23 Април, 2018 20:20 10 113 10

Внимание, ядрено оръжие

  • оон-
  • ядрена война-
  • ядрено оръжие-
  • идзуми накамицу

ООН предупреждава, че глобалната заплаха от използване на ядрен арсенал нараства

Внимание, ядрено оръжие - 1
Снимка: Shutterstock

ООН предупреди за нарастващата заплаха от употреба на ядрени оръжия, предаде AFP.

"Заплахата от използване - умишлено или не, на ядрени оръжия нараства", заяви заместник-генералният секретар на ООН за разоръжаването Идзуми Накамицу при откриването на подготвителна среща на Конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, предвидена за 2020 г.,

Договорът, влязъл в сила през 1970 г., бе продължен за неопределен срок през 1995 г., с предвиден преглед на всеки пет години. През 2015 г. делегатите не постигнаха съгласие.

Този път подготвителната среща съвпадна с декларацията на Северна Корея, която се оттегли от Договора през 2003 г., че слага край на ядрените и ракетни опити.

Представител на ООН изрази надежда, че това развитие ще "допринесе за изграждането на доверие и запазването на благоприятен климат за искрен диалог и преговори".

Внимание, ядрено оръжие
Снимка: Shutterstock

Все пак тя напомни, че "днешният свят е изправен пред предизвикателства, подобни на контекста, родил Договора за неразпространение на ядреното оръжие" преди близо 50 години.

"Геополитическата среда се влошава и някои от най-важните инструменти и споразумения, които образуват нашата колективна рамка на сигурност, биват подкопавани", каза Накамицу.

Срещата в Женева ще продължи две седмици, като първите два дни са посеветени на общи дебати. По време на дебатите представителят на САЩ Кристофър Форд каза, че "режимът на неразпространение на ядреното оръжие е изправен пред големи заплахи", имайки предвид Северна Корея в краткосрочен и Иран в дългосрочен план.

Внимание, ядрено оръжие
Снимка: БТА/АР

Помощник-държавният секретар на САЩ за международната сигурност също така отбеляза, че "влошаващите се условия в сигурността са помрачили краткосрочните перспективи за напредък в разоръжаването". Той порица "действията на страните, които увеличават и модернизират ядрените си арсенали и, като руското правителство, нарушават задълженията си по унищожаването на ядрените оръжия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    64 1 Отговор
    Много интересно защо помощник държавния секретар на САЩ се грижи за разоръжаването на ядрените оръжия, а не споменава колко и какви ядрени ракети САЩ са унищожили. Или Англия, Франция, Израел, Китай, Индия и т.н. Или дайте вие да си махнете ракетите, ама нашите да останат, че да налагаме мир със силата на оръжието?
  • 2 флдлк

    14 0 Отговор
    Както казва проектът 2020 да видим дали тогава ще пламне.
  • 3 Митю

    19 0 Отговор
    Крадеца трябва всеки ден за здържане на крадеца.
  • 4 Дедо Гошо

    22 0 Отговор
    Сите дека разпалват войни и конфликти огин да ги гори.Погубваме сами себеси.
  • 5 123;)

    2 25 Отговор
    Стига сте паникьосвали хората бе,болшевишки кенефи!Ще изядете хляба на събратята си май....

    Коментиран от #8

  • 6 Браво

    16 10 Отговор
    Ядреното оръжие, носи мир! Набийте си го в главите!

    Коментиран от #7

  • 7 Дедо Гошо

    10 10 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Ми да ти пратат една бомба да живееш в мир.Акъл море глава шамандура.
  • 8 Голям прос

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "123;)":

    Що болшевишки бе? Я виж кой е визиран в статията. Кой казва Русия да премахне оръжията си за да останат техните. Не четете, не чететее. И на мен не ми смърди на кенеф от изток а от запад
  • 9 jfoxfk

    4 0 Отговор
    Господи какво лицемерие!! Все пак единствената страна употребила ядрено оръжие е САЩ. Значи САЩ излиза от договора за ПРО, а когато през 2002 год. Путин им каза, че ще има несиметричен отговор, а те си го преместиха в другия крачол, сега протистират?! Ами съвсем ясно е, че ако едната страна развива ПРО, това и дава въжможност за първи и безответен удар. А сега като видяха, че не става взеха да сезират ООН. При това Русия не е нарушила нито един договор. Сега обвиняват, че Русия нарушава договора за забрана на ракетите със среден и малък обсег. Като пропускат да посочат, ЧЕ ТОЧНО ТЕ ГО НАРУШИХА, КАТО РАЗПОЛОЖИХА СЪОРЪЖЕНИЯТА СИ ПО ПРО В РУМЪНИЯ. За тези които не са запознати пояснявам. Контейнерите за използване на ракетите СМ3 са разположени НА СУШАТА. А от СЪЩИТЕ КОНТЕЙНЕРИ се изстрелват и ракети Томахоук. Със среден радиус. В НАРУШЕНИЕ НА ДОГОВОРА. ИЛИ СТАРАТА МАКСИМА "ЩЕ СЛУШАШ КАКВО ТИ ГОВОРИМ, НЯМА ДА ГЛЕДАШ КАКВО ВЪРШИМ"?!
  • 10 Мар.Жуков

    1 0 Отговор
    Айо Садам Хюсеим не беше си онищожул вдрения арсенал още да е жив.Никои да не вярва на америка.
Новини по държави: