Last news in Fakti

29 Юни, 2018 12:45 4 211 3

Армията прочиства Либия от терористи

  • либия-
  • бенгази-
  • халифа хафтар-
  • дерна-
  • ал кайда-
  • ислямска държава

Маршал Хафтар обяви освобождаването на град Дерна от "Ал Кайда"

Армията прочиства Либия от терористи - 1
Снимки: БТА/АР

Либийският маршал Халифа Хафтар, "силният човек" в Източна Либия, обяви, че град Дерна е освободен от терористи и обеща на жителите му "нова ера на свобода, мир и сигурност", предаде AFP.

Преди това говорител на т.нар. Либийска национална армия, ръководена от Хафтар, съобщи, че силите й са "превзели с щурм последния бастион на организацията "Ал Кайда" в центъра на града.

Дерна беше бастион на радикалните ислямисти и единственият град в Източна Либия извън властта а маршала, отбелязва агенцията. Градът беше под контрола на разнородна коалиция от ислямистки и джихадистки милиции, враждебни както на Хафтар, така и на "Ислямска държава". На 7 май маршалът обяви началото на офанзива за освобождаване на крайбрежния град с население от 150 000 души, традиционно убежище на джихадистите в Източна Либия.

Противник на ислямистите, Хафтар подкрепя паралелно правителство, базирано в Източна Либия, което оспорва властта на признатото от международната общност Правителство на националното единство, базирано в Триполи.

В речта си Хафтар се похвали с "поредица съкрушителни победи" - имайки предвид освобождаването на Дерна и връщането на контрола над Петролния полумесец в Североизточна Либия миналата седмица. Петролните обекти бяха контролирани от Либийската национална армия от септември 2016 г., докато на 14 юни т.г съперническа групировка не атакува двата основни терминала Рас Лануф и Сидра, откъдето либийският петрол се изнася за чужбина.

След като седмица по-късно си върна контрола над региона, Хафтар обяви, че предава всички петролни съоръжения, контролирани от неговата "армия", на петролната компания на паралелното правителство в Източна Либия. Дотогава обектите бяха управлявани от Националната петролна компания, базирана в Триполи, отговаряща и за износа на петрол съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Армията прочиства Либия от терористи

Решението на Хафтар беше отхвърлено от редица западни страни и от ООН, които поискаха управлението на петролните съоръжения да се върне под ексклузивния контрол на компанията в Триполи. Според Хафтар обаче, приходите от петрола, получавани от властите в Триполи, са служили за финансиране на милиции и терористични групи, някои от които са участвали в атаките срещу Петролния полумесец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 накратко

    9 0 Отговор
    Демокрацията победи, в Либия.

    Коментиран от #2

  • 2 goni

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "накратко":

    Жалко! Беше такава хубава страна!Разбирам иронията ти! Няма смисъл от плюс, или минус! Думите са слаби! Нищо няма да остане от нея! Мдаа! Завидяха им!
  • 3 ТОЧКАТА

    13 0 Отговор
    Единственото ,което разбрах е , че НЯМА Либия....а борба за петрол....