Last news in Fakti

11 Юли, 2018 09:49 3 458 31

Тръмп обяви икономическа война на Китай

  • доналд тръмп-
  • мита-
  • китай-
  • сащ-
  • война

Нов удар на стойност $200 милиарда

Тръмп обяви икономическа война на Китай - 1
Снимка: БТА/ AP

Съединените американски щати взеха решение да наложат нови вносни мита на Китай на стойност от $200 милиарда, предадоха американските медии. Търговската война между Вашингтон и Пекин се разраства.

Новите тарифи с допълнително утежнение от 10% ще бъдат насочени към различни китайски стоки. Очаква се новият американски удар по китайската икономика да влезе в сила през месец септември.

Ходът на администрацията на Доналд Тръмп разпалва икономическото напрежение между САЩ и Китай. До ескалация се стигна, след като Тръмп обяви високи мита за вноса на стомана и алуминий.

Китай отговори на американските мерки. Европейският съюз и Канада също попаднаха под ударите на Тръмп и неговия екип. Анализатори посочват, че желанието на Тръмп за протекционизъм всъщност удря по американските компании и граждани, вместо ефектът да е обратен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 486

    37 9 Отговор
    Абе тоя определено е малоумен! Вчера нарече съветниците си кретени, сега обяви война на страната която ги кредитира всеки месец със 700млрд!

    Коментиран от #3, #6, #11

  • 2 Кики

    17 5 Отговор
    Всяко нещо има две страни.А ако Америка не потребява китайски стоки къде би се пласирало това производство?

    Коментиран от #14

  • 3 Крадец

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "486":

    Ами ,не са ли?
  • 4 експерт

    27 7 Отговор
    Тоя път говедата си го нахлузиха сами.
    Само гледайте какво ще стане.
  • 5 Onq s konq

    19 10 Отговор
    Доналд Тръмп има ли пари да си върне борча към Китай или ще плаща със тиритирия?
  • 6 прУстакоФ

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "486":

    Мнооого неща в този живот се оказват " наужким ".Важното е верующите да са блажени,докато някои в този момент се облажват...
  • 7 Реалист

    16 7 Отговор
    Хахахахаха - ето така се възпитават американците да внимават за кого гласуват на следващите избори.
    А че китайците са преработваща икономика разчитаща на вносни суровини и енергия не е тайна за никого. Патока се опитва да намали дефицита по най-лесния и селски начин. Все едно гледаш дете изтървано в креслото на пилота на летящ самолет - натиска различни копчета и ръчки и чака да види какво ще стане. А ония дето го избраха са вътре в самолета. Отсега ми е интересно какво ще стане на следващите избори в щатите.

    Коментиран от #9

  • 8 Хахаха

    14 21 Отговор
    САЩ ВЕЧЕ спечелиха икономическата война с ЕС.
    От една седмица шефовете на Даймлер, БМВ и ФВ преговарят за нулеви ставки на митата за автомобилите и части за автомобили с посланика на САЩ в Германия.
    Много скоро ще видите, че ЕК ще вземе решение за нулеви ставки за митата, защото митническата политика е строго в нейните прерогативи.

    Китай се репчи, но и той ще бъде повален, не само, а и проснат няколко пъти на земята.
    Китай без износа си за САЩ е кръгла НУЛА.

    Коментиран от #10

  • 9 Ford Prefect

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Следващите избори в САЩ ще си делят земята на 51 или 5×10 или как си знаят те.
  • 10 НКВД

    23 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    А САЩ са- 00 без вноса си на стоки от Китай!!!Я се огледай у вас на коя стока пише ,,произведено в САЩ" и ще разбереш реалноста

    Коментиран от #12, #15, #21, #26

  • 11 СссереМ

    13 16 Отговор

    До коментар #1 от "486":

    И по какъв начин ги кредитира?Досега не съм чул бедния да дава на богатия,това че имат 9 процента облигации от външния им дълг нищо не значи,ама то да е бояришник да ти сипя,ама акъл не моа ти налея.
  • 12 Хахахах

    14 27 Отговор

    До коментар #10 от "НКВД":

    НУЛА е рашата-мамата бе внос, защото и една бебешка храна, презервативи или дамски превръзки не може да си произведе.
    Да не говорим за лекарства или медицинска апаратура.

    Помниш ли, че в първите дни Тръмп извика при себе си знакови бизнес лидери ...
    Е да не мислиш, че са си говорили за кекс ?!
    Забележи, че нито една фирма освен Харлей, които сега си сипят главите с пепел и сол, не е гъкнала.
    Всеки е знаел какво ще стане и са взели мерки.
    Китай няма полезен ход.

    А скоро... много скоро и рашистан пак ще бъде ударен с нови санкции. ей така, за добро утро, докато не уврат комунистическите чутури, че не може да се правиш на велик, като си бос, гол, гладен и жаден русо-сифилистик.

    Коментиран от #16, #19

  • 13 645

    10 1 Отговор
    Плевналиев го е посрещнал, ама медиите не са го забелязали!
  • 14 Todi

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кики":

    Погледни глобуса
  • 15 СссереМ

    8 16 Отговор

    До коментар #10 от "НКВД":

    То бива ли да си толкова ограничен ама на теб ти е простено,дори операционната система "която си свалил пиратски" на която плещиш глупости е американска,сега обувай Адибас-а вземай дерби кола-та и тръгвай да береш джелезо.

    Коментиран от #18

  • 16 Кирташки

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахах":

    Савли китйските розови очила купени от САЩ и прогледни най - после!!!!
  • 17 383

    13 4 Отговор
    Ако беше Путин щяха да го посрещнат всички без изключение, защото всява респект и доверие!
  • 18 НКВД

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Силиконовата долина ще изхранва САЩ Хахахаха ха-ха-ха хахахаха ха-ха-ха хахахаха не размивай аудиторията момиче!!
  • 19 446

    16 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахах":

    В момента политиката на Тръмп е "САЩ срещу света" от където и да го погледнеш! Да ти обяснявам ли кой ще загуби и какво ще стане с Тръмп? Китай и Русия ще са най-големите печеливши! Китай отдавна са си оплели кошницата, и не случайно вече се противопоставят на САЩ, без да се притесняват.
  • 20 Просто факти

    20 5 Отговор
    Китай+Индия+още 5 държави от Азия са 3+ милиарда или около половината души на земята......и вие се чудите кой щял да потребява. Европа иска китайски стоки,Русия,Африка,Канада, Южна Америка -всички искат китайски стоки.....Не ги мислете китайците. Износът им за Сащ е 9% от общия им износ. Има статистики,четете......

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Иван

    13 4 Отговор

    До коментар #10 от "НКВД":

    Да де, ама все пак Тръмп е прав, както и мнозина европейски лидери, които виждат какво се случва и какъв агресор е Китай. За да произвеждаш в Китай, а ти произвеждаш там заради относително ниските разходи за производство, трябва да споделиш твоето ноу-хау с китаеца и да направиш съвместна фирма с него. Правиш го, а после твоят продукт бива копиран и продаван на много по-ниски цени и не само, че печалбите от копието остават за китайците, но и ти правят конкуренция с разработеното от ноу-хау, за което ти си хвърлил милиони за разработване...И всичко у китаеца е за износ. Къде ще се изнесе това? В богатите страни, готови да го купят. А ако те откажат? Една-две години, после мнозина китайци ще фалират. И това е добре за САЩ, добре за Европа, защото е редно да се насърчава американското производство, европейското производство и износ, не да се отварят фабрики в Китай...
  • 22 Max

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Просто факти":

    Колкото и да си глупав все трябва да се сещаш, че да потребяваш дадени стоки/демек китайски/ трябва и да можеш да си ги купиш. От държавите, които изброи , и където бедността е при 90% от населението, кой ще купува не се сещам. Като си толкова отворен що не си купиш нова китайска евтина кола ами тичаш към втотата употреба? Щото нямаш кинти за ново. А американците имат. За това онзи пазар е важен за Китай , а нашия или индийския или руския.
  • 23 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Просто факти":

    Ами фактите са че 19% е износа на Китай е за САЩ а не 9%. Ето ти линкче:
    https://tradingeconomics.com/china/exports-by-country

    Никой не иска да загуби почти 1/5 от пазарите си.
  • 24 Инкогнито

    9 2 Отговор
    На САЩ и ЕС им трябват 20 г.за да възобновят и върнат производство в техните държави деме са с 20 г.базат ако почнат от днес а цената на стоките които вече те ще произвежда къде??? Идва края на ,,цветущия капитализъм "май! Като плати заплати от 2000-3000-€$ ще видят блузенца по 10€ на крив макарон!!!

    Коментиран от #27

  • 25 Я виж

    9 3 Отговор
    Прах в очите на хората.Едни и същи хора управляват в сянка с хилядите си фирми и в САЩ и в Китай и в ЕС и на мн.др. места.Мислите ли,че войната е между САЩ и Китай според мен не е ,а между корпорациите които са командващите света.
  • 26 Да да

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "НКВД":

    Андроид - САЩ, Уиндолс- САЩ, ИОС - САЩ, Гугъл - САЩ,Фейсбук-САЩ! Няма къща без американски продукт! Огледай се ти! Гейтс и Зукърбърг и Безос са най-богатите хора в света! Явно в този в който живееш ти е Путин!

    Коментиран от #31

  • 27 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Инкогнито":

    Вярно е, че е трудно, но само производството и износът гарантират просперитета на една икономика. Ние също сме залети със стоки, произведени в Китай. Не може ли и парите, и работните места, и печалбите да остават в България, Европа, САЩ, вместо да помпим икономиката на кражбите на Китай?! Да не мислиш, че заплатите ще останат същите, ако производството е в Европа или САЩ? Ще пораснат разходите, ще пораснат и доходите. Ние, европейците трябва да изнасяме, не китайците! Ако всичко си го произвеждаме у дома, на някакви си 200-500 км от магазина и го произвеждаме и потребяваме ние, никой няма да го е яд да даде 50 лв. за фланелка, щом заплатата ще му е 2,000 лв. Надявам се повече китайци да фалират, за да има бизнес за нас, европейците и българите в частност.

    Коментиран от #30

  • 28 Никодим

    1 2 Отговор
    Абе да спрем да купуваме китайско или да ги ударим с митата от 90%, да видиш колко дръпнати очи ще спрат да трият доволно ръчички. Оти да ги раним,а?
  • 29 стоян

    0 0 Отговор
    Браво за коментара на Иван =и аз така мисля
  • 30 Скептик

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Кой ще ти ги произвежда? Със заводите от Китай ще трябва икитайците да си вземем. Виж, че в момента хем нямаме икономика, хем нямаме хора които да искат да работят.
  • 31 Трол

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Да да":

    Изброи амнайсет неща (нека да съм по-точен,пет) от една единствена област-информационната. Дай да броим още! Не отричам постиженията на американците, определено са мнооого повече от това което написа, но толкова ти е умствения обхват. Я се пробвай да ми отговориш, от колко години levi's е изнесла производството си в други страни? Маратонките ми Рийобок са виетнамски, фланелките Найк-индонезийски, якето от същата фирма-clima-fit система е произведено в Бангладеш, ако ползвах Айфон щеше да е китайско производство. И това са неща, които ми ги носят родата от Щатите. Сещам се и за една уникална риза-Манхатън, е произведена е в Турция! Онези отвъд Атлантика са замязали на пиявици, впили смукалата си в целия свят. Да, те са си го направили така, че да са добре, евала за това, но вече е за сметка на всички ни! Е т'ва не можеш да разбереш,щото хълцаш по всичко лъскаво, ако ще да е и станиол що е американско. Иди и виж Америката, и ако ти стиска, постигни и ти американската мечта!