561 1

Японският вицепремиер ще връща заплати

Това се възприема като знак за покаяние за подправянето на документи в оглавяваното от него ведомство

Японският вицепремиер ще връща заплати
Снимка: БТА/АР

Вицепремиерът и финансов министър на Япония Таро Асо ще върне заплатата си за една година назад. Това се възприема като знак за покаяние за подправянето в оглавяваното от него ведомство на документи, свързани с компанията на личен приятел на премиера Шиндзо Абе.

Във връзка със скандала ще бъдат наложени различни наказания на още 20 чиновници от министерството, съобщава NHK.

Годишната заплата на Асо е 20,9 млн. йени (около 189 500 долара).

Междувременно японската прокуратура вече взе решение за завеждане на наказателно дело срещу чиновниците, подправили служебни документи.

Тези действия във финансовото ведомство предизвикаха възмущение от страна на опозицията, която има намерение да поиска оставката на вицепремиера.

На 12 март японското финансово министерство призна – под натиска на опозицията и медиите, че на фалшификация са били подложени 14 представени в парламента документи за сделката с парцел земя. Той е държавна собственост и беше продаден на цена седем пъти по-ниска от пазарната. „Късметлията“ бил личен познат на съпругата на премиера.

В центъра на скандала е компанията „Моритомо гакуен“, която е собственик на частни учебни заведения и е известна с националистическия си уклон в педагогическата дейност.

Япония
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 744
    Отговор
    1 15:25  04.06.18
    А наще кога на бесилото ?

Напиши коментар:


Публикувай