Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 11:37 1 142 0

40 жертви при меле в мексикански затвор

  • мексико-
  • затвор-
  • дрога-
  • картел
40 жертви при меле в мексикански затвор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 44 души загинаха при меле в претъпкан мексикански затвор, предаде Ройтерс. Охраната не могла да реагира адекватно и да спре насилието, избухнало между две враждуващи групи. Затворниците се били с камъни и ножове. Някои от тях се възползвали от суматохата и избягали.

Ето защо охраната подозира, че масовият бой е избухнал именно с тази цел. Вероятно в акцията са участвали и служители на охраната, подкупени предварително да бездействат.

В същия затвор, намиращ се в полите на град Монтерей, присъди излежават членове на страховити наркокартели, сред които Зетас и Гълф. Съоръжението се намира на около 140 км. от границата с Тексас.  Лишените от свобода там са почти 80% над максимума.

Бунтовете в мексиканските затвори не са рядкост. Често броят на затворниците е доста над предела – резултат от 5-годишната война на президента Фелипе Калдерон с мафията.

Проблем произтича и от това, че осъдените за наркотрафик са смесени с останалите престъпници, което предразполага към конфликти и сбивания. Отделно, картелите воюват по между си, за да сложат ръка на подземните тунели, чрез които дрогата се пренася до САЩ. Всички те са обект на крути мерки от страна на армията и полицията.

Нарковойната е отнела около 50 000 живота за последните 5 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА