25 Май, 2018 13:20 24 281 77

Русия разочарована от България, България разочарована от ЕС

  • русия-
  • българия-
  • разочарована-
  • ес-
  • проекти-
  • независимая газета-
  • путин-
  • радев-
  • енергетика

Борисов промени представата си за енергийното бъдеще на България

Русия разочарована от България, България разочарована от ЕС - 1
Снимка: БТА/ AP

"Какво стои зад българския завой в енергетиката" и ще може ли София да поправи поразваленото сътрудничество с Москва, пише в днешния си брой вестник "Независимая газета".

Според вестника московските анализатори не проявили особен ентусиазъм по повод посещението на българския президент Румен Радев в Русия тази седмица, защото са "донякъде разочаровани" от действията на българските власти, "погребали през 2009 г. руския проект "Южен поток", на който Москва възлагаше специални надежди".

Дошъл на власт през 2009 година, премиерът на България Бойко Борисов "взе да се отказва от съвместните проекти с Русия с мотива, че те застрашават българската екология, суверенитет и цивилизационен избор. При все че всъщност, посочват експерти на Московския център "Карнеги", България прояви европейска солидарност, разчитайки, че в отговор ЕС ще й помогне да си уреди газовите проблеми", пише изданието.

Според "Независимая газета" Борисов обаче е променил представата си за енергийното бъдеще на България, след като няколко години е обсъждал с европейските лидери своя проект за Балкански газов хъб, събиращ "петрол от най-различни доставчици", но не е получил подкрепа за осъществяването му.

Очертава се България "да смени своя курс, що се отнася до енергийните, а и не само до енергийните проблеми", смята всекидневникът. Той напомня, че София "не подкрепи инициативата на Румъния да се формира в Черно море постоянна флотилия на НАТО и не експулсира нито един руски дипломат след опита за отравяне на Скрипал във Великобритания". Освен това България "отложи покупката на нови изтребители от някой свой съюзник в НАТО, затова пък поднови преговорите с Москва за ремонт на МиГ-овете си на стойност 40 милиона евро".

Изданието вижда тук "известно разочарование на българските политици от сътрудничеството с ЕС и НАТО". Според Московския център "Карнеги" българското общество и политическият елит са "много разочаровани от това, че честно и старателно са следвали изискванията на евроатлантическата солидарност, ограничавайки връзките с Русия, но не са получили от Запада никакво обезщетение за тъй отговорното си поведение".

"Независимая газета" дава за пример проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", след който Западът оставил България "сама със скъсани договори, международни арбитражни процеси и изплащане на обезщетение".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jo hustan

    86 259 Отговор
    много ни дреме..БГ е в ЕС и гледаме на запад...поне младите и образовани хора де...за дъртите комуняги не знам..

    Коментиран от #4, #25, #29, #52, #53, #63, #70, #73

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рубладжийче

    81 212 Отговор
    Само руските гниди са разочаровани от ЕС, но техните деца не са. А от кого е разочарована Русия изобщо не ми пука.

    Коментиран от #5, #7, #11, #61

  • 4 BILL

    242 53 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    Докато ти гледаш, ГЕРБ са на път да оставят България без електроенергия, без такси от транзит на газ, но с постоянно увеличаващи се цени на тока. И това съпроводено с глупави приказки за "европейско бъдеще". Няма по-прости хора от тези, които се омайват от приказките на ГЕРБ и десните джуджета, докато ги обират до стотинка.

    Коментиран от #28

  • 5 ЗайоБайо

    107 37 Отговор

    До коментар #3 от "Рубладжийче":

    Тогава доста европейци са руски гниди, 😁
    Повече от половината англичани със сигурност
    Доказателство - Брексита

    Коментиран от #12

  • 6 Алкольша

    43 148 Отговор
    Путин-ца, къде сте бре? Я веднага на рубежа, че днес няма да има рублички в натурка - газец/нафтичка/бензинец в тубички!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пурко

    157 42 Отговор
    Русия ни освободи от Турско, после от Фашистко,после от Комунистическо,но от Краварско няма как да ни освободи,защото много сме се нас... али и най-вече продали!

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кълвач

    27 21 Отговор

    До коментар #3 от "Рубладжийче":

    Скрий се бе Ефект!
  • 12 Рубладжийче

    28 106 Отговор

    До коментар #5 от "ЗайоБайо":

    Англия е съвсем друга бира, те винаги са били с единия крак вън от ЕС. Бивша империя, какво да ги правиш, но в Европа единствено путиновите храненици сте противници на ЕС.
  • 13 Барчо

    152 24 Отговор
    Запада е цар на обещанията и после е цар да се измъква от осъществяването и. Това трябваше да е вече отдавна научен урок на всеки следващ политик, но явно никой това не го интересува. "Вие сега направете еди какво си, пък ние ще се погрижим в бъдеще за проблемите". Само че като дойде това бъдеще, вече политиците са други и никой не поема отговорност за поетите задължения на приказки. Пък явно вече и с подписани договори не става. Крайно време е България да си гони собствените интереси. ЕС не е наш партньор, защото ни ползват само за кофи за боклук. Да си продадат тук старите коли и вредните имитационни храни, пъки и всички боклуци. Нищо не пречеше Южен поток да го има, пък който предложи по-евтина цена от него ще се купува. Това е избор и свобода, а не да имаш единствен източник. Същото се отнася и до атомната централа.

    Коментиран от #17

  • 14 Рубладжийче

    38 107 Отговор

    До коментар #8 от "Пурко":

    Никой не те е освобождавал! Мозъкът ти е поробен и си се превърнал в доброволен руски роб.!

    Коментиран от #71

  • 15 Просия

    48 11 Отговор
    Единственото разочарование е това,че трябва да мине още много време преди да унищожим напълно корените на това раково образование в БЪЛГАРИЯ !!! БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ !!!
  • 16 Рубладжийче

    33 54 Отговор

    До коментар #10 от "Румбата":

    Ти да не си Румбата от АБВ-то? Защо така мислиш за мен приятелю? Посочи ми на кои русофили децата са в Русия, на кои русофили децата учат, работят или правят бизнес там. по данни на руското външно министерство към настоящия момент в русия живеят около 28 000 българи. само за твое сведение в Чикаго са около 200 000. Да не говорим за българите в Испания или Гърция. Дори на баш русофилката детето учи в проклетите щати а не в Москва.

    Коментиран от #44

  • 17 Смешко

    42 18 Отговор

    До коментар #13 от "Барчо":

    Виж как живеят средностатистическите хора в Просия и в страните от Западът.... по-зле или наравно сме само тук, благодарение на това, че сме се движели в грешната посока доста дълго време...
  • 18 коко

    92 24 Отговор
    Кво европейско бъдеще бе, тва евробъдеще 30 години ни изяжда държавата и народа и ако още някой се мисли за умен и красив евроатлантик, да вземе да се изнесе в умната и красива Европа и да ни остави най-после тия дето оставаме тука "задръстените" да решаваме как да живеем и то по-близо с Русия, защото там е бъдещето. А умната и красива Европа все повече се превръща в застаряваща бабичка,която с напредващия си алцхаймер, забрави че е би трябвало да е преобладаващо християнска.

    Коментиран от #20, #23

  • 19 дгд

    19 47 Отговор
    Е щом рашките пишат такива глупости,значи НИЩО НЕ Е ВЯРНО!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 юрист

    18 15 Отговор
    Изобличението на руската фейк нюз в частта й“....Публикувано във факти.бг: след като няколко години е обсъждал с европейските лидери своя проект за Балкански газов хъб, събиращ "петрол от най-различни доставчици", но не е получил подкрепа за осъществяването му....“ е това тук- https://fakti.bg/bulgaria/291035-ek-podkrepi-gazovia-hab-balkan Публикувано във факти.бг:
    ЕК подкрепи газовия хъб „Балкан“ България има много голям потенциал в инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници Публикувана: 15 Март, 2018 Публикувано във факти.бг: Европейската комисия приветства желанието на България да се превърне в основен газоразпределителен център на Балканите. Това заяви вицепрезидентът на комисията Марош Шефчович, който отговаря и за енергийния сектор. Шефчович е разговарял с премиера Бойко Борисов и двамата са обсъдили и въпроси, свързани с присъединяването на страните от Западните Балкани....Публикувано във факти.бг: „Ние искаме газовият хъб да бъде ефективен, да действа според европейското законодателство. Към този хъб газът трябва да идва от различни източници и трябва да бъде търгуван тук, а не само да преминава транзитно през страната ви“, каза той...“
  • 22 юрист

    10 13 Отговор
    1. https://www.bulgartransgaz.bg/bg/news/_bulgartransgaz_ead_poluchava_finansirane_ot_ek_za_predproektnoto_prouchvane_za_gazov_hab_balkan_i_-275-c15.html
    „БУЛГАРТРАНСГАЗ” ЕАД ПОЛУЧАВА ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕК ЗА ПРЕДПРОЕКТНОТО ПРОУЧВАНЕ ЗА ГАЗОВ ХЪБ „БАЛКАН” И ЗА ДЕЙНОСТИ ПО МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ГАЗОПРЕНОСНАТА СИСТЕМА
    Европейската комисия одобри за финансиране дейности по два от проектите от „общ интерес“ (ПОИ) на „Булгартрансгаз” ЕАД, с които Дружеството кандидатства в рамките на обявената през юни 2016-та година кампания за прием на проектни предложения по програма „Механизъм за свързване на Европа“. По време на днешното заседание на координационния комитет в Брюксел официално бяха обявени дейностите, представляващи част от концепцията за „Газов Хъб „Балкан” и проекта за ”Рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система”, за които ще бъде отпуснато съфинансиране...
    2. “Подписан е договорът за проучването за газовия хъб "Балкан"
    Консорциумът "АФ-ЕМГ Консулт" ще извърши възложените дейности срещу сумата от 2,32 млн. лева 15.03.2018 ...."Булгартрансгаз" и българо-швейцарския консорциум " ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" са подписали договора за възлагане на предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", съобщават от Министерството на енергетиката....Миналата година Европейската комисия одобри финансирането на предпроектно проучване по проекта за газов хъб „Балкан“ в рамките на 920 500 евро (половината от предвидената обща стойност) по Механ
  • 23 Сакс Кобург Гота

    16 32 Отговор

    До коментар #18 от "коко":

    А нв-е-е . Няма да ви оставим да живеете в Европейска България. Ще ви натоварим на конските вагони и право в любимата Ви Матушка.Колкото до европейската политика , да правят се много неща .някои от които не са в правилната посока ,НО НАЛИ ЗА ТОВА СМЕ СВОБОДНИ ГРАЖДАНИ , да се борим и да отстояваме правата си.
  • 24 юрист

    11 12 Отговор
    https://www.me.government.bg/files/useruploads/files/doklad_directiva_2009_73_31.07.17.pdf “Доклад в изпълнение на чл. 5 от Директива 2009/73/Е0 от 13 юли 2009 г. относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ и отмяна на Директива 2003/55/ЕО 2017 г., гр. София бстр. 16 най-долу- “...Концепцията за Газов хъб в България е „проект от общ интерес“, съгласно Регламент (ЕС) 347/2013. Във връзка с идентифицираната следваща стъпка от изпълнението на проекта, отнасяща се до необходимостта от провеждане на предпроектно проучване, през м. ноември 2016 г. „Булгартрансгаз” ЕАД кандидатства по програма Механизъм за свързване на Европа (МСЕ) с Действие „Предпроектно проучване за проекта български газов хъб „Балкан”, за съфинансиране в размер до 920,5 хил. евро. Действието беше предложено за финансиране....“
    2. ЕК ни дава €920 000 за газов хъб „Балкан” 17.02.2017 Преди няколко часа Европейската комисия (ЕК) е отпуснала 920 000 евро на България за предпроектно проучване на газовия хъб "Балкан".Това обяви на пресконференция в централата на ГЕРБ бившата енергийна министърка Теменужка Петкова...Петкова уточни, че отделно от това страната ни ще получи 182 000 евро за рехабилитацията на газопреносната ни мрежа. Финансирането се предоставя на "Булгартрансгаз". От съобщение на сайта на дружеството става ясно, че Еврокомисията е одобрила финансиране на дейности по два от проектите с обществен интерес, с които "Булгартрансгаз" миналата година е кандидатствало...“
    ht
  • 25 куку руку ку

    44 6 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    Кои "млади и образовани", функционално неграмотните ли? Работодателите ще плачат (и вече плачат) за кадри получили знания по време на дРЪтия комунизъм.
  • 26 Бойко и надежди

    10 17 Отговор
    Бойко се опита да изкрънка пари от ЕС и да ги ограде като тези от магистрала Тракия, но ЕС дава, но в джоба на Бойко неще да вкарва. Сега Бойко се надява, че с руската мафия на власт ще се справи по-лесно:5 миларда за Русия, три за Бойко, два за копане. Значи България трябва да плати 10 милиарда за новият безсмислен напън на Борисов, можи по един милиард за БСП и ДПС, да не вдигат много шум.
  • 27 гост

    22 36 Отговор
    Русия да го духа,марш лапите от България.
  • 28 Да да

    21 28 Отговор

    До коментар #4 от "BILL":

    Аха! Да изберем Русия и нейните скъпи,а за нас пре-скъпи газ,петрол и ядрено гориво! Да и платим да си построи още една мина за пари в Белене и да я пълним безропотно! Руски вестник ми дава наклон на оценката! Аз съм много доволен от ЕС! Бих казал че съм готов да воювам с Русия,само да си останем в ЕС! Ако бяха много велики,сега германците щяха да се редят за руски и български паспорти и щяха да кандидатсват да ги приемем в СИВ! Да,ама ма да! Колко трябва да си прост,за да плащаш най-скъпата стока на пазара,да е най-некачествената и да искат от теб да си им благодарен че ти я продават! Като отидете в някой загнил(западна верига) супермаркет, да не забравите като плащате на касата да благодарите, че са ви разрешили да си пазарувате :дддддд

    Коментиран от #31, #45

  • 29 Българин

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    Ти ако си толкова образован, би трябвало да виждаш реалноста, а не да дрънкаш глупости!
  • 30 El comandante

    9 19 Отговор
    рубладжйиче предай един ПОздрав на майка со от мен че ще спра шекелитеее!!!
  • 31 гост

    21 27 Отговор

    До коментар #28 от "Да да":

    Евала брат,с такива хора като теб и мен и всички които мислят като нас България ще върви само напред не както беше през руското управление ,само кал и помия.

    Коментиран от #33

  • 32 Шекера

    18 13 Отговор
    Южен поток беше спрян от правителството на Орешарски-факт!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 юрист

    19 10 Отговор
    http://terminal3.bg/evropejskata-komisija-slozhi-kraj-na-iznudvaneto-na-gazprom-v-blgarija-i-iztochna-evropa/ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СЛОЖИ КРАЙ НА ИЗНУДВАНЕТО НА „ГАЗПРОМ“ В БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА ЕВРОПА
    от Терминал 3 - 24 май 2018 г Европейската комисия наложи на руския енергиен гигант „Газпром“ редица задължения, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия.През април 2015 г. Комисията посочи, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Тази стратегия позволява на „Газпром“ да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша). С днешното решение на Комисията се слага край на тази практика на „Газпром“. Освен това на „Газпром“ се налага подробен набор от правила, които значително ще променят начина, по който дружеството извършва дейност на централно- и източноевропейските газови пазари:...“
    ЕЙ ЗАРАДИ ТОВА РЕВАТ РУСНАЦИТЕ:D РАЗОЧАРОВАНИ БИЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ,А? ;)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 El comandante

    22 14 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    шмоки върви на запад .Търсят миячи на(тоалетни)чиний,берачи на всякакви плодове и зеленчуци(включиъелно и на корнишоните сутрин)Тая работа в скобите е тъкмо за теП джендърче нежноХаХаХа!!!!

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 antimediator

    13 19 Отговор
    Поредна лъжлива новина!
    Колкото са по-далеч руснаците от нас , толкова по-добре !
    Какво могат да ни дадат ?!
    Нищо !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 В А Сила Лъвска

    6 1 Отговор
    Какъвто Ви е Умът, такъв Ви е Домът...такава ни е и Държавата ...! Чакаме Умът отвън да ни оправи "Леглото" ... с по-здрав сън. А младите избягаха навън и тук няма кой да работи! Ум царува, Ум робува, Ум патки пасе. В А е силата лъвска: А Б В ...! А монополът манипулира съзнанието: Васил Левски и образованието.
  • 44 Доктор Охболи

    15 8 Отговор

    До коментар #16 от "Рубладжийче":

    Не, че можеш да отговориш смислено, но все пак да си задам въпроса. И той е: А защо тези 200 000 САМО в Чикаго и милионите други из други страни не са си в България? Да ти напомня ли колко бяхме през 1989 и колко сме сега?

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Търпелив обяснител

    13 9 Отговор

    До коментар #44 от "Доктор Охболи":

    Ами путин-це сладко, защото и до Драгоман не можеше да се отиде без разрешение, камо ли да излезеш законно. На работа - само в Либия/Ирак, като комунягите ти дават 20% (двайсет процента) от заплатата, която е официално доворена. На по хубави места ходеха само комундетата и децата им - Египет, Тунис, Алжир (до 80-те години, преди да дойдат и там комундетата).
    Ако беше като сега, цивилизовано управление - щяхме да сме още по-малко...

    Коментиран от #50, #51

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Така де

    18 3 Отговор
    Всяка държава си гледа интереса, само нашите политици си гледат джоба за рушветче, защото дотам им стига акъла!!!
  • 49 Така де

    14 2 Отговор
    Всяка държава си гледа интереса, само нашите политици си гледат джоба за рушветче, защото дотам им стига акъла!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Иванов

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    Уважаеми, погледнете какво количество неодобрение получавате. Как мислите че това са все дърти комуняги? Младите при тия реформи имат дипломи, но голяма част са функционално неграмотни. Даже познавам и образовани на запад , но също функционално неграмотни. Прозападното ориентиране на образователната система доведе до тази функционална неграмотност.
  • 53 Грую

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    Добре ама още много малко време ще можете да се оправдавате с "дъртите комуняги" , защото 40 годишните през 90-те на миналия век вече гонят 70 и са на броеница, а някои от тях са в отвъдното. Ще трябва да прехвърлите вече тежестта на кадърните само за кражби антикомуняги, които дойдоха след 10,11,1989г. и докараха държавата до туй дередже, както и отношенията ни и с Русия и с НАТО и ЕС .
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Кико

    3 5 Отговор
    Преместих го от другата страна(сега ми е по добре).
    Да живее Олигархията
    Да живее тавариш Путина.
  • 57 Демограф

    8 11 Отговор

    До коментар #55 от "Доктор Охболи":

    Дърлите се за глупости. Ток, газ, бензин...всичко е в руски ръце. Руснаците ни извиват ръцете да изоставим Македония. А Македония е главния ни коз. Ако спрат да подкопават процеса не еднинение между България и Македония и да залагат на куция кон Сърбия и фурнаджийската лопата Гърция, ние може да не запушим Балканите за руско влияние. В момента руснаците са истерично нервни и скачат и плюят срещу България, не защото са в позицията на силния, а защото ги е страх, че ние ще се усетим, че България може без Русия, но в момента Русия не може без България. Борисов трябва да отиде в Москва и без да му пука да постави на масата Македония! Геополитическата ситуация е такава, че руснаците или ще подкрепят единението или рискувст да бъдат намразени от най-русофилски настроения народ на света. И то задълго. С всички негативни последици. Без русофилска България,па макар и натовска, Русия ще глефа Балканите пррз крив макарон. И, Борисов да е готов - ако му врътнат номер като на Станишев и Радев - да чака Медведев или Путин повече от 5 минути, ДА СТАВА и да се връща в България. В момента Борисов държи козовете по всички теми за разговори с руснаците. Ако иска ще отвори ако иска няма да отвори темата. Да запомни! Русия отчаяно се нуждае от България. Отчаяно. Без нас губят Балканите. Бойко фа не се страхува от нищо. Освен от новичок, разбира се.
  • 58 Петър

    16 6 Отговор
    Аз лично не бих искал да съм в тази Европа,в която „двойните” стандарти са на мода особенно за страни като нашата от бившия Източен блок. Не ми харесва просто на думи да сме уж едно цяло а реално ни е..ът и с ниско качествени храни,и с празни обещания,но иначе ни определят квоти кое и колко да произвеждаме и изнасяме. Писна ми ...да се гаврят с нас и да купуваме стоки които в Германия и Франция са поне 2 пъти по-ефтини отколкото се продават у нас,а заплатите ни 3-но по-ниски от техните. Ако това е „прекрасната” Европа,за която толкова драпахме да влезем..не мерси..! По-добре да бяхме реализирали няколко енергийни проекта с Русия,поне щяхме да имаме гарантирани суми всяка година от транзит,и щеше да има работа за много хора. Ама пусти комисионни,не се налапаха тия изедници горе..!
  • 59 Петър

    12 3 Отговор

    До коментар #54 от "Голем смях":

    Гърците имат над 300км плажове,които развиват успешно. Почти всяка година имат около 3милиарда от туризъм,само а ние едва доближаваме 1. Така че примера ти е неточен.Площадката в Белене е сертифицирана,правени са и други подготвителни дейности за изграждането на централа,още по времето на Живков. И цифрата на парите които са отишли за тия дейности никак не е малка. Останало е по-лесната част изграждането. По-лесна е била преди,но откакто СДС, тотално зачеркнаха всичко без значение дали е полезно за страната или не.... от там нататък само вървят назад нещата.
  • 60 Владо Вр

    5 1 Отговор
    Добър вечер, колеги! Голямо писане, голямо нещо! Нека поставим въпроса : що е то хъб, и има ли почва у нас? Магазин(хъб), се прави на удобно място за доставка на стоката(газът), и възможно най - близо(по въможност) до потребителя. 1.Разположение - страната ни е разположена на кръстопът(удобно място). Това е добре. 2Потребители - тук става много зле. Румъния - собствен добив. Турция :"Син поток", проспан от Костов, "Турски поток", сега се чака пускането на "ТАНАП". Тест, имат достатъчно за себе си, и предвиждат транзит. Гърция - взима от "ТАНАП" и от "Турски поток", в най - близко бъдеще. Има и терминал за газовози. Италия получава от Африка, с намерението да използва продължението "ТАП". Централна Европа получава през Полша и Украйна(за сега). Може и от СП, през Баумгартен. Западна Европа - от Африка, Норвегия и СП. Остават западните балкани с малкото потребление. За сега получават през България, но с "ТАНАП" и продължението "ТАП", както и "Турски поток"!!! Нямаме интерконекторните връзки с комшиите(Ще има някога но..) От всичко изложено до сега - магазина(хъба) има само положението, но не и клиентите. И, какво правим с един бъдещ(!?!) магазин без клиенти??? Та, толкова за хъба и потупването по главата и рамото. А, щях да пропусна "СП 2",който получи почти всички разрешителни.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Мисли с главата

    5 1 Отговор
    Българино, това, че си управляван от ветропоказатели, не означава, че и ти трябва да си ветропоказател! Във важни за БЪЛГАРИЯ моменти управляващите са гледали да се отъркат в по-силните, но се е оказвало, че винаги сме били губещи. Има много големи дървета, но при голяма буря падат и се вижда, че са гнили. МИСЛИ С ГЛАВАТА!!!!
  • 63 Чобан

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    Много им дреме на руснаците за държава с население колкото на един руски град.
    Черноморието отдавна е купено и застроено от руснаците ,а мутрагентите са за пред медиите..
  • 64 лили

    6 1 Отговор
    ЕС ни дават няколко милиончета - това е срамно ниска сума за енергетика, кого заблуждават? Те си играят игричките, гледат да ни забият, затвориха Козлодуй, а ние мислим, че дъжд вали. Трябва да си имаме атомни реактори, ние да си ги платим, да стои там прокуратурата, ако трябва и армията, та нито милиард комисиони да не се качват върху цената и централата да си е българска. Иначе няма смисъл на наша територия да е рискът, а друг да обира печалбата. Виждате ли при мирис на големи пари и големи комисиони как се размърдаха изведнъж всички келепирджии? В такъв момент ще видите кои са продажниците - ако централата е чужда собственост!!! Такава аз не искам! Или само българска собственост, или не! Пари в бюджета има, ако по-малко се краде. В любимия ви запад ставаха милионери с поколения, а нашите станаха милиардери за 10-15 години. Да ви разказвам ли как става това?! Аман от лъжи, лъжци и крадци и мегакрадци!

    Коментиран от #65

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 патриотъ

    6 2 Отговор
    Много точно казано!Глобализацията на света не ни донесе нищо хубаво,въпреки стратегическото положение на България!Това стана заради недалновидните и алчни досегашни политици,които вместо да се възползват от момента и да гонят националните ни интереси,се продадоха и обслужваха чужди прозападни интереси и така попаднахме в капана,в който се намираме в момента.Верно,България е малка и затова винаги зависима от големите държави и силните на деня,но това не значи,че не трябва да имаме и защитаваме собствените си интереси!Помня каква беше еуфорията на политиците от спирането на АЕЦ Белене и Южен поток и как ни убеждаваха,че ставаме енергонезависими от Русия и как Европа ще ни подкрепи!А какво стана сега?Оказа се,че това са били важни за нашия суверенитет и за нашата икономика проекти и изгубихме милиарди от тяхното нереализиране!Прави ще бъдат руснаците,ако ни откажат сътрудничество,защото ние сме неблагодарници и предатели и заслужаваме пренебрежение!Бог да пази България!
  • 67 Лили

    5 1 Отговор
    Защо Борисов да поставя на масата Македония? Какво ни е работа да се занимаваме ние с други удавници? Та ние да си гледаме собствения интерес, защото никой няма да дойде и да ни помогне. Беше то. Нито ЕС, нито Русия, нито Македония ще си мръднат пръста ако стане нещо с нас. Ще се овайкват само лицемерно. Питам аз: ако Турция ни нападне, какво правим? Нато ли ще ни оправи? Трябва да се спрат кражбите, да има пари България, за да стои стабилно. А не както сега - потънала е в заеми, общината също, общинските и държавните фирми също, мътна и кървава е. Ние сме без пари и без хора тук, с една камарила алчни крадци и лъжци - давате ли си сметка? Ако не си гледаме ние интереса, няма кой да ни го пази. Няма, "вервайте ми". И призовавам мъжете - бе проявете малко мъжки характер, почтеност, скръцнете със зъби и покажете мускули, покажете че не сте съгласни да продължават да ви мамят и ограбват. Създайте непримиримост към разните му толерасти и международни либертариански разбойници, тропнете им по масата, дръжте ги за гушата да направят това, което вие искате, а не да ви лъжат и еновременно с това резултатите от труда ви да тече в офшорките им! Вземете се в ръце, че България живее последните си години... Язък за великите мъже, които България е имала. Вашето време е дошло!
  • 68 FMC

    1 2 Отговор
    В България всичко е объркано, смесено...трудно е и на Независимая газета да разбере какво точно става. Трудно е и на българите, дето живеем тук. до скоро ГЕРБ противници на всичко, свързано с Русия, днес защитници пак почти на всичко, свързано с Русия. А елементи като Цветанов се елиминират в зародиша. ЕС...това е най-сложната абревиатура, за която никой в България няма твърдо мнение, освен шепа мафиоти.
  • 69 Казбека

    6 0 Отговор
    Рубладжийче , сигурен съм че управляваш кола 75 конски сили но се престрояваш в крайно ляво платно на светофарите обичаш аналната любов и някой и друг цент от Сорос .Със сигурност ти доставя удоволствие да гледаш как някой друг е поел семейните ти задължения а ти с наслада гледаш отстрани .
  • 70 Голям прос

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    Не всички са комуняги за да погледнат на запад и да видят че нищо добро не се е случило и няма да се случи. 30 г вече и само 10% от населението живее по европейски, а останалите зле. Няма енергетика, икономика само сива с тук там цветни петна, здравеопазване скъпо, храната с гадно качество, облеклото и то. Изобщо като пишете нещо мислите ли или като на изборите -за кой ще гласуваш - за 14. Каквото е наредено това пишете
  • 71 Патриот

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рубладжийче":

    Продажник,безродник,мекере
  • 72 Еби

    0 2 Отговор
    Жалко, колко много хора не виждат проблема - Русия , в България е пълно с русофилистици, който нямат идея каква е реалността...
  • 73 Българин.

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    Устата ти още мирише на мляко ,за да правиш такива коментари,-и с Русия не трябва да се къса връзката,а и нещо повече,-де са инвестициите на Запада,-безработица,глад ,и умиращи пенсионери ,а и по млади също.
  • 74 Димитров

    1 0 Отговор
    Мистър БАКАНТУРИСТ и Самолета да върнат парите в бюджета.Нито единия не сме пращали на мач в Киев нито другия на ..Лебедово езеро..с Десито да си покаже парцалките
  • 75 червен

    1 1 Отговор
    Само губим от тази конфронтация с Русия
  • 76 Коко

    1 0 Отговор
    Опаааа премести го!!!
  • 77 Едо

    0 0 Отговор
    РУСИЯ ПОКАЗА КЛАСА ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ! ВСИЧКО МИНА БЛЕСТЯЩО! ЗАПАДНИТЕ ФЕНОВЕ КОКОРЕХА ОЧИ И НЕ МОЖЕХА ДА ПОВЯРВАТ! НЯМАШЕ ИНЦИДЕНТИ, НЯМАШЕ ПРОВОКАЦИИ! ВИДЯХТЕ ЛИ ПРЕКРАСНИТЕ ИМ ГРАДОВЕ! НО, ТОВА Е САМО ВЪНШНОТО! ДУХОВНОТО Е ПО-ВАЖНО! РУСИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА В СВЕТА! ТЯ Е ИСТИНСКИ СТОЖЕР НА КОНСЕРВАТИВНОТО ХРИСТИЯНСТВО НА ДЕЛО И В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, И СТОИ ПО-ДОБРЕ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ ОТ САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА, КЪДЕТО ИСЛЯМИСТИТЕ СЕ ЧУВСТВАТ У ДОМА СИ! БРАВО НА В. ПУТИН, ЧЕ НЕ Е КАТО ОБЪРКАНАТА ГЛАВА НА БЕЗДЕТНАТА МЕРКЕЛ!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания