Last news in Fakti

7 Май, 2018 15:21 980 0

Сигурността на Европа зависи от Западните Балкани

  • западните балкани-
  • балкани-
  • ес-
  • европа-
  • сигурност-
  • доналд туск

ЕС подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани

Сигурността на Европа зависи от Западните Балкани - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейският съюз трябва да използва срещата на високо равнище в София, за да потвърди отново европейската перспектива пред Западните Балкани. Това е заявил снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск на среща в Любляна със словенския премиер Миро Церар, съобщава агенция МИА.

ЕС подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани, защото балканската сигурност е европейска сигурност, е посочил Доналд Туск.

Словенският премиер Миро Церар е заявил, че е време страните от ЕС да решат дали държавите от Западните Балкани трябва да бъдат напълно интегрирани в ЕС и НАТО или да бъдат оставени сами да търсят своя път. Церар твърдо вярва, че първият вариант е най-доброто решение.

Ние се съгласихме, че ЕС трябва да използва срещата на високо равнище в София на първо място, за да потвърди отново европейската перспектива на Западните Балкани. В същото време ние трябва да се стремим да подобрим човешките, дигиталните и инфраструктурните връзки във и между партньорите от Западните Балкани, съобщи БНТ. И не на последно място, ние трябва да развиваме сътрудничеството в други сфери от взаимен интерес, включително миграцията и сигурността, каза Туск.

Словенският премиер призова също ЕС да има единен подход по въпроса за миграцията и политиката за предоставяне на убежище, като изрази тревога, че броят на мигрантите по балканския маршрут отново е значително нараснал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА