2 334 14

Китай иска равноправен световен ред

Си Дзинпин защити свободната търговия

Росен Стойчев

Шанхайската организация за сътрудничество стана по-силна след присъединяването на Индия и Пакистан. Това заяви китайският президент Си Дзинпин в обръщение след срещата, съобщи ТАСС.

Той призова за по-справедлив и равностоен световен ред. Според него демокрацията в международните отношения е необратима тенденция в днешно време.

"Трябва да отхвърлим егоистичните, късогледите, тесногръдите и изолирани политики. Трябва да поддържаме правилата на Световната търговска организация, да подкрепим многостранната търговска система и да отворим световната икономика", призова Дзинпин.

Той подчерта, че Китай защитава свободната търговия и иска свободни пазари. Отправен беше и призив за отхвърляне на манталитета от Втората световна война. Според Дзинпин трябва да се подсигури обща сигурност.

Китай


Още по темата

 • Тайван избухна срещу Китай

  Тайван избухна срещу Китай

  Тайван реагира остро на натиска от страна на китайските централни власти. От Тайван посочиха, че е налагана цензура и политически натиск над компании ...
  7.06.2018
  1 930
  3
 • "Черният меч" на Китай, който стресна Запада

  "Черният меч" на Китай, който стресна Запада

  Западни медии обърнаха внимание на появата в мрежата на снимка на китайския безпилотник Dark Sword. Тази снимка е първото убедително доказателство в ...
  7.06.2018
  5 220
  8
 • Русия и Китай създават мегасъюз

  Русия и Китай създават мегасъюз

  Русия и Китай работят върху проект за Евразийско икономическо партньорство, който ще е отворен за всички страни от Шанхайската организация за ...
  10.06.2018
  8 410
  42
 • Тръмп разцепва Европа

  Тръмп разцепва Европа

  Предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп за връщането на Русия във формата Г-7 може да доведе до разцеплението на Европа,. Това заяви ...
  11.06.2018
  2 515
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Зигмунд
  Отговор
  1 16:08  10.06.18
  Един от най добрите лидери в съвременната история на света.
 • бобо
  Отговор
  2 16:18  10.06.18
  Като искат ред, да спрат да крадат всички чужди изобретения.
 • нещо не
  Отговор
  3 16:18  10.06.18
  ми с е връзва свободна търговия ,свободни пазари и непазарно определяне цената на йоана(т.е задържането му с административни способи на изкуствено ниско ниво с цел дъмпинг при износа) както и с пречките поставени от пекин пред чуждите компании искащи да инвестират в китай(задължително да имат за партниор китайска държавна фирма с поне 50-51% дял) или за да участват в обществени търгове .да не говорим за свободното НЕЗАЧИТАНЕ на интелектуалната собственост от китайците !! защо европейските политици не защитят работните места от китайският дъмпиг ??

  Коментиран от #11

 • onq s konq
  Отговор
  4 16:30  10.06.18
  Явно създаването на "МЕГАСЪЮЗА" РУСИЯ - КИТАЙ изобщо не топли китайчето и всичките му надежди и въжделения са насочени НА ЗАПАД,и по-точно-КЪМ ЗАПАДНИЯ ПАЗАР.А от целия Западен пазар-БАШ КЪМ АМЕРИКАНСКИЯ!И след наложеното ЗАВИШЕНО ВНОСНО МИТО ОТ АМЕРИКА на определени стоки от Китай КАКВО МУ ОСТАВА ДА ПРАВИ?Ами да "призовава за справедливост"!Е да,ама както "Москва не вярва на сълзи",така и Америка пък още повече...ОСОБЕНО НА РУСКИ И КИТАЙСКИ.

  Коментиран от #5, #7


 • и кое те
  Отговор
  5 16:42  10.06.18

  До коментар #4 от "onq s konq":

  кара да мислиш , че точно американският пазар е по-важен за китай отколкото европейският когато за америка изнася за 500 млрд а за европа 600 млрд ? просто тръмп въпреки , че за много неща не е прав поне има куража да настъпи китайците за нелоялната им практика за разлика от европейксите политици-мишки .

  Коментиран от #8, #13

 • Браво
  Отговор
  6 16:49  10.06.18
  Най сетне, едно умно изказване. Трябва да се поучат всички от него и САЩ и Русия.
 • goni
  Отговор
  7 16:52  10.06.18

  До коментар #4 от "onq s konq":

  Кон! Доживяхме лоши времена! САЩ и Европа напомпаха не само Китай, ами и Индия! Чете ли ? Пакистански и Индийски въоръжени сили за сефте провеждат военни учения! Знаеш ли къде! В Урал!:) Голям майтап!:) Нали!:)
 • onq s konq
  Отговор
  8 16:58  10.06.18

  До коментар #5 от "и кое те":

  Дори и данните ти да са верни,МАЛКО ЛИ Е ДА СИ 50% "НАЗАД"?А съвсем реалното китайско подозрение ,че Европа може да се повлияе от действията на САЩ и също да приложи съответните рестриктивни мерки?В случая обаче е важна ИКОНОМИЧЕСКАТА БЕЗПОМОЩНОСТ НА ИЗТОКА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ЗАПАДА,АБСУРДНОСТТА С ПОМОЩТА НА ИЗНОС НА СУРОВИНИ ДА СЕ СЪРЕВНОВАВА С ЕФЕКТА НА РАЗВИТИТЕ ТЕХНОЛОГИИ,АБСУРДНИЯ ОПИТ "ПЪРВОБИТНОТО" ДА ПОБЕДИ "ЦИВИЛИЗОВАНОТО"..ПРИНЦИПНО НЕ ИЗРАЗЯВАМ НИЩО ЛИЧНО-ПРОСТО ОТЧИТАМ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ЗАКОНОМЕРНОСТИ!

  Коментиран от #9, #10

 • данните
  Отговор
  9 17:06  10.06.18

  До коментар #8 от "onq s konq":

  ми с аверни и дори меркел беше в китай преди няколко месеца за да убеди жълтите да променят играта...но сама ,без подкрепата на ес тя няма шанс.китайците специално наваксват доста бързо и със суровинната база на русия са доста опастни. освен това забравяш , че на запад бизнеса все пак се контролира от определен брой фамилии и все пак трябва да спазват някакви правила. при китай там бизнеса се контролира от партията и там няма съд ,няма правила и могат спокойно да насочат огромни ресурси за да съсипят западен конкурен дори и с цената на огромни загуби...просто една западна фирма не може да си позволи да работи дълго на загуба но китайската държава няма такъв проблем
 • goni
  Отговор
  10 17:23  10.06.18

  До коментар #8 от "onq s konq":

  Кон! Как мислиш защо Тръмп предложи Русия отново да се включи в Г-7, та да станат Г-8!:) Помисли малко!:) Що Лавров каза че това не ги вълнува и те вече участват в някаква друга организация!:) И как мислиш дали само италианците ще му подкрепят предложението, или и всички останали?!:) Ще подкрепят! Въпрос на време! Светът се преобръща! А, на бас!:)
 • А стига бе
  Отговор
  11 17:47  10.06.18

  До коментар #3 от "нещо не":

  Юан бе момче-пише се юан..и си седнал да даваш мнение тук...Простичък отговор на наивните ти въпроси--еми защото така им е изгодно на китайците и могат да си го позволят. Не са безгръбначни като някои наведени евро-атлантически подлоги...Ясно???

  Коментиран от #12

 • нещо
  Отговор
  12 18:11  10.06.18

  До коментар #11 от "А стига бе":

  по същество да кажеш освен забележката ти по правописа ми която е правилна ??
 • за протокола
  Отговор
  13 23:04  10.06.18

  До коментар #5 от "и кое те":

  Всъщност, за 2016 експорта на Китай е около 2,64 трлн., от които към Европа и САЩ е почти еднакъв - малко под 400 млрд.. За сметка на това, на азиатският пазар Китай реализира повече, отколкото към САЩ и ЕС взети задно - над 1 трлн. За това се замислете!
 • 123
  Отговор
  14 10:44  11.06.18
  ма той световният ред си е равноправен. Просто равните права не означават равни възможности.

Напиши коментар:


Публикувай