1 816 4

Украйна запорира активи на „Газпром“

Холандски съд одобри искането за запор на акции

Украйна запорира активи на „Газпром“
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Украинската национална газова компания обяви, че холандски съд е одобрил запориране на акции на „Газпром“ в подразделения на руската компания в страната, като стъпка за събирането на $2,6 млрд. присъдени от международен арбитраж. Това става, след като миналата седмица „Нафтогаз“ запорира в Швейцария акции на „Газпром“ в „Северен поток“ - газопровод по дъното на Балтийско море, доставящ руски газ в Германия, при прилагане на решение на Стокхолмския арбитражен съд.

„Холандски съд одобри искането“ за запор на акции и дългове, притежавани от дъщерни компании на „Газпром“ миналата седмица, се посочва в съобщение на „Нафтогаз“. В него се посочва, че акциите и дълговете не могат да бъдат прехвърляни без одобрение на съд.

„Нафтогаз“ посочва, че шест от 7-те дъщерни компании на „Газпром“ в Холандия отказали да сътрудничат на съдия-изпълнителите, но това не оказвало влияние на валидността на запора.

Тъй като „Газпром“ отказва да приеме решението на арбитража от февруари за изплащане на $2,6 млрд., украинската компания се обърна към съдилища в различни страни, които да замразят активи на руската компания с цел да я принуди към спазването му.

В спора „Газпром“ и „Нафтогаз“ взаимно искаха една от друга десетки милиарди евро по 10-годишен договор, подписан от Украйна през 2009 г., след като руската компания спря доставките в средата на зимата. „Газпром“ повиши цените за „Нафтогаз“ след руската анексия на Крим през 2014 г. и се опита да наложи клаузи, с които украинската фирма трябва да плаща за минимално количество газ, дори когато не е доставен.

Руската компания обжалва решението на арбитражния съд за $2,56 млрд., но „Нафтогаз“ смята, че то е приложимо. „Газпром“ отказва и да поднови доставките за „Нафтогаз“, както постанови съдът. Русия се опитва от години да заобиколи Украйна при доставките на газ за Европа, включително със „Северен поток“ и „Турски поток“, предаде БНР.

В същото време ЕС увеличава натиска над Русия, за да осигури транзитиране на определени количества на газ през Украйна, като германският канцлер Ангела Меркел постави въпроса при визитата си в Русия миналия месец, докато продължава работата по удвояване на капацитета на „Северен поток“.

Холандия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • одеса
  Отговор
  1 16:57  05.06.18
  Време е усрайна да бъде апортирана обратно в Русия
 • Да да
  Отговор
  2 17:11  05.06.18
  Братята украинци се озъбиха на Гъзпром, путино къмпани! Вова няма да издържи психически!
 • jbbnjbj
  Отговор
  3 18:52  05.06.18
  Жалко! Вместо да си сътрудничат и да работят за просперитет те взаимно се нашиват...
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  4 20:27  05.06.18
  И всичко това са амерички игри,-----,,по добре да серем на метеното-майстори сме,отколкото да метем насраното,,...за това си има ЕС...

Напиши коментар:


Публикувай