1 523 3

Пожарът край АЕЦ "Чернобил" е под контрол

Украинската служба за извънредни ситуации увери, че радиационният фон е в норма

Анатоли Стайков

Горският пожарт, който избухна в Чернобилската забранена зона, е локализиран, съобщи министерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от ТАСС.

Ситуацията е под контрол. Продължават да тлеят само отделни огнища - трева, паднали дървета и пънове. За потушаването му са привлечени 35 единици техника и 150 пожарникари. Полицията разследва причините за възникването на пожара.

Системата за контрол на радиационната обстановка бе приведена в режим на извънредна ситуация, след като първоначално бе съобщено, че основното огнище се намира в района на хранилището за отработено ядрено гориво. Украинската служба за извънредни ситуации обаче увери, че разпространение на продукти от горенето към Киев не се наблюдава, а радиационният фон, както в Чернобил, така и в украинската столица, не е надвишен.

И преди са възниквали пожари в Чернобилската забранена зона, предизвикани от възпламеняване на гори и торфени площи. През април 2015 г. възникна един от най-големите пожари, обхванал 400 хектара от забранената зона. През 2016 г. също имаше пожари.

Украйна


Още по темата

 • Голям пожар в хотел в Лондон

  Голям пожар в хотел в Лондон

  Голям пожар е избухнал в петзвездния хотел „Мандарин ориентал“ в центъра на Лондон, съобщи BBC. Сигналът за пожара е бил подаден в ...
  6.06.2018
  1 131
  4
 • Пожар в АЕЦ "Чернобил"

  Пожар в АЕЦ "Чернобил"

  Украинските власти съобщиха за пламнал горски пожар в района на експлодиралата атомна централа в Чернобил, но увериха, че няма покачване на нивото на ...
  6.06.2018
  2 541
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иванов
  Отговор
  1 16:11  06.06.18
  Спокойно, корабът потъва по план!
 • Путин
  Отговор
  2 16:39  06.06.18
  Нямам нищо общо!
 • ПЕЕВ
  Отговор
  3 12:40  07.06.18
  НИЕ ВЕЧЕ ИЗЯДОХМЕ ЦЯЛАТА РАДИАЦИЯ ЗАРАДИ КОМУНИСТИТЕ ПОВЕЧЕ НЯМА НА КЪДЕ.

Напиши коментар:


Публикувай