служители също стачкуват, както и служителите на пристанището в Антверпен, едно от най-големите в Европа. В знак на протест стачниците блокираха няколко пътни отсечки и магистрали в страната.

Протестът съвпада по време с неформалната среща на Европейския съюз, което може да затрудни пристигането участниците в нея. Белгийските власти имат готовност при необходимост да използват военното летище "Бовешан", което е на 30 километра от Брюксел, за кацане и излитане на самолетите на лидерите на 27 страни.

Последната обща стачка в Белгия датира от 2005 г. Тя беше организирана от единствения социалистически синдикат FGTB. А последната стачка, обявена от "общ фронт" на трите основни синдиката в кралството, подобно на днешната, беше проведена за последен път през 1993 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА