561 0

В Словакия валят оставки на журналисти

Дванадесет журналисти напуснаха едновременно общественото радио и телевизия

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Дванадесет видни журналисти от Словашката обществена телевизия и радио ( РТВС) подадоха едновременно оставки вчера, протестирайки срещу шефа на телевизията, предаде ДПА.

Те пуснаха в социалните мрежи видео, в което обвиняват ръководството на обществената медия в цензура и в политически натиск върху служителите.

В словашката медийна среда цари брожение, след като Ярослав Резник бе назначен за шеф на РТВС през август м.г., което доведе до поредица от оставки и уволнения на радио и телевизионни журналисти.

Резник обвини няколко журналисти в непрофесионализъм и политически пристрастия, като каза, че иска да върне ролята на публичната медия като обществен посредник, в който се излагат различни мнения.

В началото на май около 200 журналисти, включително неколцина от критични срещу правителството медии, изразиха солидарност със своите колеги, оказали се на критичния прицел на Резник. Към него бяха отправени и призиви за повече прозрачност от организаторите на ежеседмичните протести, предизвикани от убийството на младия разследващ журналист Ян Куциак.

Словакия


Още по темата

 • "Нощните вълци" превземат Словакия

  "Нощните вълци" превземат Словакия

  Президентът на Словакия Аднрей Киска обяви, че не одобрява откриването на официално представителство на руския мотористки клуб „Нощни ...
  1.08.2018
  1 372
  16

Напиши коментар:


Публикувай