Last news in Fakti

4 Юли, 2018 12:12 2 432 7

"Паркър" тръгва на мисия към Слънцето (ВИДЕО)

  • наса-
  • слънце-
  • сонда-
  • паркър

Космическият апарат ще проникне в короната на звездата, за да проследи как се движат енергията и топлината в нея

"Паркър" тръгва на мисия към Слънцето (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

НАСА се готви да изстреля на 4 август космическия апарат "Паркър", който ще проникне в короната на Слънцето, за да проследи как се движат енергията и топлината в нея, съобщи в. Independent.

Сондата "Паркър" ще изследва излизащите от звездата ни потоци частици, известни като слънчев вятър. Те се ускоряват именно в короната и така се разпространяват в цялата Слънчева система. Тези процеси са с голямо въздействие върху Земята, но все още не са достатъчно изучени.

Автоматичният космически апарат ще се доближи до звездата повече от всички досегашни мисии. Затова за него казват, че ще "докосне" Слънцето. Той ще бъде подложен на изключително висока температура.

Температурата в слънчевата корона достига 1370 градуса Целзий, докато обичайната температура в открит космос е минус 270 градуса Целзий, уточни ТАСС. Сондата ще премине на около 6,4 милиона километра от повърхността на Слънцето, което е 7 пъти по-близо от апарата "Хелиос 2" през 1972 г. Станцията ще се окаже по-близо до звездата ни и от планетата Меркурий.

Мисията е предвидена за седем години. Очаква се сондата да се приближи до Слънцето 20 пъти на максимално разстояние. За защита от високата температура, тя ще бъде обвита със специално композитно покритие с дебелина 11,43 см.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стамат

    5 11 Отговор
    Да не забравят да си вземат от руските двигатели за извеждане в космоса че с техните Паркър може да си остане по близо до земята .

    Коментиран от #3

  • 2 ПЕЕВ

    11 4 Отговор
    КЪДЕ СА РУСКИТЕ ПОДЛОГИ ЗА ДА СЕ ИЗКАЖАТ.
  • 3 гост

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Стамат":

    Къде се губиш бе ,малоумен русофил с тъпо име.Докато САЩ правят тези космически мисии ,знаеш ли твойта Рашка какво прави ? Поправя кенефите на МКС и гледа с телескопи от Земята.
  • 4 СЪРП И ЧУКундур

    9 3 Отговор
    Измислил го е руснака бреей
  • 5 Ушанка

    9 4 Отговор
    Язе че си сипем един бояришник и че кажем Слава России , ама ние това и след 200 години не моем го напраИ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Основните научни теории,които ,,ПАРКЪР,, ще потвърди/или опровергае/ са РУСКИ.....Америка ,както винаги е по ..изпълнението.
Новини по държави: