2 102 0

Китай посегна и на спорта

Китайският, политически мотивиран, натиск върху Източноазиатския олимпийски комитет (ИОК) да отмени Източноазиатските младежки игри през 2019 г. в Тайчунг бе строго осъден от кабинета на президента на Тайван.

„Този ход представлява смесване на политическите виждания със спорта“, заявиха от президентството, допълвайки, че ирационалното поведение на Китай и грешното решение на ИОК са сериозен проблем. Спортните събития осигуряват идеално поле за междукултурна комуникация и обмен, докато действията на Китай пренебрегват правата на всички млади състезатели, готвещи се за игрите, и са крайно неприемливи за Тайван. Китай трябва да е готов да посрещне неодобрението от страна на спортните ентусиасти в световен мащаб.

Отмяната на игрите в този късен етап е последният ход от кампанията на Пекин, насочена към ограничаване на признаването на Тайван, преди да се премине към упражняване на натиск и в неполитически сфери. Президентският кабинет на Тайван призова международната общност да обърне внимание на вредите, които Китай нанася върху Тайван, и рефлектирането им върху стабилността, сигурността и благосъстоянието на международното общество.

„Саботажът от страна на Пекин, имащ за цел обслужване на политически цели, вреди на регионалното развитие на спорта. Конкуренцията на атлетите и обменът трябва да бъдат единствените фактори за организиране на подобно събитие. Действията на Китай потъпкват усилената работа на Тайчунг и подкопават правата на всички участващи държави“, заявиха още от президентството.

Министър-председателят на Тайван Лай Чинг-те инструктира спортната администрация към Министерство на образованието да окаже пълна подкрепа на Тайчунг Сити и на Олимпийския комитет на страната, които подадоха официални протести срещу ИОК.

На свой ред Министерство на външните работи, Съветът по въпросите с Континентален Китай и местните власти в Тайчунг дадоха изявление, в което остро осъдиха намесата на Китай в събитието.

Според Тайванското министерство на външните работи това поведение не е благоприятно за мирното развитие на междудържавните взаимотношения. Призовавайки всички свои съмишленици, официалните власти на Тайван акцентират, че трябва да се дава отпор на действията на Пекин. В противен случай, отмяната на игрите е предупреждение към всички за това какво предстои, ако някой откаже да се съобрази с политическите му прищевки.

Съветът по въпросите с Континентален Китай описа тези действия като явно нарушаване на принципите на Олимпийската харта. Подобно решение не само саботира правото на Тайчунг да бъде домакин, но и правата на спортистите да се съзтезават.

Към този момент правителството, местните власти в Тайчунг и Олимпийският комитет на страната са работили в пълно съответствие с правилата на ИОК, откакто през 2014 г. Тайчунг печели правото да бъде домакин на игрите. Освен това са инвестирани над 20 милиона щатски долари за подготовка и изграждане на съоръжения, отговарящи на най-високите световни стандарти, в съответствие с ангажимента на Тайван да осигури най-добрата среда и да гарантира комфорта на всички участници.

Очакваше се в Източноазиатските младежки игри през август 2019 г. участие да вземат над 2 300 спортисти от Тайван, Китай, Гуам, Хонконг, Япония, Макао, Монголия, Северна и Южна Корея.


Още по темата

 • Троянските коне на Китай на Балканите

  Троянските коне на Китай на Балканите

  В ЕС има сериозни притеснения за влиянието на Китай в Западните Балкани. Това заяви европейският комисар по политиката за разширяване Йоханес Хан, ...
  27.07.2018
  2 431
  6

Напиши коментар:


Публикувай