Last news in Fakti

4 Февруари, 2012 19:52 1 560 0

Русия и Китай блокираха осъдителна резолюция за Сирия

  • сирия-
  • съвет за сигурност-
  • оон-
  • вето-
  • русия-
  • китай

Русия и Китай се възползваха от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН  и блокираха приемането на резолюция, която осъжда сирийското правителство за кървавото потушаване на протестите за втори път.

13 държави гласуваха “за” резолюцията, предложена от Европа и арабските страни, за да подкрепи плана на Арабската лига за прекратяване на насилието. Но Русия и Китай направиха повторение на своето двойно вето от 5 октомври.

Представителят на Русия в ООН, Виталий Чуркин, заяви, че предложената от Съвета за сигурност резолюция за сирийската криза, е „небалансирана” и обвини Запада, че търси единствено смяна на режима. В изявление пред Съвета за сигурност Чуркин заяви, че резолюцията, на която по-рано днес Русия наложи вето, „изпраща небалансиран сигнал за сирийските страни в конфликта”. Руският дипломат допълни, че зад резолюцията западните страни „призовават за смяна на режима”.

За втори път Русия и Китай, които са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, не допускат резолюция за Сирия. За първи път това се случи през октомври 2011 г.  Москва и Пекин се боят от повторението на либийския сценарий в Сирия, при който сред гласувана резолюция на ООН НАТО оказа военна подкрепа на бунтовниците, за да свалят полковник Муамар Кадафи от власт. Настоящият проект за резолюция изключва използването на сила срещу Сирия.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че консенсус при резолюцията на Съвета за сигурност на ООН е възможен, ако Западът покаже конструктивен подход на действие. „Ако нашите колеги приемат конструктивна позиция, ние ще достигнем колективно становище пред Съвета за сигурност, под което всички страни ще се подпишат, без изключение”, заяви Лавров.

Руският дипломат ще посети Сирия във вторник за разговори с президента Башар Асад, като целта е да се намери политическо решение на сирийската криза, съобщи заместник-външният министър на Русия, Генадий Гатилов. „Визитата на Сергей Лавров и на директора на Службите за външно разузнаване, Михаил Фрадков, в Дамаск, потвърждава категоричното намерение за намиране на политическо решение на конфликта”, написа Гатилов в „Туитър”.

В нощта срещу събота над 200 души бяха убити при обстрел на сирийските сили в град Хомс, съобщиха активисти. Данните за смъртните случаи за активисти и опозиционни групи варират от 217 до 260 жертви, което прави атаките в Хомс най-смъртоносното нападение от репресиите на Асад досега.
Местни жители казват, че сирийските сили са започнали да обстрелват квартал в Хомс около 20 часа местно време в петък. Според данните им най-малко 36 къщи са напълно унищожени, заедно със семействата вътре.

Сирийското правителство отрича, че армията му е бомбардирала град Хомс, като отдаде вината за кръвопролитията на "въоръжени лица", предаде сирийската държавна агенция САНА. "Правителството отрича да е имало обстрел от армията в определени райони на Хомс, както беше предадено от телевизии, насаждащи насилие", заяви САНА.

Десетки сирийски протестиращи в различни държави бяха арестувани, след като нахлуха в посолства на Сирия в Европа и Близкия изток, разбивайки прозорци и правейки палежи. Дипломатическите мисии в Лондон, Атина, Кайро, Кувейт и Джеда бяха обект на протести днес след подобна атака на посолство на режима в Берлин предишния ден.

Жестокостта на сирийските власти предизвикаха гневни реакции на международната общност. Президентът на САЩ Барак Обама обвини правителството в избиването на цивилни граждани при „неописуемото” нападение в Хомс, и призова Башар Асад да се оттегли. „Асад трябва да прекрати тази кампания на убийства и престъпления срещу своя собствен народ сега. Той трябва да отстъпи и да позволи незабавно да бъде проведен демократичен преход”, заяви Обама.

Британският външен министър Уилям Хейг порица „ужасяващото” насилие в Хомс, обвинявайки президента Башар Асад в „хладнокръвен цинизъм”, предаде АФП. „Аз съм ужасен от докладите за нападенията над Хомс от нощта на 3 февруари, които са отнели живота на над 200 души. Осъждам категорично употребата на танкове, минохвъргачки и артилерия в цивилни зони”, заяви Хейг.

Испанското правителство осъди „крайните нива на репресии” от страна на сирийския режим след смъртоносните атаки в Хомс и изиска резолюция от ООН „без забавяне”, предава АФП. „Испания категорично укорява нападението, извършено вчера от сирийската армия срещу Хомс, в което вероятно са загинали повече от 300 души”, гласи част от съобщение на външното министерство на Сирия.

Френският външен министър осъди „новите стъпки към зверство” на Сирия заради масовите убийства в Хомс, които според опозицията са причинили смъртта на над 200 цивилни. „Това необуздано насилие показва спешната нужда Съветът за сигурност на ООН да наруши мълчанието, за да осъди извършителите на това престъпление и да открие пътя към изпълняването на политическия план на Арабската лига”, заяви Жюпе.

"Осъждам по най-силен начин новата атака на сирийския режим срещу хората в Хомс", добави той, подчертавайки, че "клането в Хомс е престъпление срещу човечеството, неговите извършители трябва да отговарят за него".

Въпреки острите реакции репресиите на режима на Асад продължиха и днес. Сирийските войници са нахлули в района Забадани, близо до ливанската граница, съобщиха активисти. "Те са подложили района на тежък обстрел и започнаха да нахлуват в някои региони в покрайнините на Забадани", намиращ се на около 50 км от Дамаск, съобщиха опозиционери, базирани на ливанско-сирийската граница.

Сирийските сили за сигурност са открили огън срещу погребална процесия, близо до Дамаск днес, убивайки 12 души, предава АФП, позовавайки се на информация от Сирийската обсерватория по правата на човека. „12 души са били убити, а още 30 души са били ранени, когато силите за сигурност са обстрелвали погребение в Дарая” на хора, които са били убити в петък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА