Last news in Fakti

5 Април, 2018 15:00 2 435 9

НАСА разработва тих свръхзвуков самолет

  • наса-
  • свръхзвуков-
  • самолет

По план самолетът ще бъде тестван от 2022 г.

НАСА разработва нов самолет, който ще има за цел да преминава през свръхзвуковата бариера, без да генерира гърмящ звук, съобщи Novini.bg

Американското космическо управление е сключило договор на стойност 247,5 милиона долара с компания "Локхийд Мартин" за проектиране, конструиране и тестване на "безшумния" свръхзвуков самолет, който може да осъществи първия си пробен полет през 2021 г.

Ако всичко върви по план шумът, генериран от експерименталния самолет, движещ се със скорост от 1560 километра в час на височина около 16 800 метра, ще бъде около 75 децибела и ще се възприема като звук от затваряне на вратата на автомобил.

От 2022 г. НАСА планира да тества самолета над определени градове в САЩ за събиране на данни и проучване на общественото мнение. Краят на свръхзвуковата пътническа авиация, просъществувала няколко десетилетия, настъпи с последния полет на френско-британския самолет "Конкорд" през 2003 г.

Самолет, способен да лети сравнително тихо със свръхзвукова скорост, обаче може да революционизира въздушния пътнически транспорт. Освен НАСА интерес към възобновяването на свръхзвуковия пътнически транспорт имат и компании като "Върджин галактик" и "Спайк аероспейс".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПАК НЕЩО СА КРАЛИ ОТ УШАНКИТЕ

    11 5 Отговор
    АМА ША СТАНЕ КЪТ ПЪРВАТА И ЕДИНСТВЕНА ОРБИТАЛНА КРАВАРСКА СТАНЦИЯ НЕ МОЖА ДА СТОИ ЕДНА ГОДИНА В ОРБИТА И СА СРУТИ НЕУПРАВЛЯЕМА И ОТ ТОГАЗ СА МОЛЯТ НА УШАНКИТЕ ДА ГИ ВОЗЯТ КЪТ КАРТОФЕНИ ЧУВАЛИ........

    Коментиран от #3

  • 3 русия е джудже

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "ПАК НЕЩО СА КРАЛИ ОТ УШАНКИТЕ":

    Не си интересен рубладжийче.Добре ,че са САЩ да изобретявят нови технологии ,че после руските ватници да ги копират ,макар и несполучливо.Знаем ги бояришниците каква стока са ,все още 5-то поколение изтребител се чудят как да издялат.

    Коментиран от #6

  • 4 ГОСТ

    9 1 Отговор
    Питайте арабите къде паднаха ракетите от зенитния пво комплекс патриот. Едната се взриви в въздуха другата падна в населено място и колко от петте ракети изстреляни от Йемен които са остаряло поколение унищожиха.
  • 5 БОБИ КОЧА

    3 2 Отговор
    Каква е тази губерка?
  • 6 ДА В ГМО КАРТОФИТЕ КАУБИТЕ

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "русия е джудже":

    СА НИДОСТИЖИМИ.......

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДА В ГМО КАРТОФИТЕ КАУБИТЕ":

    Напротив, на Bayer и BASF са по добри ;)

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Колорадски бръмбър

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Ако не знаеш и те са на хамериканците.