Last news in Fakti

25 Юни, 2018 23:00 3 721 3

Внимание, космически боклук (ВИДЕО)

  • роскосмос-
  • космически боклук-
  • наса-
  • спътник-
  • джим брайдънстайн

Сблъсъци на спътници с космически боклук ще има веднъж на всеки 5-9 години, прогнозира НАСА

Внимание, космически боклук (ВИДЕО) - 1

Експерти от водещи космически ведомства по света прогнозират, че сблъсъци на спътници с боклук на орбита ще има най-малко веднъж на всеки 5-9 години, заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн в Конгреса на САЩ.

Брайдънстайн припомни, че с разглеждането на важния въпрос се е заел Междуведомственият координационен комитет за космическия боклук. Въпросната структура включва 13 космически ведомства. Сред членовете й е и "Роскосмос".

"Координационният комитет стигна до извода, че ако честотата на изстрелванията в космоса и боклукът на орбита останат непроменени, веднъж на всеки 5-9 години ще има сблъсък на ниска околоземна орбита, подобен на генериралия хиляди обломки сблъсък между функциониращия американски комуникационен спътник "Иридиум" и излезлия от употреба съветски военен спътник "Космос" през 2009 г.", поясни Брайдънстайн.

Той отбеляза, че тези заключение ще са в сила единствено ако изстрелванията в космоса и броят на спътниците на орбита не бъдат увеличени.

"В действителност обаче виждаме тъкмо обратното - ще има повече изстрелвания в космоса и по-голяма активност на ниска околоземна орбита - каза Брайдънстайн. - Появилите се вследствие на подобни сблъсъци отломки ще застрашат преди всичко Международната космическа станция. Трябва да мислим за следващите 50-100 години, като се има предвид, че извличаме все по-голяма полза от усвояването на космоса".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България най-оправената на света

    12 0 Отговор
    Световноизвестният Пенкелер Боко Б., ще реши и космическите проблеми !
  • 2 плевен

    5 1 Отговор
    Всяка изстреляна в космоса ракета, прави своята си дупка в озоновия слои, и пръска своите си отломки в орбита.Човечеството още не е готово да забрани с договор на наглите военни и наглите милиардери да си играят в околоземна орбита.А договора може да прилича на този за надземните ядрени опити или усвояването на Антарктика.
  • 3 ХайСикТер

    2 0 Отговор
    При тази пренаситеност е въпрос на време да стане тъй нареченото лавинно-образно бум-тряс-прас и всичко що е нагъчкано около Земята да се разпадне и да се образува пръстени от боклук като на Сатурн. След това извеждането в космоса ще става само в танкова броня от най-нов тип... Въпрос на малко време е!