Last news in Fakti

30 Юли, 2018 14:25 2 906 51

Западна коалиция срещу "Газпром"

  • газпром-
  • енергетика-
  • коалиция

Европейски държави създават нова енергийна система

Европейски държави ще правят енергийна на система за диверсификация, съобщи „Независимая газета“.

В системата ще участват Франция, Испания и Португалия. Проектът ще трябва да осигуряв доставки на газ от Северна Африка.

В Испания вече има план, за това как страната да се превърне в център на диверсификацията. Планира се как да получава втечнен газ, включително и от САЩ.

Европейските държави планират да създадат нова унифицирана енергийна система, като Франция и Испания вече водят преговори за нови газопроводи. Газопроводите трябва да бъдат свързани със страните от Магреб и Африка.

Основна цел е и намаляването на енергийната зависимост на Европа от Русия. При подходящо договаряне, ЕС ще може да получи между 10 и 30 млрд. к.м. втечнен газ от САЩ.

Отбелязва се, че цената на руския газ е вързана с петрола, като това може да позволи на американския газ да се конкурира с неговата цена. Така компанията „Газпром“ ще си намери директна конкуренция.

В момента се избират още страни за участие в проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    13 34 Отговор
    Това е истината а нашите пишман идиоти да не се ослушват.
  • 2 Borislav Popov

    46 9 Отговор
    Тия май не са наясно какво изобщо става ! "Трета партида руски втечнен газ пристигна в САЩ"!!!

    "Снощи, 26 юли, танкерът Gaslog Hong Kong достави в американския град Бостън третата партида руски втечнен природен газ от Ямал. Корабът акостира край терминала Everett, който принадлежи на френската компания Engie, предадоха информационните агевции.

    Някой ще купува газ от Ямал и ще го продава като краварски ! Съответно ще има надценка. Но и в двата случая - Руснаците печелят !

    Коментиран от #6, #17, #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Двоен стандарт

    28 5 Отговор
    "Европейски държави..".... А защо не всички държави от ЕС? Защо не целия ЕС?!? Пак двойни стандарти, аман вече от демагогия! Тоя ЕС вече са му намазани ските - видно е, че няма да го бъде, а и няма защо да го бъде като съюз, като едно "цяло". Всеки се "спасява" сам или по двойки и тройки.... Мизерия на "философията"!
  • 6 гост

    7 26 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Изглежда куриозно, че САЩ доставят газ за Европа, а не задоволяват своето население. Причината е в американското законодателство – Законът Джонс от 1920 г. Той забранява на чужди съдове да извършват каботажни (вътрешни) превози, а САЩ нямат свои танкери за газ. Нещо повече: до каботажни превози се допускат само кораби, построени в САЩ, имащи американски собственик и американски екипаж. Генералният прокурор Маура Хили е блокирал финансирането на газопровод в Нова Англия още през 2016 г. под предлог да се икономисват парите на данъкоплатците. По този начин регионът на Нова Англия в североизточната част на САЩ, в който влизат 6 щата, остават зависими от доставянето на импортен втечнен природен газ. Включително и от руски.
    Удобничко е да постваш само което ти изнася , нали ?? Само че не спасява нито теб , нито газпромовци !!! В момента в САЩ върви усилен строеж и на мощности за втечняване и на танкери и всичко това се очаква да влезе в пълна експлоатация около 2021 -2022 г , когато ще са готови и терминалите и тръбите в Европа от статията !!! Конкуренцията идва и ушанките нищичко не могат да направят !!!

    Коментиран от #10, #16, #20, #37

  • 7 грантаджийче

    18 5 Отговор
    Браво! Сега остава да докарат и газ от Луната, Марс и Венера и - тяхната мамица руска!
  • 8 Kcaniba

    7 28 Отговор
    Началото на края,на един гигант използван от режима в Кремъл,за своите политически (нечистоплътни)цели.

    Коментиран от #9

  • 9 българче

    25 5 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    дрън дрън ярина.
    Газът няма трайност.

    Може да се продаде и след 300 години.

    Ама който има газ - има газ. Който няма - духа супата.

    Коментиран от #19

  • 10 конкуренцията ще продължи

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    докато каубоите не разберат че освен че ядат ГМО пият и вода с шистов газ . Някои „бизнеси” ти излизат отзад.
  • 11 Kcaniba

    9 19 Отговор
    България , благодарение на ЕС има уникален шанс,да заведе дело срещу Газпром,за завишените цени на които е получавала газ,както са го направили много други страни от ЕС,става въпрос за стотици милиони долари!

    Коментиран от #14

  • 12 евродебил

    22 5 Отговор
    Може - американците ще купуват руски газ, ще го обезмирисват и демократизират, и с "мааалка" надценка ще го продават на демократично "мислещите" от ЕС.
  • 13 Kcaniba

    11 18 Отговор
    Това е една от компаниите, заради които България е най-бедната в ЕС
  • 14 българче

    17 5 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    Пазар - никой не те кара насила да купуваш.

    Ама що и президента и министър председателя хукнаха при Путин бре?? Да не ми да няма отдругаде газ??
  • 15 Танас

    16 4 Отговор
    И колко газ ползват Португалия и Испания?
    А немците?
    Като им "по-изгодно" да купуват от САЩ, ок, имали бол пари - дали.
    Но пък и Русия може да намери други клиенти за своята газ.Освен това, Газпром сигурно може да си позволи да продава и на по-ниска цена.
  • 16 Borislav Popov

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Значи краварите нямат кораби за втечнен газ ? Така ли да се разбира ? И как тогава ще го продават по света ? Ама май не е точно така !

    Американски танкери са доставяли в Белгия втечнен газ от Русия.
    Информацията излезе от проучването на международния консорциум от журналисти за управлението и собствеността на офшорни компании!

    Разследването показва, че в Антверпен е имало четири доставки на втечнен газ с танкери на компанията Navigation Holdings, регистрирана на Маршалските острови. 31% от капитала на компанията е собственост на американския министър на търговията Уилбър Рос.

    Коментиран от #21, #23

  • 17 гост

    9 12 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Също така да ти припомня , че 30 млд кубика са около 25% от ЦЯЛОТО потребление на ЕС , а Гибралтар е широк има няма 15 км и дълбок малко повече от 300 , тоест нищо особено финансово и технически , а след това Европа ще може да ползва целия газ на Африка , макар че и само Алжирския и Мароканския са предостатъчни за 100 г , ама колкото повече по-добре , ценичките падат , Милер реве !!!!

    Коментиран от #22, #39

  • 18 гост

    11 4 Отговор
    Много ми е интересно кой по точно ще плати за тоя газопровод от африка и това възможно ли е въобще? Да се сърдиш на най големия в света ресурсен гигант и то заради това че някой ти е казал да правиш така щото иска да сте скарани помеждуси е лудост. Сърдит петко празна му торбата
  • 19 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "българче":

    Верно ли бе , ти да видиш ?? А какво ще папкат твоите любимци 300 години и най-важното , кой ти каза , че не след 300 , а след 30 ще има някой който ще даде и долар за умрелия ти руски газ ??
  • 20 Borislav Popov

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ама краварите май имат собствени кораби за втечнен газ. Не е както го представяш .

    " Тръгналият от терминал в щата Луизиана кораб "Creole Spirit" вече акостира на европейска територия.
  • 21 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Borislav Popov":

    Ти какво точно от това не разбра : Публикувано във факти.бг: Той забранява на чужди съдове да извършват каботажни (вътрешни) превози, а САЩ нямат свои танкери за газ. Нещо повече: до каботажни превози се допускат само кораби, построени в САЩ, имащи американски собственик и американски екипаж. Какво общо видя с танкери построени незнайно къде , собственост на офшорка , с 30% участие на американец ??? Ясно , че бавно вдяваш , ама за другите не е така !!

    Коментиран от #24

  • 22 Borislav Popov

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Да бе ! Може и от Сомалия ! Ама ако си го откраднат ! Ама най на далавера в момента било от Камерун . Пристигал до острова на Пиратите само за 11 дена ?!! Далаверата обаче била за франсетата понеже корабите били техни !

    Коментиран от #26

  • 23 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Borislav Popov":

    Също май трябва да питам какво общо има между" доставки в цял свят" и "вътрешни (каботажни) превози ????????? Айде вземи се в ръце , че почваш сериозно да се излагаш !!!!!

    Коментиран от #25

  • 24 Borislav Popov

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Разбрах само че краварите имат такива съдове ! Защо не ги използват ?
  • 25 Borislav Popov

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Нали това се опитвам да ти убесня . Краварите имат кораби за втечнен газ Защо не извършват "вътрешни" превози с тях и за продават собсвения си газ ?

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Ти четеш ли въобще или си си приказваш да не заспиш ?? Танкери ПОСТРОЕНИ В САЩ , С АМЕРИКАНСКИ ЕКИПАЖ И 100% АМЕРИКАНСКИ СОБСТВЕНИК !!!!!!!!!!!!!!!!!! Само такива могат да извършват ВЪТРЕШНИ превози !!!!!!! По света могат да карат с каквото си искат и с който си искат !!!!!!!!!!

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Ами да де ! Краварите имат собсвени кораби и екипаж ! Защо не ги използват за да прекарват своят си газ и да си го продават на своя си народ ?!!! ТИ ЧЕТЕШ ЛИ КАКВО СЪМ ТИ НАПИСАЛ ???
    АМЕРИКАНСКИЯ ВТЕЧНЕН ГАЗ ИЗЛИЗА СКЪП ДОРИ НА САМИТЕ АМЕРИКАНЦИ !!!

    Коментиран от #31

  • 30 баба

    2 3 Отговор
    Това го слушахме и за Набуко. Няма ни Набуко, ни Аида. Тръбопровода ще кръстим Травиата, ама ще минава през Балкан.

    Коментиран от #33

  • 31 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Borislav Popov":

    А прогнозата за 2019 г. е за 10,8 милиона барела дневно, като така САЩ ще съперничат на Саудитска Арабия и Русия, за мястото на най-голям производител на петрол в света. Основната причина за тази енергийна революция е това е, че новите технологии позволяват на американските компании да изпреварват конкуренцията. Така производството на барел петрол в САЩ скоро може да струва едва 20 долара. Вероятно следващият източник на черното злато ще са нефтените пясъци. Сега, това е на път да се промени, а запасите се оценяват на близо 200 милиарда барела. През последните 2 години се появиха изцяло нови технологии за извличане на петрол от нефтени пясъци. На път е да се повтори историята с шистовите находища. Това, което направи добиването от шисти в САЩ толкова успешно беше въпросът за цената. Във време, когато цените на петрола падаха, американските компании въвеждаха нови технологии, за да са конкурентни. В резултат до 2017 г. те намалиха цената на добива с над 42%, до по-малко от 35 долара за барел. !!

    Коментиран от #32

  • 32 Borislav Popov

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Всичко това е само едно добро пожелание за в бъдеще време ! До сега крадяха петрола от Ирак ,Либия ,Венецуела. И го представяха за свой. От едната страна внасят - от другата изнасят ! Техните полета с набучените сонди бяха за парлама. Ако имаше нефт там - щяха ли да разработват шисти ? Ама далаверата свършва !!!
  • 33 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "баба":

    САЩ да продава газ на енергийно богатия Близък изток? Това изглежда твърде невероятно на пръв поглед, но вече се случва, докато американската шистова революция преобръща глобалните потоци на ресурси, коментира Financial Times.

    Два товарни кораба с американски втечнен природен газ (LNG) от завода „Сабин Пас“ на Cheniere Energy в Луизиана са били доставени в Кувейт и Дубай през последните месеци, за да отговорят на бързо нарастващото търсене на енергия.

    Този обрат в добре установените потоци на въглеводород от Близкия изток до САЩ отразява революцията в американското производство на газ в резултат на развитието на преди нетърговските шистови запаси, както и на нарастващото енергийно търсене от различни икономики - от Персийския залив до Северна Африка.
  • 34 стоян

    3 3 Отговор
    Браво за добрата новина=стига от кгб сме копували

    Коментиран от #35, #38

  • 35 Гаргамел

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "стоян":

    Ти пък какво кОпуваш, неграмотни!
  • 36 Гост1234

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Хората няма КАК ДА СА НАЯСНО НЕ ЧУХ ПО НИТО ЕДНА МЕДИЯ НИЩО !?!

    Коментиран от #44, #46

  • 37 Пилат Софийски

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Не е въпроса, чд е руска газта, а в монополизма, който се осъществява чрез държавните инстигуции, а заедно с монополитецтук, пречат на снижасането на цената. И щатска да е газта, ако КЕВР разпореди висока цена, ги пак щд я купуваш. Няма реалдн конкурентен пазар, а само държавночастни монополи, това е проблема. Щатската газ ще е шо-скъпа дотук.
  • 38 Пилат Софийски

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "стоян":

    Ще видиш, че държавно частният монопол, назначил Боко Банкянски на пост ще ни ьере и с амерчка газ, ако докарат. кЕВР е от политически назначения и те обслужват назначилитд ги. Както и навред тук. Добрпто за нас беше комбината от евтини Ирански доставки и Южен поток. Това не е изгодно за руснаците, икономически, но по-добре половин печалба, отколкото никак. А ЕК ни и ги отряза с ЮПоток чрез Банкян Бой и сега няма и толкова. А и с Иранцитд са аверчета и нямаше да се карат както с Чеврон Корпорейшън и Брюксел юрокомисар.и. Ние щяхме да спечелим два източника и тфанзит, но Тиква Бой ни провали, по заповед на други. Сега и ние губим и руснаците загубиха. А щатската газ е по-скъпа, доставките и ще плащаме в пъти....
  • 39 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ша ма извиняваш, ма ганце потреблението на Еуропата е над 450 млрд.куб.м. на година.... 30млрд. харчат само две провинции в Германия
  • 40 Д'мин

    9 0 Отговор
    Тези три държави не купуват и сега руски газ. Испания и Португалия внасят втечнен, ама хайде вижте от кой и на каква цена! Нека да говорим за по-сериозни неща, например да забраним движението на пингвини в тъмната част на деня в градовете ни!
  • 41 Иванов

    3 1 Отговор
    Руснаците могат с кораби да карат газ и до България. И нищо няма да им пречи. Ще превозят танкерите празни през Босфора и ще ги пълнят от там където Турски поток влиза в Черно море. Возят газа до Варна и никой бау не може да им каже. От газов хъб Балкан газът може да тръгне към други държави. Могат да печелят и за нас да остава нещо и това може да се организира за месец време, танкери си имат, ние имаме тръби и помпени станции, малко парици за сикаджиите и готово!
  • 42 Уджас

    4 6 Отговор
    Колкото и да има продажни и алчни европейски лидери, малко по-малко монополът на газпром ще утече в канала, за ужас на родните мурзилки
  • 43 стоян георгиев

    3 7 Отговор
    голямо плачене че няма да купуваме скъп руски газ еи!!!!ами другари ако искате вие го плащате двоино бе!!!!парите от разликата може директно да ги пращате на другаря путин ,а тои с тях да прави бомби и да ни заплашва!

    Коментиран от #45

  • 44 Borislav Popov

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост1234":

    От коя медия чакаш да го чуеш ? От БТВ или Нова Телевизия ?
  • 45 Трол

    9 1 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Показателен пример за това е Литва, която тръгна по пътя на доставки на втечнен газ от САЩ, позиционирайки го като алтернатива на руското "синьо гориво". Това удоволствие се оказа доста скъпо. "Газът се доказа толкова по-скъп от руския, че литовското ръководство трябваше на законодателно ниво да принуждава големите доставчици да закупуват определени количества от ВПГ-терминала"

    Коментиран от #47

  • 46 Д'мин

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост1234":

    Ето ти и цитат от белгийския вестник Soir:Изданието отбелязва, че постъпващият в белгийския град Антверпен втечнен природен газ се доставя с четири танкери, които принадлежат на регистрираната на Маршаловите острови компания Navigator Holdings ltd, 31% от акциите на която, според авторите на разследването Paradise Papers, принадлежат на министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос.
    Втечненият газ, който транспортират американските доставчици обаче те не купуват в САЩ, а в Русия, на пристанището Уст-Луга.
  • 47 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #45 от "Трол":

    вярно ли?без маитап????хахахаха!!!!тия литовци колко били глупави а?смях!!!!истината обаче е съвсем друга както при всеки твои пост.след шистовата революция и втечнения газ натикска на цените от сащ накараха газпром да свали своите с около 70% на пазари като българия и балтика за да остане в играта.сега е истина че на много места пак се купува руски газ но на цени около 200 долара за 1000 куб.м ,а не както бе до преди това 500-600 долара.тва обаче много ви ядосва вас паатриотите ,дето не сте за путин ама ...та казах ти като ти е толкова зор може разликата в ползвания от теб газ да му я доплащаш по пощата!!!!

    Коментиран от #49, #50, #51

  • 48 Трол

    7 0 Отговор
    Екологията е само предлог, а всъщност американският газ се оказва прекалено скъпо удоволствие за французите. Причината Париж да се откаже от американския газ е свързана с цената му – 6-6,5 долара за 1 млн. британски термични единици, докато руският газ, идващ по тръби, е далеч по-евтин.
    Цената на руския на пазарите в Европа е максимум 5.8 долара. Аналитиците от отбелязваха,че в случай на сериозна конкуренция Москва може да занижи цената до три долара.Засега не им се налага.
  • 49 Трол

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    По данни на агенция Platts доставчикът Cheniere ще получава по 72 USD печалба от всеки 1000 м3 при цена на газа от 233 USD/1000 м3. Компанията има разходи за втечняване на природния газ между 600 и 800 USD за тон, докато например австралийският им конкурент плаща за това 3000 USD. По непотвърдени данни разходите на „Газпром” за добива и транзитирането по тръбопровод на нормален природен газ до руска граница са 1,5 пъти по-ниски от тези на американските му конкуренти.
  • 50 Трол

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Според данни към януари 2016 г. средно претегленият разход за добив на нефт е 29.85 долара за барел. С най-ниски разходи за добив е петролът, добиван в Близкия изток и Русия, като там разходите за барел варират между 6 и 10 долара за барел.
    При другите сухоземни добиви постиганата цена варира в широк диапазон от 10 до 40 долара за барел.
    Шистовият нефт, който САЩ развиват, има ценови диапазон на добив от 50 до 90 долара за барел, а шистовите пясъци са в границите от 35 до 70 за барел.
    Американска шистова индустрия бе построена на база субсидии и данъчни облекчения. Фрекингът е значително по-скъп от традиционните методи за сондиране и беше субсидиран в Съединените щати от държавния бюджет.
  • 51 Трол

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Десо, дал съм ти икономически анализи и то от неруски източници! А ето ги твоите доводи-Публикувано във факти.бг: вярно ли?без маитап????хахахаха!!!!тия литовци колко били глупави а?смях!!!!
    Това е Десо, сега ходи да правиш кафе на мъжа ти!
Новини по държави: