Last news in Fakti

31 Юли, 2018 13:50 2 360 35

ЕС готви грандиозен енергиен проект

  • ес-
  • енергетика-
  • сащ

Доналд Тръмп призна, че Европа иска да внася втечнен газ от САЩ

ЕС готви грандиозен енергиен проект - 1
Снимка: БТА/AP

ЕС обмисля възможността за изграждането на специални терминали за купуването на втечнен газ от САЩ. Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от РИА Новости.

Според Тръмп става въпрос за изграждането на 9 или 11 терминала. През вчерашния ден руските медии излязоха с информация, че Испания и Франция търсят варианти за енергийна девирсификация на Европа.

Двете страни планират изграждането на енергийна система, за доставки на газ от арабските държави и САЩ.

Тръмп вече призова Европа да е по-активна в търговията със САЩ. Според него изграждането на терминалите ще бъде финансирано от бюджета на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    13 13 Отговор
    А така. С европейски пари ще си построят терминали и ще си внасят американски газ, а ние ще си купуваме скъп руски газ от Турция.
  • 2 ГосТ

    11 3 Отговор
    Еееее не. Това вече е прекалено ако е истина. Наистина си праат к'вот си искат некои. Трябва да се потърси сметката. Ако е по изгодно, ок
  • 3 Гост

    5 1 Отговор
    Девирсификация - ???. Или май трябва да е диверсификация ? И ти си един журналист, който те знае.
  • 4 Няма думи

    24 3 Отговор
    Европейците не искат да са зависими от Русия. Затова искат да се направят (по-) зависими от някой друг. Със всеки изминал ден расте в геометрична прогресия убеждението, че ръководството на ЕС е съставено изключително от безмозъчни и дегенерирали елементи.

    Коментиран от #6

  • 5 спокич

    16 3 Отговор
    Няма да се притеснявате, Тръмпи ще купува газта от Русия и ще ви я продава на вас - така всички са доволни, само не знам как зимно време Тръмпи ще я сколаса с доставките )))
  • 6 ха ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Няма думи":

    Не, те елементите много добре са си подбрани, деградиралите сме тези, които седим в този ЕСССР ;)
  • 7 Хасан

    15 3 Отговор
    Рузнака ти дава газ за 5 лв...Сащ взима безплТно от арабите и продава на Европа за 15...след това ги кара да купуват американска военна техника и да пращат военни в Афганистан,Ирак,Сирия...и след хаоса създаден там да приютят разни бежанци...и се питаме защо Кралицата напусна ЕС..
  • 8 Borislav Popov

    13 2 Отговор
    Втечнения газ краварите ще го купуват от Русия от находището Ямал и ще го продават с надценка на балъците от ЕС. Самите кравари внасят втечнен газ от Русия !

    Коментиран от #9, #16

  • 9 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Оуууу , нещо почваме да се нервиме ?? Щом си толкова сигурен , що се притесняваш ?? Той и Азербайджан купува от Русия според тебе , та да пълни ТАНАП , хахахахахах !!!

    Коментиран от #17, #19

  • 10 гост

    3 4 Отговор
    Правилото е, че газовите тръбопроводи на сушата са по-евтин метод за транспортиране от LNG по море на разстояние от около 3000 до 3500 километра. Офшорните тръбопроводи, като се имат предвид техните по-големи разходи, са по-евтини само на разстояние от 1000 километра или по-малко. Тъй като полетата на Ямал са на 4 300 километра от балтийското крайбрежие на Германия, включително 1200-километровият сегмент "Северен поток", това правило предполага, че вносът на втечнен американски или африкански LNG може да бъде по-евтин от газа от Ямал.
  • 11 гост

    2 4 Отговор
    Русия има доказани запаси от 32,3 трилиона кубически метра (т.м.) след Иран със 17,3% от световните запаси на природен газ. От 2012 г. обаче Русия е изпреварена от САЩ като най-големият производител на газ в света. Газът представлява повече от 50% от потреблението на енергия в Русия. Но в сравнение с руската петролна индустрия, данъците от газовия сектор играят относително малка роля в държавния бюджет.

    Приходите от износ на газ са се понижили наполовина от рекордните 69,1 млрд. долара през 2008 г. до 31,2 млрд. долара през 2016 г., което се дължи на понижаващите се световни цени и износ, особено в бившите съветски страни (Украйна, балтийските държави). С намаленото търсене в европейските и азиатските газови пазари Русия има годишен свръхкапацитет на газ до 140 милиарда кубически метра, който не може да намери износ.
  • 12 Гаварит Масква

    4 3 Отговор
    Мужики - сега вече я закъсваме ...
  • 13 гост

    4 2 Отговор
    Досегашните инвестиции в газовите находища Ямал и в терминалите за втечнен природен газ (посочени по-долу) са оценени на повече от 100 милиарда долара (от които само 50 милиарда долара са от Газпром) и общата сума може да надхвърли 200 милиарда до 2025 година. 236 нефтени и газови находища с общо доказани запаси от 44,5 ткм и почти 5 млрд. тона нефт.

    Климатът в района е брутален - постоянен лед и температури минус 50 градуса по Целзий през дълги зими, размразяване, което покрива 80 процента от територията с блата, езера и реки през лятото. Тези условия правят сондирането и производството по-сложни и скъпи. Те също така изискват много по-голям разход на енергия, отколкото в Западен Сибир. Освен това част от горивото се нуждае от интензивна обработка, преди да може да бъде използвано или изнесено.
  • 14 гост

    3 4 Отговор
    Руските производители не могат също така да разчитат, че ще продължат да се възползват от спада на рублата спрямо щатския долар, което е от голяма полза за износителите на газ. Всички печалби от руската валута ще повишават производствените и транспортните разходи във време, когато промишленото производство на шистов газ се увеличава бързо. До 2022 г. производителите от САЩ се очаква да добиват 890 млрд. куб. м, или 22% от световното производство на газ. Повече от половината от това производство се очаква да се превърне в износ на втечнен природен газ, което ще позволи на САЩ да съперничат на Катар и Австралия като водещ световен износител на втечнен природен газ, според последната прогноза на Международната агенция по енергетика.

    По изчисленията на независими руски газови експерти, които отчитат 30% експортно мито, валутни курсове, енергийно съдържание (много договори се оценяват с енергийно съдържание, а не обеми) и други конверсионни фактори, Газпром не може да си позволи допълнително да намали цените на природния газ, за да спечели ценова война с производителите на втечнен природен газ в САЩ. Очевидно цифрите потвърждават, че руският газ вече не се радва на реално ценово предимство пред износителите от САЩ или други износители на втечнен природен газ.
  • 15 гост

    3 4 Отговор
    Изчисленията за износа на газ на Газпром за 2017 г. се базират на US $ 180-190 за 1000 см или на US $ 4,90-5,17 на mbtu. При сегашните световни цени Москва ще бъде принудена да запази или намали тази цена под 5 щ.д., тъй като ще бъде наличен още шистов газ в САЩ. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) средната цена на LNG в Европа в Европа е била 4,78 долара през 2016 г. - малко под тази на вноса по тръбопроводи. Това предполага, че износът на втечнен природен газ може да бъде в състояние да се конкурира с руския тръбопровод на газ от $ 4 на mbtu или дори по-малко, особено ако намаляващата цена на втечняване от $ 1.50-3 за mbtu се третира като понижена цена. Това сериозно би навредило на амбициите на значително по-скъпия износ на втечнен природен газ в Русия. !!!!!
  • 16 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Та накрая да обобщя за всички , дето не могат да "асимилират" това дето го постнах , не Ямал , тръбичките даже на батя ще пресъхнат до 4-5 годинки !!!!! Няма начин да добиваш газ на Северния полюс и той да е по-евтин от Африка , средната част на Америка , Австралия и Арабския полуостров !!! Евтините находища останаха в бившите "братски републики" от Средна Азия и в момента са само още един и то сериозен конкурент !!! В момента Русия спонсорира Ямал от вече изчерпващите се стари находища в Западен Сибир , но те ще свършат само до 6-7 години и после ще лъсне истината за "евтиния" руски газ !!

    Коментиран от #18, #20, #21, #23

  • 17 Borislav Popov

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Американски танкери са доставяли в Белгия втечнен газ от Русия
    Информацията излезе от проучването на международния консорциум от журналисти за управлението и собствеността на офшорни компании.Разследването показва, че в Антверпен е имало четири доставки на втечнен газ с танкери на компанията Navigation Holdings, регистрирана на Маршалските острови. 31% от капитала на компанията е собственост на американския министър на търговията Уилбър Рос. По-рано днес се осветли връзката на Рос с Русия и руски магнати
  • 18 ТОГАА ША ЗАПАЛЯТ ТАНКОВЕТЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    И ША ТРЪГНАТ ДА ТЪРСЯТ НАЛИ НАКА ПРАВЯТ ТВОЙТЕ ЛЮБИМЦИ В МОМЕНТА.
  • 19 Borislav Popov

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Трета партида руски втечнен газ пристигна в САЩ

    Снощи, 26 юли, танкерът Gaslog Hong Kong достави в американския град Бостън третата партида руски втечнен природен газ от Ямал.

    Коментиран от #22

  • 20 Borislav Popov

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Да обобщя аз - газът дори и без пари да го вземате- цената на която ще го давате е прекомерно висока !!! Пример - петролът откраднат за без пари от Ирак ,Сирия , Венецуела , Либия - на какви цени го търгувахте ?Американските фирми плащаха на Венецуела шест долара за барел /ако не и по малко/ при присъствието си там. За това накрая ги изгониха. Положението в Ирак и Сирия е още по трагично. За Либия да не говорим!
  • 21 Borislav Popov

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Нефтените сонди в краварските нефтени полета толкова години бяха за парлама! Уж бил замразен добива! А как тогава осъществяват износ ? Като от едната страна вкарват неф за без пари а от другата го изкарват с висока надценка / и то даже без да разтоварват танкерите / !
  • 22 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Ако ще още сто пъти да ги постнеш тия умрели 4 (четири) танкерчета в Белгия и 3 (три) в Щатите , повече няма нито да станат , нито да изглеждат !!! Като станат 300-400 , тогава поствай , ама няма да си жив дотогава , а тук става въпрос именно за такива количества ГОДИШНО , а не за аварийни доставки един път на не знам колко години поради климатични условия !!! Всички ги научихме вече , РУСИЯ ПРОДАЛА № ТАНКЕРА НА САЩ И 4 НА БЕЛГИЯ !!!!!! НЯКОЙ ДА НЕ Е ЧУЛ , ДА ГО ПОМНИТЕ 100 ГОДИНИ !!!! Хахаххахаха !!!! А пък Щатите продадоха толкова на АРАБИТЕ , кое е по-впечатляващо ,а , хахахаххаха !!!!

    Коментиран от #24

  • 23 Borislav Popov

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Разходите за добив на руски петрол са едва 2 долара за барел!!!Себестойността на петрола в Русия е на изключително ниска. Добивната цена е едва 2 долара за барел, твърди зам.-министърът на енергетиката на Руската Федерация Кирил Молодцов. Краварите нямат нефт в полетата за това ползвата фракинг. То пак няма да достигнат такива цени.

    Коментиран от #26

  • 24 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    А краварите да не би да продават 300-400 танкера ? Май един за Литва /и то прекалено скъп за това се намеси държавата и задължи фирмите да го изкупят/ и един за Украйна? Да не забравя и един за Португалия !

    Коментиран от #29, #30

  • 25 Borislav Popov

    5 2 Отговор
    Забравих да кажа че за арабите са изнесли два танкера ! Та колко стават общо ? 300-400?
  • 26 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Borislav Popov":

    Михаил Крутихин от Rusenergy констатира фактическата катастрофа на руските петролни компании при днешните цени на нефта по световните пазари- около и под 31 долара за барел. Това пише в свой анализ newsader.com.

    „Средната себестойност на добивания в Русия петрол за всички действащи проекти е между 35-37 долара за барел. В момента например „Роснефт” доизпомпва леснодостъпните си находища, където не е необходимо да се влагат никакви инвестиции. Но това ще приключи и ако цената от 29 долара за барел, на която сега се продава руския сорт Urals се запази, това означава загуба от 20%”, анализира Крутихин.

    Коментиран от #27

  • 27 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Ти на тоя "експерт" ли залагаш или на зам . министъра ? Към днешния ден Русия разполага с доказани запаси от петрол и газ за над 50 години. Себестойността на петролния добив е под 10 долара за барел.

    Това заяви министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак по време на своето изказване пред енергийната конференция CERAWeek в Хюстън, САЩ.

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Това беше риторичен въпрос , нали ? Иначе е прекалено наивен даже за теб , хахаххаха !!! Искаш да кажеш , че зам министъра на батя ще признае в прав текст , че Русия не може да издържи на цени под 35 долара ?? Това и най-заклетия русолюбец не можеш убеди с него !!!

    Коментиран от #33

  • 29 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Ами не бе , те ще строят 11 терминала , плюс още толкова съществуващи , плюс складови бункери за по 10-15 танкера обем на терминал , за да вкарват по 10-15 танкера в година , така ли ?? И ще правят европейска програма с финансиране за това даже ?? Айде по сериозно , че вече даже не е смешно !!
  • 30 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Германия е една от малкото водещи европейски икономики без нито един терминал за втечнен газ, пише Handelsblatt. Франция например има четири, Италия - три, Великобритания - шест, а Испания - седем. Терминали за втечнен газ (LNG) имат още Гърция, Холандия, Португалия, Белгия, Полша и Литва, допълва изданието.

    Това положение обаче може много скоро да се прамени и Германия да се сдобие с терминал за LNG край Брунсбютел в провинция Шлезвиг-Холщайн. Планираната инвестиция е в размер на 450 млн. евро. Очаква се терминалът да бъде въведен в експлоатация през 2022 година.

    Представители на федералното правителство са заявили пред Handelsblatt, че с този проект ще оборят критиките на американския президент Доналд Тръмп, че Германия е зависима от руския природен газ.

    Коментиран от #31, #34

  • 31 Д'мин

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Ходи да удариш първите копки на терминалите, може и да се успокоиш! Засега фактите са такива-шистовия газ дотиран от държавата и пак скъп, Латвия наистина задължи големите местни доставчици със закон да купуват от американския газ. Американци купуват от руснаците и продават на белгийците. Французите засега отказват под предлог на тяхното законодателство свързано с екологичти норми. А си просто си козяшко недорузомение на което Русия им е виновна дори за "не вдигнатия самолет"!

    Коментиран от #35

  • 32 Хасан

    2 1 Отговор
    Ей заради това Турция и Сащ се репчат...Сащ искаха Турция да нападне Сирия ,да смени режима и да даде сирийските петролните кладенци на американски компании които да продадат петрола на Турция...да ама не...
  • 33 Borislav Popov

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Не е риторичен въпроса а чиста информация! Както виждаш на краварска енергийна конференция е разискван !
  • 34 Borislav Popov

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Бе много станахте гостите ? И тримата ли дядо Попе ?!!!
  • 35 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Д'мин":

    Ами да , ама не , нали си го чувал ?! За твое съжаление това не са фактите , а русолюбските ти мечти !! А истинските факти са , че втечнения газ вече повече от две години е абсолютен конкурент на тръбопроводния и мноооого често е по-евтин от него при борсови сделки на реални цени , без политически договорки , дето нямат нищо с реални разходи ! Само че и тия хватки на Кремъл вече се изчерпват и бъдещето се очертава доста мрачно за батя , меко казано , хахахахха !!!