Last news in Fakti

25 Юли, 2018 17:00 5 737 8

Умишлен палеж стои зад трагедията в Гърция?

  • гърция-
  • палеж-
  • пожар-
  • умишлен-
  • разследване-
  • веселин иванов

Властите водят разследване

Умишлен палеж стои зад трагедията в Гърция? - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Прокурор от Върховния съд на Гърция разпореди разследване на причините за пожара, който доведе до десетки жертви и стотици ранени. Полицията задържа едно лице по подозрение, че е участвал в умишлено запалване на пожара до Рафина.

Още няколко лица се разпитват по подозрения за евентуална съпричастност към пожара, каза Веселин Иванов, който е временно управляващ българското посолство в Атина. Възникнали са общо 14 огнища - причините са основно небрежност, високи температури и силен вятър, допълни той. По думите му няма как всички огнища на пожара да са се появили умишлено.

Напълно е овладян пожарът в района на Рафина и Мати, област Атика. Районът бе опустошен от пожари, които отнеха живота на 81 души. По последни официални данни пострадалите са 187 и всички те са хоспитализирани. Изчезнали са десетки. Сред издирваните са и много деца.

Специални екипи на пожарната и технически специалисти проверяват щателно всяка сграда, засегната от огнената стихия. Хората се страхуват, че ще бъдат открити жертви, които не са успели да напуснат по време на пожара, предаде БНР.

Създадена е база данни, на която се публикуват снимките на изчезналите. Те се издирват от техни роднини. В критично състояние, но без опасност за живота, са част от ранените, съобщават лекарските екипи. Сред тях са 23 деца. Властите отправиха апел за кръводаряване. Първата информация от властите е за 2500 напълно унищожени къщи и около 4000 къщи със сериозни поражения по тях.

Правителството в Гърция отпусна 20 милиона евро в помощ на пострадалите при опустошителните пожари. Спешно се изплащат обезщетения, жителите на района се освобождават от част от данъците, заличават се дълговете им към електрокомпанията. Гърция е в тридневен траур. Премиерът Алексис Ципрас свика на извънредна среща в правителствената резиденция част от кабинета си и представители на местната власт, които да го информират за обстановката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    9 7 Отговор
    Оплакваме се от наводненията в БГ,ама това защото ТРАДИЦИОННО не ценим това което имаме!
  • 2 Ефала-Ефала

    6 5 Отговор
    Сега ще изкарат ,че някой българин го е направил.Така е най-лесно.
  • 3 фак..ти

    15 6 Отговор
    Гърция се съмнява!!!!!!Умишлен палеж!!!!!Кой може да стои зад този терористичен акт?????Кой наскоро бе бесен на Гърция??????

    Коментиран от #4

  • 4 джони

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "фак..ти":

    В Гърция пожарите, а у нас и в Румъния епидемията по животните- всичко ми намирисва на конспирация отвън!!! От къде отвън, то не е трудно да се досетят умните хора, ама наивници бол. Диверсията не спи, тя си работи от век насам, не е от вчера.

    Коментиран от #7

  • 5 Дамян

    14 1 Отговор
    В Англия "Новичок", в Гърция пожари, у нас и в Румъния епидемии от чума и др.- така е мили деца. Световната конспирация не е спирала.
    Непослушните нам, трябва да бъдат наказвани е философията на всяка ретроградна държава. Лош свят,лош, няма оправия!
  • 6 rammstein

    7 0 Отговор
    Има заловени няколко от подпалвачите - да не се окаже , че Империята на злото стои зад това ?

    Коментиран от #8

  • 7 Ред

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "джони":

    Путин е виновен
  • 8 Мъка,мъка....

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "rammstein":

    Заразната зМЕЙска чума от острова на ,,джентълмените"се прехвърли и на Балканите.....
Новини по държави: